Kasia Gotuje z Polki.pl- Zapiekanka z dynią

Doskonałe rozgrzewające danie z dodatkiem puree z dyni doskonale smakuje z dodatkiem makaronu i tartego parmezanu! Sprawdź przepis!
Sylwia Kazimierczuk / 27.10.2017 12:08

Dynia doskonale nadaje się nie tylko do przygotowania aromatycznej zupy czy placków. Zapiekanka na bazie makaronu z dodatkiem sera ricotta i parmezanu jest doskonałym daniem jednogarnkowym dla całej rodziny! Sprawdź przepis przygotowany przez Kasię Bukowską!

Zapiekanka z dynią według przepisu Kasi Bukowskiej

Oto składniki na zapiekankę z dynią:

  • 300 g makaronu
  • 250 g przecieru z dyni
  • 250 g sera ricotta
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • 2 jajka
  • pół szklanki posiekanych orzechów
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g świeżego szpinaku
  • cytryna
  • ostra papryka
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • dynia piżmowa
  • kurkuma
  •  sól
  • pieprz
  • olej

Jak zrobić zapiekankę z dynią?

Szpinak przesmażamy na czosnku i oliwie na rozgrzanej patelni. Dusimy przez chwilę do zmiękczenia. Do miski wkładamy ser ricotta, wlewamy śmietankę i puree z dyni. Wbijamy dwa jajka. Dokładnie wszystko miksujemy i doprawiamy suszonym imbirem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Do masy dajemy 3/4 utartego sera parmezan oraz posiekane orzechy. Ścieramy skórkę z cytryny. Kroimy kawałek ostrej papryki i dostosowujemy stopień ostrości do własnych upodobań. Dodajemy do masy razem ze szpinakiem i czosnkiem. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy ugotowany makaron. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania. Posypujemy pozostałą częścią parmezanu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza przez 25-35 minut.

Zobacz inne przepisy w formie wideo

 

Redakcja poleca

REKLAMA