Zupy krem są proste i szybkie w przygotowaniu. Możesz je ugotować z pomidorów, warzyw korzeniowych - selera, pietruszki, marchewki, buraków, a także cukinii, dyni, kalafiora czy brokuła.
Są bardziej sycące niż te tradycyjne, a dodatkowo mają naprawdę aksamitną konsystencję. Wystarczy kilka składników, blender i zupa krem prawie gotowa!
W naszym zbiorze przepisów znajdziesz pomysły na m.in. zupę krem z dyni, zupę krem z pomidorów, zupę krem z buraków, a także wiele innych inspiracji!
Spis treści:
- Zupa krem z brokułów
- Zupa krem z pomidorów
- Zupa krem z białych warzyw
- Zupa krem cukinii
- Zupa krem z pieczarek
Przepis na zupę krem z brokułów
Składniki:
- 1 brokuł,
- 3 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1 pietruszka,
- 1 marchewka,
- 1 l wody,
- 100 g serka mascarpone,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- garść orzeszków pinii (do podania, opcjonalnie),
- świeży koperek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej masło i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklij ją i dodaj pokrojony w plasterki czosnek.
- Po minucie wrzuć do garnka pokrojone w kostkę i obrane ziemniaki, pietruszkę, marchew i zalej wodą. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy i gotuj około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Dopraw solą i pieprzem. Dodaj brokuła pokrojonego na różyczki i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
- Na koniec dodaj serek mascarpone i zmiksuj blenderem na gładką masę.
- Zupę krem z brokułów podawaj z pestkami pinii i koperkiem.
fot. Adobe Stock
Przepis na zupę krem z pomidorów
Składniki:
- 1 kg pomidorów,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- ser mozzarella (do podania),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smaż minutę.
- Gotuj przez 20 minut, a następnie dodaj oregano i bazylię. Dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj jeszcze przez 5 minut, a następnie zmiksuj całość na gładką masę.
- Zupę krem z pomidorów podawaj z odrobiną startego sera mozzarella i grzankami.
fot. Adobe Stock
Przepis na zupę krem z białych warzyw
Składniki:
- 1/2 kalafiora,
- 1/2 selera,
- 1 cebula,
- 2 ziemniaki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 pora,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżka masła,
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W garnku rozpuść masło i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pora.
- Po 2 minutach dodaj resztę warzyw - kalafiora, seler, ziemniaki i pietruszkę.
- Smaż przez 3 minuty a następnie zalej wodą tak, aby warzywa tylko delikatnie wystawały nad jej powierzchnię.
- Dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 25 minut.
- Dodaj gałkę muszkatołową, śmietanę i zmiksuj całość na gładką masę.
- Zupę krem z białych warzyw podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem i grzankami lub serem pleśniowym.
fot. Adobe Stock
Przepis na zupę krem z cukinii
Składniki:
- 3 cukinie,
- 1 ziemniak,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 2 łyżki masła,
- 50 ml śmietanki kremówki,
- koperek do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W garnku rozpuść masło i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek w plasterkach i chwilę podsmaż.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i ziemniaki i smaż przez 2-3 minuty.
- Całość zalej gorącym bulionem i zagotuj.
- Dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 20 minut.
- Zmiksuj całość na gładką masę i dodaj śmietankę.
- Zupę krem z cukinii podawaj z koperkiem i grzankami.
fot. Adobe Stock
Przepis na zupę krem z pieczarek
Składniki:
- 700 g pieczarek,
- 800 ml bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- kawałek selera,
- 1/2 pietruszki
- 2 ziemniaki,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 150 ml śmietanki 18%,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W garnku zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i smaż kilka minut.
- Dodaj resztę warzyw - pietruszkę, seler i ziemniaki i smaż kolejne 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
- Wlej gorący bulion i gotuj przez 20 minut, aż warzywa zmiękną.
- Garnek zestaw z ognia, a całość zmiksuj blenderem.
- Dodaj śmietanę i wymieszaj.
- Zupę krem z pieczarek podawaj z przesmażonymi na maśle pieczarkami albo ulubionymi pestkami.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na zupy krem: