Domowy, babciny sposób na pyszne ciasto "jajko sadzone". Idealny deser jest szybki w przygotowaniu i na pewno go pokochasz

Ciasto jajko sadzone to pyszny i ekstremalnie łatwy w przygotowaniu deser, który pysznie smakuje i idealnie sprawdza się podczas ciepłych wieczorów. Przypomina nieco sernik, ale wzbogacony jest brzoskwiniami lub morelami. Możesz przygotować je na jasnym lub ciemnym spodzie. Zobacz, jak zrobić ten deser.
/ 03.04.2023 11:01
DRUKUJ PRZEPIS
Domowy, babciny sposób na pyszne ciasto "jajko sadzone". Idealny deser jest szybki w przygotowaniu i na pewno go pokochasz fot. Adobe Stock, Lizaveta
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Składniki na spód:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 120 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3 łyżki kakao,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki mleka.

Składniki na masę:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego albo śmietankowego,
  • 80 g cukru,
  • 750 ml mleka + 60 ml do żelatyny,
  • brzoskwinie z puszki (lub morele),
  • łyżka żelatyny,
  • 500 ml gęstej śmietany (12 lub 18%).
Przygotowanie:

Jajko sadzone to ciasto, które swoim wyglądem przypomina właśnie tę popularną śniadaniową przekąskę. Przygotujesz je w kilka chwil, wykorzystując łatwo dostępne, tanie składniki. Przygotowanie ciasta z brzoskwiniami z puszki (lub morelami) to bardzo popularny sposób na udekorowanie ciasta lub wzbogacenie go orzeźwiającym smakiem. Przepis idealnie sprawdzi się jako ciasto na Wielkanoc.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od masy budyniowej. Zagotuj 3/4 mleka (ok. 500 ml), a w pozostałej ilości rozpuść proszki budyniowe razem z cukrem.
  2. Kiedy mleko zacznie wrzeć, dodaj miksturę budyniową i energicznie mieszaj, gotując na średnim lub małym ogniu.
  3. Kiedy budyń zgęstnieje, zdejmij go z ognia i wystudź, co jakiś czas mieszając (aby nie zrobił się kożuch).
  4. Przygotuj ciasto. Do miski wrzuć masło, cukier zwykły i wanilinowy, a także sól. Całość utrzyj mikserem na kremową masę. Stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując.
  5. Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Do masy jajecznej dodaj mleko i stopniowo dodawaj mąkę, miksując na małych obrotach.
  6. Mieszaj tylko do połączenia się składników.
  7. Gotowe ciasto przelej do formy, a następnie wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 20 minut. Ciasto powinno lekko się zarumienić.
  8. Brzoskwinie odsącz na sitku. Jeśli są w całości, przekrój na połówki.
  9. Kiedy ciasto się piecze, przygotuj resztę kremu. Wystudzony budyń wymieszaj z zimną śmietaną.
  10. Mleko podgrzej (nie doprowadzaj do wrzenia), a następnie rozpuść żelatynę. Całość szybko przelej do masy i wymieszaj.
  11. Gotowy krem przelej do upieczonego, wystudzonego ciasta, rozłóż równo, a na wierzchu ułóż brzoskwinie, lekko wciskając je w masę.
  12. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  13. Wskazówka: ciasto jajko sadzone możesz dodatkowo polać galaretką, przygotowaną z soku z brzoskwiń oraz żelatyny.

Czytaj także:
Fit Raffaello
Biszkopt z 4 jaj
Keto sernik

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA