Do przygotowania pysznej sałatki z jajkiem nie potrzebujesz wielu składników i możesz wykorzystać to, co akurat masz w lodówce. To szybki sposób na stworzenie idealnej przekąski lub dodatku do obiadu.
Spis treści:
- Sałatka z jajkiem i awokado
- Sałatka z jajkiem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczarkami i jajkiem
- Sałatka z buraków i jajek
- Sałatka z brokułem i jajkiem
- Sałatka z pora i jajka
Sałatka z jajkiem i awokado
Nie wiesz, co zrobić z awokado? Wykorzystaj je do przygotowania pysznej i pożywnej sałatki jajecznej. Świetnie sprawdzi się jako szybkie śniadanie albo podwieczorek na słono.
Składniki:
- 2-3 jajka ugotowane na twardo,
- awokado,
- garść pomidorków koktajlowych,
- roszponka lub rukola,
- sól i pieprz,
- łyżka oleju roślinnego,
- łyżeczka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Jajka po wystudzeniu przekrój na połówki lub ćwiartki. Pomidorki umyj i również pokrój,
- Zieleninę umyj, osusz i przełóż do miski. Dodaj pomidorki oraz pokrojone na kawałki awokado.
- Całość wymieszaj. W osobnej miseczce wymieszaj olej, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
- Polej gotową sałatkę, a na wierzchu ułóż jajka. Dopraw jeszcze lekko z wierzchu.
- Podawaj od razu.
fot. Sałatka z jajkiem i awokado/Adobe Stock, timolina
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem
Jajka lubią towarzystwo tuńczyka i łososia, dlatego jeśli szukasz przepisu na szybką sałatkę, wykorzystaj właśnie te składniki. Dodaj do tego aromatyczne przyprawy oraz domowy dressing. Wyśmienity smak i pożywna przekąska gwarantowane.
Składniki:
- 2-3 jajka ugotowane na twardo,
- 2 małe puszki tuńczyka,
- garść pomidorków koktajlowych,
- miks sałat,
- czerwona cebula,
- garść zielonych oliwek,
- ogórek,
- sól i pieprz,
- pół łyżeczki majeranku,
- łyżka oleju roślinnego,
- opcjonalnie makaron.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane jajka ostudź i pokrój na połówki. Pomidorki umyj i również pokrój.
- Cebulę pokrój w piórka lub krążki. Do miski wrzuć umyty i osuszony miks sałat oraz pomidorki i oliwki.
- Dodaj poszarpanego tuńczyka, cebulę i pokrojonego w plasterki ogórka (ze skórką).
- Na koniec dodaj jajka, dopraw i polej całość olejem. Wymieszaj.
- Możesz dodatkowo wymieszać gotową sałatkę z makaronem. Sprawdzi się np. penne lub kokardki.
fot. Sałatka z jajkiem i tuńczykiem/Adobe Stock, vaaseenaa
Sałatka z pieczarkami i jajkiem
Jajko i pieczarki to często nieodzowny element szybkiego śniadania na ciepło. Możesz stworzyć z nich jajecznicę lub wykorzystać do przygotowania pysznej sałatki, która idealnie sprawdzi się m.in. jak przekąska na imprezę.
Składniki:
- 2-3 ugotowane na twardo jajka,
- garść drobnego makaronu (np. orzo, pipe rigate, gnocchetti),
- 200 g pieczarek,
- średnia cebula,
- natka pietruszki,
- 3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka po ostudzeniu rozgnieć widelcem.
- Pieczarki pokrój na plasterki i podsmaż na odrobinie oleju lub masła z pokrojoną w kostkę cebulą.
- Dodaj do jajek, połącz z majonezem i przyprawami.
- Na koniec wymieszaj z ugotowanym makaronem, udekoruj natką pietruszki i dopraw do smaku.
fot. Sałatka z pieczarkami i jajkiem/Adobe Stock, Anzhela
Sałatka z buraków i jajek
Buraki i jajka możesz połączyć w taki sposób, aby przygotować sałatkę na wzór włoskiego carpaccio. Buraki doskonale smakują na surowo, dlatego nie musisz poddawać ich żadnej obróbce cieplnej.
Składniki:
- duży burak + garść liści,
- 2-3 jajka,
- sól i pieprz,
- pół łyżeczki miodu,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo i pokrój na pół lub w ćwiartki. Buraka umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki.
- Botwinę również umyj i osusz.
- Wszystkie składniki połącz ze sobą w misce i polej mieszanką oliwy oraz miodu.
- Całość dopraw do smaku.
fot. Sałatka z buraka i jajek/Adobe Stock, Sea Wave
Sałatka z brokułem i jajkiem
Sałatkę z brokułem i jajkiem możesz wykorzystać jako lekką i szybką kolację albo ciekawy dodatek do klasycznego obiadu. Kluczowym składnikiem jest tutaj nietuzinkowy sos, którego smak na pewno zachwyci wszystkich.
Składniki:
- brokuł,
- 2-3 jajka,
- ulubiona zielenina,
- 2 łyżki kukurydzy z puszki,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki masła,
- łyżka octu.
Sposób przygotowania:
- Brokuły krótko podgotuj w osolonej wodzie, aby lekko zmiękły.
- Przełóż je do miski i połącz z ugotowanymi, pokrojonymi jajkami, sałatą i kukurydza.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- W rondelku rozpuść masło, a kiedy lekko przestygnie, połącz je z octem i taką mieszanką polej sałatkę.
fot. Sałatka z brokułem i jajkiem/Adobe Stock, O.B.
Sałatka z pora i jajka
Sałatka z pora idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, a także jako przekąska na imprezy i spotkania rodzinne. Jest prosta i szybka do przygotowania.
Składniki:
- 2-3 jajka ugotowane na twardo,
- kawałek pora (ok. 6-7 cm),
- łyżeczka masła,
- 3 łyżki majonezu,
- 100 g wędliny,
- sól i pieprz,
- pestki słonecznika.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane jajka pokrój w kostkę, a pora w cienkie plasterki.
- Pora podsmaż na maśle, a kiedy się zrumieni, połącz z jajkami i dobrze wymieszaj.
- Wędlinę pokrój w kostkę i dodaj do jajek. Całość wymieszaj z majonezem, dopraw do smaku i dodaj pestki słonecznika.
- Sałatka dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno.
fot. Sałatka z pora i jajka/Adobe Stock, gkrphoto
Zobacz też inne pomysły na sałatkę z jajek: