Dynia doskonale nadaje się nie tylko do przygotowania aromatycznej zupy czy placków. Zapiekanka na bazie makaronu z dodatkiem sera ricotta i parmezanu jest doskonałym daniem jednogarnkowym dla całej rodziny! Sprawdź przepis przygotowany przez Kasię Bukowską!
Zapiekanka z dynią według przepisu Kasi Bukowskiej
Oto składniki na zapiekankę z dynią:
- 300 g makaronu
- 250 g przecieru z dyni
- 250 g sera ricotta
- 3/4 szklanki startego parmezanu
- 2 jajka
- pół szklanki posiekanych orzechów
- pół szklanki śmietany kremówki
- 4 ząbki czosnku
- 200 g świeżego szpinaku
- cytryna
- ostra papryka
- imbir
- gałka muszkatołowa
- dynia piżmowa
- kurkuma
- sól
- pieprz
- olej
Jak zrobić zapiekankę z dynią?
Szpinak przesmażamy na czosnku i oliwie na rozgrzanej patelni. Dusimy przez chwilę do zmiękczenia. Do miski wkładamy ser ricotta, wlewamy śmietankę i puree z dyni. Wbijamy dwa jajka. Dokładnie wszystko miksujemy i doprawiamy suszonym imbirem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Do masy dajemy 3/4 utartego sera parmezan oraz posiekane orzechy. Ścieramy skórkę z cytryny. Kroimy kawałek ostrej papryki i dostosowujemy stopień ostrości do własnych upodobań. Dodajemy do masy razem ze szpinakiem i czosnkiem. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy ugotowany makaron. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania. Posypujemy pozostałą częścią parmezanu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza przez 25-35 minut.
Zobacz inne przepisy w formie wideo