Wyrazista sałatka z pora i jabłka

Szybka w przygotowaniu i tania sałatka z pora i jabłka idealnie komponuje się z pieczonym mięsem czy wędliną. Solo lub z pieczywem zjesz ją ze smakiem na śniadanie.
Edyta Liebert / 21.11.2019 10:50
DRUKUJ PRZEPIS
Wyrazista sałatka z pora i jabłka fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 por
  • 2 jabłka
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 1 mniejsza puszka kukurydzy
  • 1 jajko na twardo
  • 2 łyżki dobrego majonezu 
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • sól i pieprz.
Przygotowanie:

Sałatka z pora jest orzeźwiająca dzięki ostrości pora przełamanej słodyczą kukurydzy i kwaśnym posmakiem jabłka (wybierz renetę lub jonagold). Smaki zbalansuje dodatek jajka, a wszystko połączy odrobina majonezu. 

  1. Jajko ugotuj na twardo i ostudź, następnie pokrój w kostkę.
  2. Pora dokładnie oczyść i umyj, odetnij zielone liście (możesz je wykorzystać np. do rosołu). Przekrój dwukrotnie wzdłuż tak, by przy siekaniu powstawały cienkie paski ok 2-3 cm. Możesz go sparzyć wrzątkiem, by stracił na ostrości.
  3. Jabłko i marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Składniki wrzuć do miski.
  4. Kukurydzę odlej z zalewy i przepłucz, dodaj do pozostałych komponentów.
  5. Przygotuj sos na bazie majonezu i śmietany, przyprósz go solą i pieprzem. Dodaj do bazy i wymieszaj. Schłódź w lodówce przed podaniem.

Wskazówka: jeśli zrezygnujesz z jajka, sałatka może być dobrym dodatkiem do obiadu na bazie mięsa i ziemniaków. Wówczas zastąp też majonez śmietaną, np. 18%.

Zobacz też: Jakie jabłko do sałatki, a jakie do ciasta?Idealna kompozycja smaków: babcina sałatka jarzynowaPrzepis na tradycyjny pasztet - zawsze wychodzi!

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)