Fit śniadania z jajek fot. Adobe Stock

Fit śniadania z jajek - przepisy na dietetyczne śniadania z jajek

Jajka dodają energii, dlatego warto jeść je na śniadanie, także na diecie. Fit śniadania z jajek to gotowe propozycje na poranne posiłki przygotowane na bazie jajek.
/ 26.02.2021 09:09
Fit śniadania z jajek fot. Adobe Stock

Szukając pomysłu na jajka na śniadanie, na pewno od razu pomyślisz o jajecznicy lub omlecie. Jajko daje jednak znacznie więcej możliwości i w odróżnieniu od jajecznicy na boczku, z jajek da się przygotować śniadanie w stylu fit.

Oto fit śniadania z jajkiem, czyli przepisy na dietetyczne i pożywne śniadania z jajkami w roli głównej.

Kanapki z pastą jajeczną z awokado

Kanapki na śniadanie nie muszą być nudne i wcale nie trzeba smarować chleba masłem. Przygotuj dietetyczne kanapki, których bazą będzie pieczywo pełnoziarniste.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1 awokado,
  • 1 łyżeczka sezamu,
  • pół ząbka czosnku,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • pieczywo pełnoziarniste.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka umyj i ugotuj na twardo, obierz, ostudź. Jedno jajko pokrój w plastry, dwa pozostałe pokrój w kostkę.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Awokado umyj, obierz, wyjmij pestkę. Pokrój w kostkę, dodaj czosnek, wymieszaj i skrop sokiem z cytryny.
  4. Awokado dodaj do jajek pokrojonych drobno, dopraw solą i pieprzem.
  5. Dodaj oliwę i wymieszaj dokładnie.
  6. Nakładaj pastę dość grubą warstwą na kromki pieczywa. Posyp sezamem.

fit śniadania z jajkiem
fot. Adobe Stock

Jajka sadzone ze szpinakiem

Na fit śniadanie z jajkiem możesz też przygotować jajka sadzone.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 100 g liści szpinaku,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy,
  • świeżo mielony pieprz,
  • sól morska,
  • odrobina gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyj i osusz. Czosnek obierz i posiekaj.
  2. Na patelnię wlej oliwę, podgrzej, dodaj czosnek, a po minucie szpinak, dopraw gałką muszkatołową i duś przez kilka minut na wolnym ogniu.
  3. Pomidorki pokrój na połówki i dodaj na patelnię.
  4. Umyj jajka i wbij na patelnię.
  5. Dopraw danie świeżo mielonym pieprzem i solą.

fit śniadanie z jajkiem
fot. Adobe Stock

Jajka zapiekane z tuńczykiem w kokilkach

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki śmietany 10%,
  • 50 g tuńczyka z puszki,
  • 2 małe pomidorki,
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku,
  • sól, pieprz,
  • oliwa do natłuszczenia kokilek.

Sposób przygotowania:

  1. Kokilki natłuść oliwą.
  2. Do każdej wbij jajko, dodaj odsączonego z zalewy tuńzyka, szczypiorek i pokrojone w kostkę pomidorki.
  3. Dopraw solą i pieprzem, dodaj śmietanę.
  4. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez 15 minut.

Dietetyczne śniadania z jajkiem
fot. Adobe Stock

Omlet z kiełkami i brokułami

Dietetyczny omlet przygotujesz z samych jajek, bez mleka.

Składniki na 2 porcje:

  • 3 jajka,
  • 4 różyczki brokuła,
  • 1 opakowanie kiełków,
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka oliwy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Brokuły ugotuj na parze. Pomidorki pokrój na połówki.
  2. Żółtka oddziel od białek. Żółtka rozmieszaj widelcem.
  3. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj szczyptę soli.
  4. Delikatnie wymieszaj żółtka z ubitymi białkami.
  5. Na patelnię wlej odrobinę oliwy, wylej masę jajeczną. Smaż pod przykryciem przez 7 - 8 minut.
  6. Omlet zsuń na talerz, wyłóż warzywa i złóż na pół.

dietetyczny omlet
fot. Adobe Stock

Pasta jajeczna z łososiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 150 g wędzonego łososia,
  • 4 jajka,
  • 3 suszone pomidory z oliwy,
  • 1,5 łyżeczki majonezu light,
  • świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. 3 jajka ugotuj na twardo, obierz i rozgnieć widelcem. Jedno jajko ugotuj na półtwardo i pokrój w plastry. 
  2. Łososia i pomidory drobno posiekaj.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki dodając majonez, dopraw pieprzem.

dietetyczna pasta z jajek
fot. Adobe Stock

Więcej na temat jajek:
Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?
Jak prawidłowo przechowywać jajka?
Potrawy z jajek na ciepło i na zimno