chłodnik litewski fot. Adobe Stock

11 sprawdzonych przepisów na chłodnik(nie tylko z buraków)!

Nie masz apetytu? Doskwiera ci upał? Wypróbuj nasze przepisy na orzeźwiające zupy na zimno!
/ 01.06.2018 15:30 / aktualizacja: 05.06.2019 14:22
chłodnik litewski fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Litewski
  2. Ogórkowy
  3. Grecki
  4. Z cukinii
  5. Owocowy
  6. Gazpacho
  7. Vichyssoise
  8. Jakiej bazy użyć?
  9. Jak najlepiej podawać?

Litewski z botwiną i burakami

To najpopularniejsza wersja zupy na zimno. Podawana na kwaśnym zsiadłym mleku lub gęstym jogurcie. W jej skład wchodzi botwinka, kiszone ogórki oraz młode buraczki. Dodaj posiekany szczypiorek oraz koperek.

Dla wzmocnienia smaku użyj kilka zakwaszonych buraków lub zakwasu buraczanego. Czosnek podkreśli wytrawność chłodnika. Pierwsze wzmianki o chłodniku litewskim tej zupie pojawiły się w wydaniu „Pana Tadeusza”.

Chłodnik ogórkowy

Szklarniowe lub gruntowe odmiany są krojone w cienkie plastry jak na mizerię. Pamiętaj, aby obierać je od jaśniejszej do ciemniejszej strony, aby nie przenosić goryczki na całość warzywa. Wybierz jogurt grecki lub naturalny i wymieszaj z wyciśniętym czosnkiem.

Ścierając ogórki na tarce o drobnych oczkach uzyskasz orzeźwiający i intensywniejszy smak. Uzupełnij go ziołami – mięta pieprzowa lub cytrynowa dodatkowo schładza potrawę.

Chłodnik ogórkowy
fot. A.Rogalski, E.Rogalska, A.Borowska

Na jogurcie greckim

Inaczej bułgarski, zwany także taratorem. Klasycznie powinien być podawany z bułgarską odmiana jogurtu. W Polsce jest mało popularny, więc zastępowany jest greckim.

Podobny do tego z ogórków na bazie świeżych odmian. Różni się posiekanymi orzechami włoskimi oraz dodatkiem oliwy z oliwek. Jego smak zrównoważysz sokiem z cytryny lub limonki oraz miodem wielokwiatowym.

Z cukinii

Starta na drobnych lub grubych oczkach wymieszana z mleczkiem kokosowym lub jogurtem sprawdzi się w asyście koperku. Zakwasisz ją dolewając kefir lub maślankę.

Eksperymentuj z serem feta lub kozim dekorując wierzch zupy. To jedna z bardziej dietetycznych wersji – cukinia w 100g ma około 21 kcal. Jeżeli nie chcesz, by cukinia ściemniała wystarczy zamoczyć ją w soku z cytryny.

Chłodnik owocowy
fot. A.Rogalski, E.Rogalska, A.Borowska

Z owocami jagodowymi

Miękkie owoce sprawdzą się nie tylko w koktajlach czy smoothie. Zmiksowane i częściowo pokrojone w kawałki truskawki, maliny lub borówki idealnie komponują się w chłodnikach.

To ulubiony obiad na upał dla dzieci. W wersji na słodko użyj jogurtu wymieszanego z mlekiem skondensowanym. Udekoruj prażonymi płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.

Hiszpański chłodnik

Gazpacho to faworyt dla wszystkich fanów pomidorów. Zmiksowane  podłużne lub malinowe odmiany łączone są ze słodką papryką. Początkowo to chleb był głównym składnikiem zagęszczającym mus z warzyw, tworząc klasyczny chłodnik salmorejo.

Pikanterii dodasz papryczką chili lub sosem tabasco. Najlepiej smakuje podane z grzankami wykonanymi z bagietki. Natrzyj je ząbkiem czosnku i posyp ziołami prowansalskimi.

Gazpacho - hiszpański chłodnik
fot. Beata Polatyńska

Vichyssoise

Francuska zupa na zimno zyskała swoja popularność także w Polsce ze względu na znikomą ilość składników, znanych również w rodzinnych terenach. Zblendowane gotowane ziemniaki z porem są zalane bulionem warzywnym.

Gęsty sos uzupełnisz oliwą z oliwek i pieczony czosnkiem. Dobrej jakości masło sprawia, że jest kremowa i delikatna. Ciężkostrawność  zmniejszysz dodając mielony kminek.

Jakiej bazy użyć?

