Reklama
Ilość kalorii: 480
Czas przygotowania: 65 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 30 dag szynki,
  • 5 dag startego żółtego sera,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • 2–3 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki oleju,
  • tymianek,
  • sól i pieprz,
  • masło,
  • bułka tarta do oprószenia formy.
Reklama
Przygotowanie:

Szukasz pomysłów na proste i pyszne dania z ziemniaków? Koniecznie wypróbuj zapiekankę ziemniaczaną z dodatkiem sera i szynki. Dodaj do niej ulubione zioła - najlepiej smakuje z tymiankiem, ale będą do niej pasować również rozmaryn, bazylia a nawet koperek.

Jak zrobić tę potrawę z ziemniaków? Większość zapiekanek ziemniaczanych robi się z ziemniaków pokrojonych w plastry. My jednak proponujemy wersję z puree.

  1. Ziemniaki i ser przeciśnij przez praskę.
  2. Szynkę oraz obraną cebulę pokrój w kostkę.
  3. Podsmaż na 2 łyżkach oleju, ostudź i dodaj do masy. Wbij żółtka, wsyp 2–3 łyżki tartej bułki i starty żółty ser.
  4. Na koniec domieszaj ubite na pianę białka.
  5. Dopraw zapiekankę z serem i szynką solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ziołami.
  6. Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
  7. Nałóż masę, wyrównaj wierzch wypukłą stroną łyżki.
  8. Zapiekankę z ziemniaków piecz 45 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!
Reklama

Więcej przepisów na dania z ziemniakami:
Kopytka w sosie pieczarkowym
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Jednogarnkowe dania z ziemniakami
Placki ziemniaczane
Babka ziemniaczana

Reklama
Reklama
Reklama