Szukając pomysłu na jajka na śniadanie, na pewno od razu pomyślisz o jajecznicy lub omlecie. Jajko daje jednak znacznie więcej możliwości i w odróżnieniu od jajecznicy na boczku, z jajek da się przygotować śniadanie w stylu fit.
Oto fit śniadania z jajkiem, czyli przepisy na dietetyczne i pożywne śniadania z jajkami w roli głównej.
Kanapki z pastą jajeczną z awokado
Kanapki na śniadanie nie muszą być nudne i wcale nie trzeba smarować chleba masłem. Przygotuj dietetyczne kanapki, których bazą będzie pieczywo pełnoziarniste.
Składniki:
- 3 jajka,
- 1 awokado,
- 1 łyżeczka sezamu,
- pół ząbka czosnku,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- pieczywo pełnoziarniste.
Sposób przygotowania:
- Jajka umyj i ugotuj na twardo, obierz, ostudź. Jedno jajko pokrój w plastry, dwa pozostałe pokrój w kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Awokado umyj, obierz, wyjmij pestkę. Pokrój w kostkę, dodaj czosnek, wymieszaj i skrop sokiem z cytryny.
- Awokado dodaj do jajek pokrojonych drobno, dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj oliwę i wymieszaj dokładnie.
- Nakładaj pastę dość grubą warstwą na kromki pieczywa. Posyp sezamem.
fot. Adobe Stock
Jajka sadzone ze szpinakiem
Na fit śniadanie z jajkiem możesz też przygotować jajka sadzone.
Składniki:
- 2 jajka,
- 100 g liści szpinaku,
- garść pomidorków koktajlowych,
- ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy,
- świeżo mielony pieprz,
- sól morska,
- odrobina gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- Szpinak umyj i osusz. Czosnek obierz i posiekaj.
- Na patelnię wlej oliwę, podgrzej, dodaj czosnek, a po minucie szpinak, dopraw gałką muszkatołową i duś przez kilka minut na wolnym ogniu.
- Pomidorki pokrój na połówki i dodaj na patelnię.
- Umyj jajka i wbij na patelnię.
- Dopraw danie świeżo mielonym pieprzem i solą.
fot. Adobe Stock
Jajka zapiekane z tuńczykiem w kokilkach
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 łyżki śmietany 10%,
- 50 g tuńczyka z puszki,
- 2 małe pomidorki,
- 2 łyżki siekanego szczypiorku,
- sól, pieprz,
- oliwa do natłuszczenia kokilek.
Sposób przygotowania:
- Kokilki natłuść oliwą.
- Do każdej wbij jajko, dodaj odsączonego z zalewy tuńzyka, szczypiorek i pokrojone w kostkę pomidorki.
- Dopraw solą i pieprzem, dodaj śmietanę.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez 15 minut.
fot. Adobe Stock
Omlet z kiełkami i brokułami
Dietetyczny omlet przygotujesz z samych jajek, bez mleka.
Składniki na 2 porcje:
- 3 jajka,
- 4 różyczki brokuła,
- 1 opakowanie kiełków,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- sól, pieprz,
- łyżeczka oliwy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Brokuły ugotuj na parze. Pomidorki pokrój na połówki.
- Żółtka oddziel od białek. Żółtka rozmieszaj widelcem.
- Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj szczyptę soli.
- Delikatnie wymieszaj żółtka z ubitymi białkami.
- Na patelnię wlej odrobinę oliwy, wylej masę jajeczną. Smaż pod przykryciem przez 7 - 8 minut.
- Omlet zsuń na talerz, wyłóż warzywa i złóż na pół.
fot. Adobe Stock
Pasta jajeczna z łososiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 150 g wędzonego łososia,
- 4 jajka,
- 3 suszone pomidory z oliwy,
- 1,5 łyżeczki majonezu light,
- świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania:
- 3 jajka ugotuj na twardo, obierz i rozgnieć widelcem. Jedno jajko ugotuj na półtwardo i pokrój w plastry.
- Łososia i pomidory drobno posiekaj.
- Wymieszaj wszystkie składniki dodając majonez, dopraw pieprzem.
Odżywiaj się zdrowo i oszczędzaj. Pomoże Ci w tym kod rabatowy Agnex, dzięki któremu zaoszczędzisz nawet kilkadziesiąt procent.
fot. Adobe Stock
Więcej na temat jajek:
Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?
Jak prawidłowo przechowywać jajka?
Potrawy z jajek na ciepło i na zimno