Kotlety z kalafiora w wersji FIT są lekkie, niskokaloryczne i bardzo smaczne, jeśli dobrze je przygotujesz. Wypróbuj przepis na FIT kotlety z kalafiora w formie zmielonej, pieczonej, w formie steka i nie tylko. To idealny dietetyczny obiad.
Spis treści:
- Kotlety z kalafiora i brokuła FIT
- Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej FIT
- Kotlety z kalafiora FIT pieczone
- Kotlety steki z kalafiora FIT
- Kotlety steki z kalafiora z serem i pomidorami FIT
Pieczone kotlety z kalafiora i brokuła FIT
Składniki:
- 250 g kalafiora,
- 250 g brokuła,
- ziemniak,
- 3 ząbki czosnku,
- duże jajko,
- garść natki pietruszki,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 50 g płatków owsianych lub mąki owsianej,
- 50 g twardego sera koziego,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ziemniaka, brokuła i kalafior na parze.
- Zblenduj lub rozgnieć praską do ziemniaków ziemniaka, brokuła i kalafior.
- Wymieszaj powstałe purée z rozgniecionym czosnkiem, siekaną natką pietruszki i tartym kozim serem.
- Dodaj jajka i mąkę owsianą (lub zblendowane na pył płatki owsiane).
- Dopraw kotlety solą i pieprzem.
- W razie potrzeby dodaj do masy więcej mąki owsianej.
- Uformuj kotlety i wyłóż je na blaszce z papierem do pieczenia.
- Piecz przez 10 minut w 190 stopniach, następnie przełóż kolety na drugą stronę.
- Piecz fit kotlety z kalafiora przez kolejne 10 minut.
- Podawaj z fit sosem czosnkowym.
fot. Kotlety z kalafiora i brokuła fit/ Adobe Stock, petrrgoskov
Kotlety z kalafiora, jajka i kaszy jaglanej FIT
Składniki:
- 80 g kaszy jaglanej,
- 2 łyżki płatków jaglanych,
- kalafior (ok. 500 g),
- jajko,
- garść siekanego koperku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- łyżka sosu sojowego,
- szczypta curry,
- cebula,
- szczypta pieprzu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- opcjonalnie do podania: pasta z awokado lub domowy sos czosnkowy.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kalafior i kaszę jaglaną do miękkości.
- Odstaw je do ostudzenia.
- Zetrzyj cebulę na tarce.
- Po ostudzeniu rozdrobnij kalafior, wymieszaj go z kaszą jaglaną, cebulą, koperkiem.
- Dopraw masę na kotlety sosem sojowym, gałką muszkatołową, curry i pieprzem.
- Zagęść masę na kotlety płatkami jaglanymi.
- Uformuj kotlety w zwilżonych dłoniach.
- Smaż je na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, na nieprzywierającej patelni.
- Podawaj fit kotlety z kalafiora z domowym sosem czosnkowym lub pastą z awokado.
fot. Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej FIT/ Adobe Stock, Maren Winter
Kotlety z kalafiora FIT pieczone
Składniki:
- duża główka kalafiora (ok. 500 g),
- mała cukinia,
- cebula,
- 2 jajka,
- 50 g mąki orkiszowej,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- garść siekanego koperku,
- szczypta soli,
- pół cytryny.
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj na tarce cukinię. Posól ją i odstaw na kilka minut.
- Połowę kalafiora ugotuj, drugą połowę rozdrobnij w blenderze.
- Cebulę posiekaj. Zeszklij ją na oliwie z oliwek.
- Ugotowany kalafior ostudź.
- Odciśnij cukinię z soku, który wypuściła.
- Wymieszaj cukinię z ugotowanym i surowym kalafiorem.
- Dodaj jajka, mąkę, podsmażoną cebulę.
- Dopraw słodką papryką i siekanym koperkiem.
- Jeśli masa na kotlety jest za rzadka, dodaj więcej mąki.
- Uformuj płaskie kotlety w kształcie placków.
- Wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw kotlety do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut.
- Wyciągnij kotlety, przełóż je na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut.
fot. Kotlety z kalafiora pieczone fit/ Adobe Stock, valentinamaslova
Kotlety steki z kalafiora FIT
Najprostszy sposób na przygotowanie kotletów z kalafiora fit, to wycięcie z główki kalafiora dwóch grubych plastrów najbliżej głąbu kalafiora i potraktowanie ich jak steków. Można przyprawić je na wiele sposobów, to najbardziej klasyczny przepis:
Składniki:
- główka kalafiora,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- garść świeżej bazylii,
- sól,
- pieprz,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- główka czosnku.
Sposób przygotowania:
- Główkę kalafiora przekrój na pół ostrym nożem.
- Z każdej połowy wytnij grubszy, ok. 2-centymetrowy plaster kalafiora, który będzie pełnił rolę kotleta.
- Dopraw oliwę solą, pieprzem i papryką.
- Wyłóż steki z kalafiora bezpośrednio na blaszce do pieczenia.
- Posmaruj je smakową oliwą.
- Na blaszce wyłóż też przekrojoną na pół główkę czosnku.
- Piecz steki z kalafiora ok. 30 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia włącz w piekarniku funkcję grilla, by kotlety się zarumieniły.
- Podawaj ze świeżą bazylią i pieczonym czosnkiem.
fot. Kotlety steki z kalafiora FIT/ Adobe Stock, istetiana
Kotlety steki z kalafiora z serem i pomidorami FIT
Składniki:
- kalafior,
- 300 g pomidorków koktajlowych,
- łyżka oliwy,
- łyżeczka oregano,
- garść bazylii,
- mozzarella light,
- 30 g parmezanu w płatkach,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Wytnij z główki kalafiora dwa steki z głąbem kalafiora.
- W naczyniu żaroodpornym umieść pomidorki koktajlowe polane oliwą z oliwek i posypane oregano.
- Wyłóż na blaszce kalafiora. Piecz jednocześnie pomidorki koktajlowe i steki z kalafiora przez ok. 30 minut, w ok. 180 stopniach.
- Wyciągnij warzywa z piekarnika.
- Rozgnieć pomidorki koktajlowe widelcem, dopraw je solą i pieprzem.
- Wyłóż powstały sos na podpieczonych stekach kalafiora.
- Na pomidorach ułóż plastry mozzarelli, listki bazylii i płatki parmezanu.
- Piecz kalafiora przez kolejne 10 minut, do zarumienienia sera.
fot. Steki z kalafiora FIT z serem i pomidorami/ Adobe Stock, Jenifoto
Czytaj także:
Fasolka szparagowa w FIT odsłonie - 9 pysznych, niskokalorycznych przepisów
Fit kolacja z niczego – 13 przepisów na szybkie fit kolacje ze składników, które masz w domu
Zdrowe menu na FIT grilla. 10 grillowych FIT przepisów poniżej 300 kcal
Placki z cukinii FIT. 5 najlepszych przepisów na zdrowe i dietetyczne cukiniowe placki
Fit zupa krem z cukinii – 4 najlepsze przepisy na dietetyczną cukiniową zupę