Klasycznie najlepiej wykorzystać gęsty jogurt naturalny lub grecki. Świetnie sprawdzi się również kwaśna śmietana 12% lub 18%. Jeżeli masz nietolerancję laktozy, wystarczy zaopatrzyć się w śmietankę kokosową.

Domowy gorący bulion warzywny lub mięsny schłodź i wlej do reszty składników, aby uniknąć produktów mlecznych. Chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję? Eksperymentuj z serem ricotta i zestaw z chłodnikiem z cukinii.

Jak najlepiej podawać?

W zależności jaką konsystencję lubisz możesz wybrać gładki chłodnik lub z kawałkami warzyw.

Wierzch udekoruj:

  • pestkami słonecznika
  • pestkami dyni
  • nasionami chia
  • nasionami babki płesznik
  • kawałkami grzanek pieczonych z oliwą z oliwek
  • liśćmi szpinaku
  • tartym parmezanem
  • kruszoną fetą
  • aromatyzowaną oliwą z oliwek

Zobacz też:
Sprawdź, jak przygotować menu dla całej rodziny na upalne dni!
 

Chłodnik z ogórkiem małosolnym
Chłodnik z ogórkiem małosolnym
Ze szczypiorkiem, miętą i nie tylko!
Chłodnik gazpacho
Chłodnik gazpacho
Zupa prosto z gorącej Hiszpanii!
Truskawkowy chłodnik - danie dla dzieci
Truskawkowy chłodnik - danie dla dzieci
To pyszne danie posmakuje nie tylko najmłodszym!
Chłodnik ogórkowy - danie dla dzieci
Chłodnik ogórkowy - danie dla dzieci
Pomysł na sycący i zdrowy obiad - nie tylko dla najmłodszych.
Chłodnik arbuzowo-truskawkowy
Chłodnik arbuzowo-truskawkowy
Jeśli nie uda ci się kupić laski wanilii, dopraw chłodnik kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego
Chłodnik szpinakowy z fetą
Chłodnik szpinakowy z fetą
Gęsty jogurt grecki stanowi bazę tej zupy
Jogurtowy chłodnik z awokado
Jogurtowy chłodnik z awokado
Możesz do niego dodać kilka kropli sosu tabasco!
Chłodnik szczawiowy na serwatce
Chłodnik szczawiowy na serwatce
Nowy sposób na zupę szczawiową. Wypróbuj!
Chłodnik z ogórka - krok po kroku
Chłodnik z ogórka - krok po kroku
Chłodnik z ogórka aromatyzowany świeżą miętą to indyjski przysmak idealny na polskie upały!
Tradycyjny chłodnik - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Tradycyjny chłodnik - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Nie ma lepszej zupy na upalne dni!
Zielony chłodnik ogórkowy ze świeżymi ziołami
Zielony chłodnik ogórkowy ze świeżymi ziołami
Amatorzy ostrzejszych smaków mogą doprawić zupę szczyptą pieprzu cayenne...
Chłodnik z rokpolem i dymką
Chłodnik z rokpolem i dymką
Chłodnik dodatkowo posyp połówkami orzechów włoskich lub uprażonymi płatkami migdałowymi
Chłodnik tarator
Chłodnik tarator
Idealny na letnie upały!
Biały chłodnik ze szczypiorkiem
Biały chłodnik ze szczypiorkiem
Żeby wzmocnić smak, możesz dodać sok z kwaszonych ogórków...
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (8)
/31.05.2016 14:14
Diana u mnie dziwny zapach jest po szparagach Nawet jedna zjedzona szparaga. mój chłopak twierdzi, że to z siarki, który zawiwra się w czosnku, i wszystko jasne. Odcięcie końcówki szparaga może podobno zapobiec ostremu zapachowi. Ale ja tam za bardzo lubię szparagi by się bawić w takie filozofie. Jem je po prostu rzadziej. Sam inny zapach nie musi oznaczać od razu nic złego. Chyba, że masz zapelenie? Weź sobie profilaktycznie Urofuraginum na pewno nie zaszkodzi, a jak ci się cos tam bardziej rzwijac to szybciej pomoze.
/31.05.2016 14:06
Uwiebiam chłodnik latem ale mój żoładek tego nie trawi, bo zawsze mam po nim jakieś rewolucje albo nie umiem go przygotować odpowiednio. I ostatnio po takim jedzeniu czasem w toalecie czuje dziwny zapach z okolic intymych. Topewnie głupie ale po jedzeniu może się tak robić? Może powinnam coś wykluczyć albo dodać do jedzneia, jak z tym jest?
/17.06.2013 15:33
Do dziś wspominam zmak jaki miał chłodnik z botwinki z jajkiem :)
POKAŻ KOMENTARZE (5)