Śniadanie z jajek może być podawane w wersji zarówno wytrawnej, jak i na słodko. Wśród naszych propozycji znajdziesz przepisy na rozmaite jajka faszerowane, które idealnie nadają się na wielkanocne śniadanie, jajka w kokilkach z dodatkiem pomidorów i oliwek, warzywne omlety oraz przepis na jajka w koszulkach z dodatkiem sosu holenderskiego, czyli jajka po benedyktyńsku.
Spis treści:
Przepis na śniadaniową szakszukę
Składniki:
- 3 jajka,
- 1 puszka pomidorów,
- garść czarnych oliwek,
- 50 g sera feta,
- 1/2 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka kuminu,
- natka pietruszki do podania,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, kumin i smaż przez minutę.
- Dodaj pomidory w puszki i oliwki przekrojone na pół. Duś całość przez 15 minut, aż sos nieco odparuje.
- Wbij jajka i zmniejsz ogień do minimum. Po 5 minutach nakryj patelnię, aby jajka ścięły się od góry.
- Szakszukę podawaj posypaną serem feta, natką pietruszki i pieczywem.
fot. Adobe Stock
Przepis na jajka po benedyktyńsku
Składniki:
- 4 jajka,
- sos holenderski,
- 4 plasterki szynki,
- 2 kajzerki,
- szczypiorek do podania,
- masło,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj w koszulce - zagotuj wodę w garnku z dodatkiem 1 łyżki octu i odrobiny soli.
- Każde z jajek wbij do oddzielnych miseczek. Pojedynczo i bardzo delikatnie wkładaj je do gotującej się wody i gotuj przez kilka minut, aż białko się zetnie.
- Szynkę podsmaż na patelni - jeśli jest chuda to dodaj odrobinę masła, a jeśli tłusta to nie dodawaj dodatkowego tłuszczu.
- Kajzerki przekrój na pół i zrumień na grillowej patelni.
- Na kajzerce ułóż szynki, jajko i polej całość sosem holenderkim. Dodaj szczypiorek i dopraw całe śniadanie z jajek solą i pieprzem.
fot. Adobe Stock
Przepis na jajka w kokilkach
Składniki:
- 4 jajka,
- 4 kromki pieczywa,
- 1/2 puszki pomidorów,
- kilka oliwek,
- 4 plastry szynki,
- odrobina sera feta,
- łyżka masła,
- natka pietruszki do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kokilki wysmaruj masłem.
- Do każdego naczynia włóż kromkę pieczywa, szynkę i łyżkę pomidorów.
- Wbij jajko i dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj oliwki i ser feta.
- Kokilki wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Po wyjęciu, żółtko powinno być płynne, a biało ścięte.
- Kokilki z jajkiem na śniadanie podawaj z natką pietruszki.
fot. Adobe Stock
Przepis na pastę jajeczną
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 2 korniszony,
- 200 g szprotek,
- 2 łyżeczki majonezu,
- 2 łyżeczki musztardy,
- szczypiorek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane na twardo jajka drobno posiekaj i przełóż do miski.
- Dodaj pokrojone w kostkę korniszony i rozgniecione widelcem szprotki.
- Dodaj majonez, musztardę i szczypiorek.
- Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
- Pastę jajeczną podawaj ze świeżą bagietką. To świetny pomysł nie tylko na śniadanie z jajek, ale również na drugie śniadanie lub kolację.
fot. Adobe Stock
Przepis na jajka na śniadanie na słodko
Składniki:
- 2 jajka,
- 6 kromek pieczywa tostowego,
- 1 łyżka masła,
- 100 ml mleka,
- 2 łyżki miodu,
- ulubione owoce (jagody, maliny, truskawki),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W misce roztrzep jajka widelcem. Dodaj mleko i cukier i porządnie wymieszaj.
- W rozmąconych jajkach zamocz pierwszą porcję pieczywa (dokładnie je obtocz z każdej strony).
- Na patelni rozgrzej masło.
- Smaż kromki przez 2 minuty z każdej strony. Wyjmij na ręcznik papierowy, a następnie ułóż na talerzu.
- Tosty francuskie podawaj z odrobiną miodu i owocami.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na jajka na śniadanie: