Jeżeli chcecie zwykłej jajecznicy nadać charakteru, koniecznie zapoznajcie się z naszymi propozycjami. Podpowiemy wam, jak z banalnej potrawy zrobić nietuzinkowe danie.
Mówi się, ze jajecznica jest domeną kawalerów. No cóż odrobina prawdy w tym jest, bowiem jest tak prosta w wykonaniu, że poradzi sobie z nią każdy mężczyzna, nawet ten nieposiadający żadnych zdolności kulinarnych. Jej historia sięga bardzo odległych czasów, od dawna występuje w polskiej tradycji. Przepis na jajecznice można było znaleźć już w pierwszej książce kucharskiej Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza księcia Lubomirskiego, zatytułowanej Compendium Ferculorum albo zebranie porad wydanej w 1682 r. Obok wyszukanych barokowych potraw, podaje trzy przepisy na jajecznicę: jajecznica prosta: Rozbij jajec, wlej na masło w rynkę a usmażywszy daj z rynką na stół, możesz też cebulki młodej zielonej, albo pietruszki drobno ukrajać; jajecznica z winem (na słodko): Masła w rynce rozpuść, jajec rozbij z winem i cukrem, i cynamonem, ubij to społem, a wlej na gorące masło, usmażywszy daj z rynką a nie mieszaj.; jajecznica ze śmietaną słodką: Rozbij jajec z śmietaną słodką, wlej na gorące masło, smaż a mieszaj, a daj z rynką na stół dodawszy soli z potrzebą. (źródło wikipedia)
Fot. Depositphotos
Jajecznica przeważnie jest daniem śniadaniowym, podaje się ją wówczas ze świeżym pieczywem lub z grzankami, rozsmarowaną na kanapkach, ale można ją przyrządzić również na wiele innych sposobów - z makaronem, z podsmażonymi ziemniakami, w tortilli. I choć kochamy ją w najprostszej postaci, na masełku, ze świeżym szczypiorkiem, to jednak odrobina ekstrawagancji jeszcze nikomu nie zaszkodziła. A już z pewnością nie jej. Zobaczcie zatem propozycje na jajecznicę inaczej.
Jajecznica ze szparagami
Składniki:
- 4 jajka
- 4 zielone szparagi
- masło
- sól, pieprz
Fot. Depositphotos
Sposób przygotowania:
Ze szparagów odłamać twarde kocówki, umyć, pokroić na 2 cm. Gotować w osolonej wodzie 3-4 minuty, odcedzić, zalać zimną wodą, po chwili ponownie odcedzić.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić szparagi, smażyć przez chwilę, wbić jajka i smażyć do momentu aż jajecznica będzie gotowa. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem.
Jajecznica na grzankach zapiekana z serem
Składniki:
- 4 jajka
- 4 kajzerki
- 10 dag sera żółtego startego
- masło
- sól, pieprz
Fot. Depositphotos
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wbić jajka i smażyć do momentu aż jajecznica będzie gotowa. Doprawić solą i pieprzem. Każdą kajzerkę przeciąć na pół. Na każdą połówkę nałożyć jajecznicę i posypać żółtym serem. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, do momentu aż ser się roztopi.
Jajecznica ze szpinakiem
Składniki:
- jajka
- mrożony szpinak
- sól, czosnek
- olej
Fot. Depositphotos
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrozić w rondelku na małym ogniu. Gdy woda wyparuje podsmażyć go chwilę na oleju z dodatkiem czosnku. Dodać jajka, posolić i smażyć do momentu, gdy jajecznica będzie gotowa.
Jajecznica z ziemniakami i wędzonym boczkiem
Składniki:
- 4 jajka
- 300 g ziemniaków
- 80 g wędzonego boczku
- masło
- cebula
- sól, pieprz
Fot. Depositphotos
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzone kroimy w plasterki. Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, lekko ubijamy widelcem. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle. Skwarki wyjmujemy, a na tłuszczu smażymy cebulę, dodajemy ziemniaki. gdy się zarumienią zdejmujemy z ognia i dodajemy skwarki. Na ziemniaki ze skwarkami wylewamy jajka. Smażymy na małym ogniu. Odwracamy masę kawałkami na drugą stronę, nie mieszamy. Gdy jajecznica jest ścięta, przekładamy na talerze.
Jajecznica z kawiorem
Składniki:
- 4 jajka
- 10 ml śmietanki,
- 2 dag kawioru,
- masło,
- koperek,
- sól, biały pieprz
Fot. Depositphotos
Sposób przygotowania:
Jajka wbijamy do miski, mieszamy ze śmietanką. Następnie wlewamy na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażymy mieszając, aby jaja równomiernie się ścięły. Pod koniec smażenia dodać kawior i posiekany koperek, doprawić.
Jajecznica w tortilli
Składniki:
- 6 jajek
- 4 placki tortilli pszennej
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 4 plastry żółtego sera
- natka pietruszki
- olej
- sól, pieprz
Fot. Depositphotos
Sposób przygotowania:
Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyzki oleju podsmażamy cebulę, gdy sie zeszkli dodajemy pomidory. Po chwili dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Placki tortilli podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub piekarniku. Na placku układamy plaster sera i smarujemy obficie jajecznicą. Zwijamy w rulon i podajemy.
Jajecznica z wędzonym łososiem i makaronem
Składniki:
- 15 dag ugotowanego makaronu np. kokardki, wstążki
- 3 plastry wędzonego łososia
- 4-5 jajek
- pieprz
- koperek
- olej
Fot. Depositphotos
Sposób przygotowania:
Patelnię spryskać olejem, wrzucić makaron i kawałki łososia, oprószyć pieprzem. Podsmażyć, wbić jajka i usmażyć jajecznicę. Posypać obficie koperkiem.