Reklama

Śniadanie z jajek może być podawane w wersji zarówno wytrawnej, jak i na słodko. Wśród naszych propozycji znajdziesz przepisy na rozmaite jajka faszerowane, które idealnie nadają się na wielkanocne śniadanie, jajka w kokilkach z dodatkiem pomidorów i oliwek, warzywne omlety oraz przepis na jajka w koszulkach z dodatkiem sosu holenderskiego, czyli jajka po benedyktyńsku.

Reklama

Spis treści:

  1. Szakszuka
  2. Bajgiel z jajkiem i bekonem
  3. Jajka po benedyktyńsku
  4. Jajko w kokilkach
  5. Pasta jajeczna
  6. Tosty francuskie
  7. Dlaczego warto jeść jajka na śniadanie?

Śniadanie z jajek: szakszuka

Szakszuka to bardzo popularny wybór, jeśli chodzi o szybkie śniadanie. Robi się ją ekspresowo, a podana na ciepło stanowi idealny początek dnia. Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżej pietruszki, chrupiącego chleba i aromatycznych przypraw.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1 puszka pomidorów,
  • garść czarnych oliwek,
  • 50 g sera feta,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • natka pietruszki do podania,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, kumin i smaż przez minutę.
  3. Dodaj pomidory w puszki i oliwki przekrojone na pół. Duś całość przez 15 minut, aż sos nieco odparuje.
  4. Wbij jajka i zmniejsz ogień do minimum. Po 5 minutach nakryj patelnię, aby jajka ścięły się od góry.
  5. Szakszukę podawaj posypaną serem feta, natką pietruszki i pieczywem.
fot. Śniadanie z jajek: szakszuka/Adobe Stock, Alexandr

Śniadanie z jajek: bajgiel z jajkiem i bekonem

Bajgiel to zawsze dobry pomysł! Z kilku składników możesz przygotować pyszne białkowo-tłuszczowe śniadanie, które idealnie sprawdzi się przed intensywnym dniem. Możesz dodać tez ulubione warzywa i dowolnie modyfikować przyprawy.

Składniki:

  • bajgiel,
  • pół łyżeczki masła,
  • 2 jajka,
  • 2 plasterki bekonu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Bajgla przekrój na pół i delikatnie podpiecz środek na suchej patelni. Kiedy się zarumieni, zdejmij, a na patelnię wrzuć plasterki bekonu.
  2. Poczekaj, aż zacznie wytapiać się tłuszcz, a bekon stanie się chrupiący.
  3. W międzyczasie bajgla posmaruj masłem.
  4. Bekon zdejmij z ognia i ułóż na dolnej części bajgla. Na tłuszczu z bekonu usmaż jajka (na jajecznicę). Użyj soli, pieprzu i ulubionych przypraw.
  5. Wyłóż na bekon i przykryj górną połówką bajgla.
fot. Śniadanie z jajek: bajgiel z jajkami i bekonem/Adobe Stock, Brent Hofacker

Śniadanie z jajek: przepis na jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku wymagają nieco więcej wprawy, ale również są doskonałym sposobem na rozpoczęcie dnia. Idealnie płynne żółtko świetnie komponuje się z dodatkami i chrupiącą kromką chlebka.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • sos holenderski,
  • 4 plasterki szynki,
  • 2 kajzerki,
  • szczypiorek do podania,
  • masło,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj w koszulce - zagotuj wodę w garnku z dodatkiem 1 łyżki octu i odrobiny soli.
  2. Każde z jajek wbij do oddzielnych miseczek. Pojedynczo i bardzo delikatnie wkładaj je do gotującej się wody i gotuj przez kilka minut, aż białko się zetnie.
  3. Szynkę podsmaż na patelni - jeśli jest chuda to dodaj odrobinę masła, a jeśli tłusta to nie dodawaj dodatkowego tłuszczu.
  4. Kajzerki przekrój na pół i zrumień na grillowej patelni.
  5. Na kajzerce ułóż szynki, jajko i polej całość sosem holenderkim. Dodaj szczypiorek i dopraw całe śniadanie z jajek solą i pieprzem.
fot. Śniadanie z jajek: jajka po benedyktyńsku/Adobe Stock, BlueOrange Studio

