6 pomysłów na śniadanie z jajek w 15 minut. Te proste przepisy zapewnią ci sytość na kilka godzin
Śniadanie z jajek to nie tylko jajecznica i omlet. Możesz przygotować również pyszne tosty na słodko, aromatyczną szakszukę albo kanapkowe pasty z dodatkiem korniszonów i szprotek. Świetnie sprawdzi się także pasta jajeczna czy jajka zapiekane w piekarniku. Możliwości jest sporo, a jajka to genialny pomysł na śniadanie.

Śniadanie z jajek może być podawane w wersji zarówno wytrawnej, jak i na słodko. Wśród naszych propozycji znajdziesz przepisy na rozmaite jajka faszerowane, które idealnie nadają się na wielkanocne śniadanie, jajka w kokilkach z dodatkiem pomidorów i oliwek, warzywne omlety oraz przepis na jajka w koszulkach z dodatkiem sosu holenderskiego, czyli jajka po benedyktyńsku.
Spis treści:
- Szakszuka
- Bajgiel z jajkiem i bekonem
- Jajka po benedyktyńsku
- Jajko w kokilkach
- Pasta jajeczna
- Tosty francuskie
- Dlaczego warto jeść jajka na śniadanie?
Śniadanie z jajek: szakszuka
Szakszuka to bardzo popularny wybór, jeśli chodzi o szybkie śniadanie. Robi się ją ekspresowo, a podana na ciepło stanowi idealny początek dnia. Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżej pietruszki, chrupiącego chleba i aromatycznych przypraw.
Składniki:
- 3 jajka,
- 1 puszka pomidorów,
- garść czarnych oliwek,
- 50 g sera feta,
- 1/2 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka kuminu,
- natka pietruszki do podania,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, kumin i smaż przez minutę.
- Dodaj pomidory w puszki i oliwki przekrojone na pół. Duś całość przez 15 minut, aż sos nieco odparuje.
- Wbij jajka i zmniejsz ogień do minimum. Po 5 minutach nakryj patelnię, aby jajka ścięły się od góry.
- Szakszukę podawaj posypaną serem feta, natką pietruszki i pieczywem.

Śniadanie z jajek: bajgiel z jajkiem i bekonem
Bajgiel to zawsze dobry pomysł! Z kilku składników możesz przygotować pyszne białkowo-tłuszczowe śniadanie, które idealnie sprawdzi się przed intensywnym dniem. Możesz dodać tez ulubione warzywa i dowolnie modyfikować przyprawy.
Składniki:
- bajgiel,
- pół łyżeczki masła,
- 2 jajka,
- 2 plasterki bekonu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Bajgla przekrój na pół i delikatnie podpiecz środek na suchej patelni. Kiedy się zarumieni, zdejmij, a na patelnię wrzuć plasterki bekonu.
- Poczekaj, aż zacznie wytapiać się tłuszcz, a bekon stanie się chrupiący.
- W międzyczasie bajgla posmaruj masłem.
- Bekon zdejmij z ognia i ułóż na dolnej części bajgla. Na tłuszczu z bekonu usmaż jajka (na jajecznicę). Użyj soli, pieprzu i ulubionych przypraw.
- Wyłóż na bekon i przykryj górną połówką bajgla.

Śniadanie z jajek: przepis na jajka po benedyktyńsku
Jajka po benedyktyńsku wymagają nieco więcej wprawy, ale również są doskonałym sposobem na rozpoczęcie dnia. Idealnie płynne żółtko świetnie komponuje się z dodatkami i chrupiącą kromką chlebka.
Składniki:
- 4 jajka,
- sos holenderski,
- 4 plasterki szynki,
- 2 kajzerki,
- szczypiorek do podania,
- masło,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj w koszulce - zagotuj wodę w garnku z dodatkiem 1 łyżki octu i odrobiny soli.
- Każde z jajek wbij do oddzielnych miseczek. Pojedynczo i bardzo delikatnie wkładaj je do gotującej się wody i gotuj przez kilka minut, aż białko się zetnie.
- Szynkę podsmaż na patelni - jeśli jest chuda to dodaj odrobinę masła, a jeśli tłusta to nie dodawaj dodatkowego tłuszczu.
- Kajzerki przekrój na pół i zrumień na grillowej patelni.
- Na kajzerce ułóż szynki, jajko i polej całość sosem holenderkim. Dodaj szczypiorek i dopraw całe śniadanie z jajek solą i pieprzem.

