Śniadanie z jajek - 17 pysznych i sprawdzonych pomysłów

śniadanie z jajek fot. Adobe Stock
Śniadanie z jajek to nie tylko jajecznica i omlet. Możesz przygotować również pyszne tosty na słodko, aromatyczną szakszukę albo kanapkowe pasty z dodatkiem korniszonów i szprotek.
Małgorzata Machnicka / 17.02.2021 09:18
śniadanie z jajek fot. Adobe Stock

Śniadanie z jajek może być podawane w wersji zarówno wytrawnej, jak i na słodko. Wśród naszych propozycji znajdziesz przepisy na rozmaite jajka faszerowane, które idealnie nadają się na wielkanocne śniadanie, jajka w kokilkach z dodatkiem pomidorów i oliwek, warzywne omlety oraz przepis na jajka w koszulkach z dodatkiem sosu holenderskiego, czyli jajka po benedyktyńsku.

Spis treści:

  1. Szakszuka
  2. Jajka po benedyktyńsku
  3. Jajko w kokilkach
  4. Pasta jajeczna
  5. Tosty francuskie

Przepis na śniadaniową szakszukę

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1 puszka pomidorów,
  • garść czarnych oliwek,
  • 50 g sera feta,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • natka pietruszki do podania,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, kumin i smaż przez minutę.
  3. Dodaj pomidory w puszki i oliwki przekrojone na pół. Duś całość przez 15 minut, aż sos nieco odparuje.
  4. Wbij jajka i zmniejsz ogień do minimum. Po 5 minutach nakryj patelnię, aby jajka ścięły się od góry. 
  5. Szakszukę podawaj posypaną serem feta, natką pietruszki i pieczywem.

przepis na szakszukę
fot. Adobe Stock

Przepis na jajka po benedyktyńsku

Składniki:

  • 4 jajka,
  • sos holenderski,
  • 4 plasterki szynki,
  • 2 kajzerki,
  • szczypiorek do podania,
  • masło,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj w koszulce - zagotuj wodę w garnku z dodatkiem 1 łyżki octu i odrobiny soli.
  2. Każde z jajek wbij do oddzielnych miseczek. Pojedynczo i bardzo delikatnie wkładaj je do gotującej się wody i gotuj przez kilka minut, aż białko się zetnie.
  3. Szynkę podsmaż na patelni - jeśli jest chuda to dodaj odrobinę masła, a jeśli tłusta to nie dodawaj dodatkowego tłuszczu.
  4. Kajzerki przekrój na pół i zrumień na grillowej patelni.
  5. Na kajzerce ułóż szynki, jajko i polej całość sosem holenderkim. Dodaj szczypiorek i dopraw całe śniadanie z jajek solą i pieprzem.

przepis na jajka po benedyktyńsku
fot. Adobe Stock

Przepis na jajka w kokilkach

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 4 kromki pieczywa, 
  • 1/2 puszki pomidorów,
  • kilka oliwek,
  • 4 plastry szynki,
  • odrobina sera feta,
  • łyżka masła,
  • natka pietruszki do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kokilki wysmaruj masłem.
  2. Do każdego naczynia włóż kromkę pieczywa, szynkę i łyżkę pomidorów.
  3. Wbij jajko i dopraw solą i pieprzem.
  4. Dodaj oliwki i ser feta.
  5. Kokilki wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Po wyjęciu, żółtko powinno być płynne, a biało ścięte.
  6. Kokilki z jajkiem na śniadanie podawaj z natką pietruszki.

przepis na jajka w kokilkachfot. Adobe Stock

Przepis na pastę jajeczną

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 korniszony,
  • 200 g szprotek,
  • 2 łyżeczki majonezu,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane na twardo jajka drobno posiekaj i przełóż do miski.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę korniszony i rozgniecione widelcem szprotki.
  3. Dodaj majonez, musztardę i szczypiorek. 
  4. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
  5. Pastę jajeczną podawaj ze świeżą bagietką. To świetny pomysł nie tylko na śniadanie z jajek, ale również na drugie śniadanie lub kolację.

przepis na pastę jajeczną
fot. Adobe Stock

Przepis na jajka na śniadanie na słodko

Składniki:

  • 2 jajka, 
  • 6 kromek pieczywa tostowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 ml mleka,
  • 2 łyżki miodu,
  • ulubione owoce (jagody, maliny, truskawki),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W misce roztrzep jajka widelcem. Dodaj mleko i cukier i porządnie wymieszaj.
  2. W rozmąconych jajkach zamocz pierwszą porcję pieczywa (dokładnie je obtocz z każdej strony).
  3. Na patelni rozgrzej masło.
  4. Smaż kromki przez 2 minuty z każdej strony. Wyjmij na ręcznik papierowy, a następnie ułóż na talerzu.
  5. Tosty francuskie podawaj z odrobiną miodu i owocami.

przepis na tosty francuskie
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na jajka na śniadanie:

