Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Składniki na spód:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g miękkiego masła,
- 120 g cukru,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 3 łyżki kakao,
- szczypta soli,
- 2 łyżki mleka.
Składniki na masę:
- 2 opakowania budyniu waniliowego albo śmietankowego,
- 80 g cukru,
- 750 ml mleka + 60 ml do żelatyny,
- brzoskwinie z puszki (lub morele),
- łyżka żelatyny,
- 500 ml gęstej śmietany (12 lub 18%).
Przygotowanie:
Jajko sadzone to ciasto, które swoim wyglądem przypomina właśnie tę popularną śniadaniową przekąskę. Przygotujesz je w kilka chwil, wykorzystując łatwo dostępne, tanie składniki. Przygotowanie ciasta z brzoskwiniami z puszki (lub morelami) to bardzo popularny sposób na udekorowanie ciasta lub wzbogacenie go orzeźwiającym smakiem. Przepis idealnie sprawdzi się jako ciasto na Wielkanoc.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od masy budyniowej. Zagotuj 3/4 mleka (ok. 500 ml), a w pozostałej ilości rozpuść proszki budyniowe razem z cukrem.
- Kiedy mleko zacznie wrzeć, dodaj miksturę budyniową i energicznie mieszaj, gotując na średnim lub małym ogniu.
- Kiedy budyń zgęstnieje, zdejmij go z ognia i wystudź, co jakiś czas mieszając (aby nie zrobił się kożuch).
- Przygotuj ciasto. Do miski wrzuć masło, cukier zwykły i wanilinowy, a także sól. Całość utrzyj mikserem na kremową masę. Stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując.
- Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Do masy jajecznej dodaj mleko i stopniowo dodawaj mąkę, miksując na małych obrotach.
- Mieszaj tylko do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto przelej do formy, a następnie wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 20 minut. Ciasto powinno lekko się zarumienić.
- Brzoskwinie odsącz na sitku. Jeśli są w całości, przekrój na połówki.
- Kiedy ciasto się piecze, przygotuj resztę kremu. Wystudzony budyń wymieszaj z zimną śmietaną.
- Mleko podgrzej (nie doprowadzaj do wrzenia), a następnie rozpuść żelatynę. Całość szybko przelej do masy i wymieszaj.
- Gotowy krem przelej do upieczonego, wystudzonego ciasta, rozłóż równo, a na wierzchu ułóż brzoskwinie, lekko wciskając je w masę.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
- Wskazówka: ciasto jajko sadzone możesz dodatkowo polać galaretką, przygotowaną z soku z brzoskwiń oraz żelatyny.
Czytaj także:
Fit Raffaello
Biszkopt z 4 jaj
Keto sernik