Śniadanie z jajek: przepis na jajka w kokilkach
Jajka zapiekane w kokilkach lub foremkach do muffinek świetnie sprawdzą się podczas powolnych, leniwych weekendów, kiedy masz więcej czasu na przygotowanie śniadania.
Składniki:
- 4 jajka,
- 4 kromki pieczywa,
- 1/2 puszki pomidorów,
- kilka oliwek,
- 4 plastry szynki,
- odrobina sera feta,
- łyżka masła,
- natka pietruszki do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kokilki wysmaruj delikatnie masłem.
- Do każdego naczynia włóż szynkę i łyżkę pomidorów.
- Wbij jajko i dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj oliwki i ser feta.
- Kokilki wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu żółtko powinno być płynne, a biało ścięte.
- Podpiecz także kromki chleba, aby były chrupiące i ciepłe.

Śniadanie z jajek: pasta jajeczna
Pastę jajeczną możesz przygotować na wiele sposobów. Świetnie smakuje z dodatkiem wędzonej makreli lub szprotek, a także ze smażonym porem i prażonymi ziarnami słonecznika.
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 2 korniszony,
- 200 g szprotek,
- 2 łyżeczki majonezu,
- 2 łyżeczki musztardy,
- szczypiorek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane na twardo jajka drobno posiekaj i przełóż do miski.
- Dodaj pokrojone w kostkę korniszony i rozgniecione widelcem szprotki.
- Dodaj majonez, musztardę i szczypiorek.
- Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
- Pastę jajeczną podawaj ze świeżą bagietką. To świetny pomysł nie tylko na śniadanie z jajek, ale również na drugie śniadanie lub kolację.

Śniadanie z jajek na słodko: tosty francuskie
Idealnie miękkie i puszyste tosty francuskie lub po prostu jajochlebki idealnie sprawdzą się, jeśli lubisz śniadania na słodko. Możesz podać je z ulubionymi owocami, miodem, czekoladowym kremem lub masłem orzechowym.
Składniki:
- 2 jajka,
- 6 kromek pieczywa tostowego,
- 1 łyżka masła,
- 100 ml mleka,
- 2 łyżki miodu,
- ulubione owoce (jagody, maliny, truskawki),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W misce roztrzep jajka widelcem. Dodaj mleko i cukier i porządnie wymieszaj.
- W rozmąconych jajkach zamocz pierwszą porcję pieczywa (dokładnie je obtocz z każdej strony).
- Na patelni rozgrzej masło.
- Smaż kromki przez 2 minuty z każdej strony. Wyjmij na ręcznik papierowy, a następnie ułóż na talerzu.
- Tosty francuskie podawaj z odrobiną miodu i owocami.

Dlaczego warto jeść jajka na śniadanie?
Jajka to prawdziwy skarb natury, dlatego zdecydowanie warto włączyć je do swojego porannego menu. Przede wszystkim są jednym z najlepszych źródeł wysokiej jakości białka, które wspiera regenerację mięśni, budowę komórek oraz zapewnia uczucie sytości na dłużej. Jedno jajko dostarcza go ok. 6 gramów, co daje organizmowi solidny zastrzyk energii na cały poranek.
Dzięki temu śniadanie z jajkami pomaga ograniczyć podjadanie w ciągu dnia, stabilizując przy tym poziom cukru we krwi i zapobiegając nagłym atakom głodu.
Jajka to także bogactwo witamin i minerałów, które wspierają funkcjonowanie organizmu. Zawierają m.in. witaminę B12, witaminę D, a także cholinę, żelazo i luteinę.
Dodatkowo przygotowanie jajecznego śniadanie zwykle zajmuje zaledwie kilka minut, przez co są idealnym rozwiązaniem nawet w najbardziej zabiegane poranki.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 17.02.2021.
Zobacz też więcej przepisów na jajka na śniadanie: