Reklama

Zupy krem są proste i szybkie w przygotowaniu. Możesz je ugotować z pomidorów, warzyw korzeniowych - selera, pietruszki, marchewki, buraków, a także cukinii, dyni, kalafiora czy brokuła.

Reklama

Są bardziej sycące niż te tradycyjne, a dodatkowo mają naprawdę aksamitną konsystencję. Wystarczy kilka składników, blender i zupa krem prawie gotowa!

W naszym zbiorze przepisów znajdziesz pomysły na m.in. zupę krem z dyni, zupę krem z pomidorów, zupę krem z buraków, a także wiele innych inspiracji!

Spis treści:

  1. Zupa krem z brokułów
  2. Zupa krem z pomidorów
  3. Zupa krem z białych warzyw
  4. Zupa krem cukinii
  5. Zupa krem z pieczarek

Przepis na zupę krem z brokułów

Składniki:

  • 1 brokuł,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 pietruszka,
  • 1 marchewka,
  • 1 l wody,
  • 100 g serka mascarpone,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • garść orzeszków pinii (do podania, opcjonalnie),
  • świeży koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej masło i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklij ją i dodaj pokrojony w plasterki czosnek.
  2. Po minucie wrzuć do garnka pokrojone w kostkę i obrane ziemniaki, pietruszkę, marchew i zalej wodą. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy i gotuj około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  3. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj brokuła pokrojonego na różyczki i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
  4. Na koniec dodaj serek mascarpone i zmiksuj blenderem na gładką masę.
  5. Zupę krem z brokułów podawaj z pestkami pinii i koperkiem.
zupa krem z brokułów przepis

fot. Adobe Stock

Przepis na zupę krem z pomidorów

Składniki:

  • 1 kg pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • ser mozzarella (do podania),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smaż minutę.
  3. Gotuj przez 20 minut, a następnie dodaj oregano i bazylię. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Gotuj jeszcze przez 5 minut, a następnie zmiksuj całość na gładką masę.
  5. Zupę krem z pomidorów podawaj z odrobiną startego sera mozzarella i grzankami.
zupa krem z pomidorów przepis

fot. Adobe Stock

Przepis na zupę krem z białych warzyw

Składniki:

  • 1/2 kalafiora,
  • 1/2 selera,
  • 1 cebula,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 pora,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozpuść masło i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pora.
  2. Po 2 minutach dodaj resztę warzyw - kalafiora, seler, ziemniaki i pietruszkę.
  3. Smaż przez 3 minuty a następnie zalej wodą tak, aby warzywa tylko delikatnie wystawały nad jej powierzchnię.
  4. Dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 25 minut.
  5. Dodaj gałkę muszkatołową, śmietanę i zmiksuj całość na gładką masę.
  6. Zupę krem z białych warzyw podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem i grzankami lub serem pleśniowym.
zupa krem z warzyw przepis

fot. Adobe Stock

Przepis na zupę krem z cukinii

Składniki:

  • 3 cukinie,
  • 1 ziemniak,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki masła,
  • 50 ml śmietanki kremówki,
  • koperek do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozpuść masło i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek w plasterkach i chwilę podsmaż.
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i ziemniaki i smaż przez 2-3 minuty.
  3. Całość zalej gorącym bulionem i zagotuj.
  4. Dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 20 minut.
  5. Zmiksuj całość na gładką masę i dodaj śmietankę.
  6. Zupę krem z cukinii podawaj z koperkiem i grzankami.
fot. Adobe Stock

Przepis na zupę krem z pieczarek

Składniki:

  • 700 g pieczarek,
  • 800 ml bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • kawałek selera,
  • 1/2 pietruszki
  • 2 ziemniaki,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 150 ml śmietanki 18%,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i smaż kilka minut.
  3. Dodaj resztę warzyw - pietruszkę, seler i ziemniaki i smaż kolejne 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Wlej gorący bulion i gotuj przez 20 minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Garnek zestaw z ognia, a całość zmiksuj blenderem.
  6. Dodaj śmietanę i wymieszaj.
  7. Zupę krem z pieczarek podawaj z przesmażonymi na maśle pieczarkami albo ulubionymi pestkami.
przepis na zupę krem z pieczarek

fot. Adobe Stock

Reklama

Więcej przepisów na zupy krem:

Reklama
Reklama
Reklama