
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 cebule
- 5 łyżek masła
- po pęczku szczypiorku, natki i koperku
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- jajko surowe
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- bułka tarta do panierowania
- masło do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na smażone jajka faszerowane!
- Cebulę posiekaj, zrumień na maśle, dopraw solą i pieprzem.
- Zieleninę drobno posiekaj.
- Jajka w skorupkach przekrój zdecydowanym ruchem wzdłuż na połowę.
- Łyżeczką wyjmij zawartość skorupek, białko i żółtko drobno posiekaj.
- Wymieszaj cebulę, jajka, zioła, surowe jajko, śmietanę, sól i pieprz.
- W razie potrzeby dodaj więcej śmietany.
- Farszem napełnij skorupki lekko ponad brzeg.
- Jajka od strony nadzienia panieruj w tartej bułce i smaż na rozgrzanym maśle, na wolnym ogniu, aż bułeczka się zrumieni.
Zobacz więcej przepisów na Wielkanoc:
Mazurek serowy z orzechami laskowymi
Babka ponczowa
Jajka po polsku na Wielkanoc - przepis Magdy Gessler
Babka toffi - przepis
Pasztet wieprzowy w marchwiowym płaszczyku