Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 30 dag szynki,
- 5 dag startego żółtego sera,
- cebula,
- 2 jajka,
- 2–3 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżki oleju,
- tymianek,
- sól i pieprz,
- masło,
- bułka tarta do oprószenia formy.
Przygotowanie:
Szukasz pomysłów na proste i pyszne dania z ziemniaków? Koniecznie wypróbuj zapiekankę ziemniaczaną z dodatkiem sera i szynki. Dodaj do niej ulubione zioła - najlepiej smakuje z tymiankiem, ale będą do niej pasować również rozmaryn, bazylia a nawet koperek.
Jak zrobić tę potrawę z ziemniaków? Większość zapiekanek ziemniaczanych robi się z ziemniaków pokrojonych w plastry. My jednak proponujemy wersję z puree.
- Ziemniaki i ser przeciśnij przez praskę.
- Szynkę oraz obraną cebulę pokrój w kostkę.
- Podsmaż na 2 łyżkach oleju, ostudź i dodaj do masy. Wbij żółtka, wsyp 2–3 łyżki tartej bułki i starty żółty ser.
- Na koniec domieszaj ubite na pianę białka.
- Dopraw zapiekankę z serem i szynką solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ziołami.
- Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
- Nałóż masę, wyrównaj wierzch wypukłą stroną łyżki.
- Zapiekankę z ziemniaków piecz 45 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!
Więcej przepisów na dania z ziemniakami:
Kopytka w sosie pieczarkowym
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Jednogarnkowe dania z ziemniakami
Placki ziemniaczane
Babka ziemniaczana