Jajecznica z kurkami Magdy Gessler to pyszny pomysł na śniadanie. Zobacz, jak ją zrobić i z czym podawać
Jajecznica z kurkami Magdy Gessler to pyszny pomysł na śniadanie. Zobacz, jak ją zrobić i z czym podawać
Jajecznica z kurkami według przepisu Magdy Gessler zachwyci wszystkich domowników. Kurki doskonale komponują się z jajkami, a ich naturalna chrupkość i aromat sprawiają, że nawet proste śniadanie staje się wyjątkowe. Przygotowanie takiej jajecznicy to także świetny sposób na wprowadzenie sezonowych składników do codziennego menu.
Chleb w jajku. Chrupiąca przekąska na śniadanie lub kolację
Chleb w jajku. Chrupiąca przekąska na śniadanie lub kolację
Chleb w jajku przygotujesz z zaledwie kilku składników - potrzebujesz kilku kromek chleba, 2 jajek, 2 łyżek masła, soli, pieprzu i ulubionych przypraw - możesz wzbogacić smak dania np. słodką papryką lub curry. Chleb w jajku po usmażeniu dokładnie odsącz na ręczniku papierowym.
Racuchy bananowe. Idealny przepis na śniadanie lub podwieczorek
Racuchy bananowe. Idealny przepis na śniadanie lub podwieczorek
Racuchy bananowe są puszyste i sycące. Możesz polać je syropem klonowym, posypać cukrem pudrem albo posmarować miodem. Bananowe racuchy to dobry sposób na wykorzystanie przejrzałych, lekko poczerniałych bananów.
Jajka faszerowane smażone - przepis na klasyczną wielkanocną przystawkę
Jajka faszerowane smażone - przepis na klasyczną wielkanocną przystawkę
Jajka faszerowane smażone to prawdziwy hit. Wystarczy ugotować jajka na twardo, przekroić je na pół, wyjąć środek i doprawić go ziołami. Następnie panierować w bułce tartej i usmażyć na maśle.
Racuchy z serem - przepis na pyszne placki twarogowe
Racuchy z serem - przepis na pyszne placki twarogowe
Racuchy z serem pokochają wszyscy domownicy. Przygotowywane są na bazie białego sera twarogowego, mąki pszennej, jajek i mleka.
Jajka faszerowane pieczarkami i majonezem. Prosty przepis
Jajka faszerowane pieczarkami i majonezem. Prosty przepis
Jajka faszerowane pieczarkami to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Dodaj do nich majonezu oraz podsmażonej cebulki.
Jajka faszerowane tuńczykiem. Sprawdzony i prosty przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem. Sprawdzony i prosty przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem podawaj z dużą ilością koperku. Będzie też do nich pasować natka pietruszki lub posiekany szczypiorek.
Szakszuka - szybki przepis na orientalne śniadanie
Szakszuka - szybki przepis na orientalne śniadanie
Szakszuka to śniadaniowe danie, bardzo popularne w kuchni bliskowschodniej, opierające się na pomidorach i jajkach. W naszym przepisie występuje z serem feta i oliwkami.
Jak zrobić omlet francuski, owsiany lub białkowy? Sprawdzone przepisy i triki
Jak zrobić omlet francuski, owsiany lub białkowy? Sprawdzone przepisy i triki
Omlet to doskonałe rozwiązanie na słodkie śniadanie albo wytrawną kolację. Szukasz najlepszego przepisu na puszysty omlet? Możesz wybierać wśród owsianego, francuskiego a nawet katalońskiego z ziemniakami.
Omlet z warzywami - sprawdzony przepis z kilku prostych składników
Omlet z warzywami - sprawdzony przepis z kilku prostych składników
Omlet z warzywami to świetne rozwiązanie na pożywne śniadanie lub kolację. Do jego przygotowania potrzebujesz jajek, mleka, pomidora i papryki.
Sałatka z makreli, jajek i sera. Pyszna przekąska lub pasta na kanapkę
Sałatka z makreli, jajek i sera. Pyszna przekąska lub pasta na kanapkę
Sałatka z makreli to pyszny sposób na szybką przekąskę – doskonale smakuje na świeżym pieczywie, ale możesz ją też jeść prosto z miseczki. Dodaj do niej jajka na twardo i cebulę.
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado to dobry pomysł na ciekawą przystawkę na święta wielkanocne. Dodaj do nich kolorowego pieprzu i świeżego szczypiorku.
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem to świetny pomysł na niebanalną wielkanocną przekąskę. Podawaj je ze świeżymi warzywami i majonezem.
Awokado zapiekane z jajkiem
Awokado zapiekane z jajkiem
Zaskocz wszystkich pomysłowością. Zdziwisz się, jakie to proste!
Tosty z guacamole i jajkiem przepiórczym w koszulkach
Tosty z guacamole i jajkiem przepiórczym w koszulkach
Proste, pomysłowe, zdrowe. Idealne na śniadanie!
Jak zrobić jajeczną pastę do kanapek - przepis
Jak zrobić jajeczną pastę do kanapek - przepis
Pyszny i pożywny dodatek do pieczywa!

Redakcja poleca

REKLAMA