Składniki:
- 8 jajek ugotowanych na twardo,
- 2 duże łyżki majonezu,
- 500 g pieczarek,
- 1 mała cebulka,
- 1 łyżka masła (lub oleju roślinnego),
- sól i pieprz do smaku,
- kiełki do dekoracji.
Przygotowanie:
Jajka faszerowane pieczarkami to jedna z najsmaczniejszych propozycji na wielkanocne śniadanie. Wystarczy ugotować jajka na twardo, usunąć żółtka, przygotować nadzienie i... w zasadzie to tyle!
Jeśli nie lubisz pieczarek, sprawdź inne przepisy na faszerowane jajka.
Kluczem do sukcesy są idealnie ugotowane na twardo jajka. Nie mogą być gotowane za krótko, bo żółtko wtedy nie zetnie się i będzie ciężej je wyjąć. Gotuj je przez dokładnie 8 minut od zagotowania. Wtedy masz pewność, że będą perfekcyjne.
Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami?
- Ugotowane na twardo jajka ostudź i obierz. Przekrój je na pół, ostrożnie wyjmij żółtka i zachowaj je na później.
- Pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na łyżce masła lub oleju i odstaw do ostudzenia.
- Dodaj żółtka, majonez i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
- Jajka napełnij farszem. Możesz je posypać dowolnymi kiełkami. Smacznego!
Więcej przepisów na proste wielkanocne potrawy:
Żurek z ziemniakami i kiełbasą
Pieczone pasztety – książka kucharska z przepisami