Śniadanie z jajek: przepis na jajka w kokilkach

Jajka zapiekane w kokilkach lub foremkach do muffinek świetnie sprawdzą się podczas powolnych, leniwych weekendów, kiedy masz więcej czasu na przygotowanie śniadania.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 4 kromki pieczywa,
  • 1/2 puszki pomidorów,
  • kilka oliwek,
  • 4 plastry szynki,
  • odrobina sera feta,
  • łyżka masła,
  • natka pietruszki do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kokilki wysmaruj delikatnie masłem.
  2. Do każdego naczynia włóż szynkę i łyżkę pomidorów.
  3. Wbij jajko i dopraw solą i pieprzem.
  4. Dodaj oliwki i ser feta.
  5. Kokilki wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu żółtko powinno być płynne, a biało ścięte.
  6. Podpiecz także kromki chleba, aby były chrupiące i ciepłe.
fot. Śniadanie z jajek: jajka zapiekane w kokilkach/Adobe Stock, Peredniankina

Śniadanie z jajek: pasta jajeczna

Pastę jajeczną możesz przygotować na wiele sposobów. Świetnie smakuje z dodatkiem wędzonej makreli lub szprotek, a także ze smażonym porem i prażonymi ziarnami słonecznika.

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 korniszony,
  • 200 g szprotek,
  • 2 łyżeczki majonezu,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane na twardo jajka drobno posiekaj i przełóż do miski.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę korniszony i rozgniecione widelcem szprotki.
  3. Dodaj majonez, musztardę i szczypiorek.
  4. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
  5. Pastę jajeczną podawaj ze świeżą bagietką. To świetny pomysł nie tylko na śniadanie z jajek, ale również na drugie śniadanie lub kolację.
fot. Śniadanie z jajek: pasta jajeczna/Adobe Stock, FomaA

Śniadanie z jajek na słodko: tosty francuskie

Idealnie miękkie i puszyste tosty francuskie lub po prostu jajochlebki idealnie sprawdzą się, jeśli lubisz śniadania na słodko. Możesz podać je z ulubionymi owocami, miodem, czekoladowym kremem lub masłem orzechowym.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 6 kromek pieczywa tostowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 ml mleka,
  • 2 łyżki miodu,
  • ulubione owoce (jagody, maliny, truskawki),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W misce roztrzep jajka widelcem. Dodaj mleko i cukier i porządnie wymieszaj.
  2. W rozmąconych jajkach zamocz pierwszą porcję pieczywa (dokładnie je obtocz z każdej strony).
  3. Na patelni rozgrzej masło.
  4. Smaż kromki przez 2 minuty z każdej strony. Wyjmij na ręcznik papierowy, a następnie ułóż na talerzu.
  5. Tosty francuskie podawaj z odrobiną miodu i owocami.
fot. Śniadanie z jajek na słodko: tosty francuskie/Adobe Stock, grinchh

Dlaczego warto jeść jajka na śniadanie?

Jajka to prawdziwy skarb natury, dlatego zdecydowanie warto włączyć je do swojego porannego menu. Przede wszystkim są jednym z najlepszych źródeł wysokiej jakości białka, które wspiera regenerację mięśni, budowę komórek oraz zapewnia uczucie sytości na dłużej. Jedno jajko dostarcza go ok. 6 gramów, co daje organizmowi solidny zastrzyk energii na cały poranek.

Dzięki temu śniadanie z jajkami pomaga ograniczyć podjadanie w ciągu dnia, stabilizując przy tym poziom cukru we krwi i zapobiegając nagłym atakom głodu.

Jajka to także bogactwo witamin i minerałów, które wspierają funkcjonowanie organizmu. Zawierają m.in. witaminę B12, witaminę D, a także cholinę, żelazo i luteinę.

Dodatkowo przygotowanie jajecznego śniadanie zwykle zajmuje zaledwie kilka minut, przez co są idealnym rozwiązaniem nawet w najbardziej zabiegane poranki.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 17.02.2021.

Reklama

Zobacz też więcej przepisów na jajka na śniadanie:

Reklama
Reklama
Reklama