Chłodnik fot. Adobe Stock

Chłodnik - litewski, z botwiny, ogórkowy i gazpacho

Chłodnik przygotujesz z ogórków, botwinki albo pomidorów (gazpacho). Jako bazę wykorzystaj maślankę, jogurt naturalny, kefir, śmietanę lub jogurt grecki. Zupa chłodnik jest prosta i orzeźwiająca - idealna na lato.
Edyta Liebert / 19.06.2020 16:26
Chłodnik fot. Adobe Stock

Zadanie jak zrobić chłodnik, żeby smakował jak u babci, nie jest takie proste. Im mniej składników, tym bardziej musisz czuwać nad proporcjami i jakością produktów. Chłodnik podawaj schłodzony z dodatkiem grzanek lub np. chrupiących pestek słonecznika. 

Spis treści:

  1. Chłodnik litewski
  2. Chłodnik z botwiny
  3. Chłodnik ogórkowy
  4. Gazpacho - chłodnik pomidorowy

Chłodnik litewski

To najpopularniejsza wersja zupy na zimno. Podawana na kwaśnym zsiadłym mleku lub gęstym jogurcie. W jej skład wchodzi botwinka, kiszone ogórki oraz młode buraczki. Tradycyjnie chłodnik litewski podawano jako dodatek do pieczonego mięsa cielęcego oraz z ziemniakami. Świetnie smakuje sam jako zupa chłodnik, którą podaje się z ciepłymi ziemniakami (koniecznie młodymi, ugotowanymi w mundurkach).

Składniki:

  • 0,5 l bulionu lub rosołu,
  • pęczek botwinki,
  • 500 g maślanki,
  • 300 g śmietany 18%,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • 1 ogórek szklarniowy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz,
  • 0,5 ząbka czosnku. 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie chłodnika litewskiego rozpocznij od umycia liści i obrania buraczków. Potem posiekaj liście, a buraczki pokrój w kostkę. Obierz i zetrzyj na tarce ogórka.
  2. W garnku umieść bulion i zagotuj, następnie włóż do niego buraczki i łodygi, które są dość grube. Gotuj ok. kwadransa, dodaj liście, gotuj parę minut i zdejmij z ognia.
  3. Do bulionu dodaj maślankę i śmietanę, następnie szczypiorek i koperek. Czosnek przeciśnij przez praskę i również umieść w zupie.
  4. Chłodnik litewski potrzebuje kilku godzin na schłodzenie w lodówce. Podawaj go ze startym ogórkiem oraz ziemniakami. 

Chłodnik litewskifot. Adobe Stock

Chłodnik z botwiny

Chłodnik z botwiny tradycyjnie podaje się z jajkiem na twardo, posiekaną rzodkiewką oraz ogórkiem. Jest kuzynem chłodnika litewskiego, podobnie kusi kolorami i smakuje wybornie. Najlepiej robić go na jogurcie i kefirze, ale tu nie stosuje się już bulionu. Przygotujesz go w 30 minut.

Składniki:

  • 0,5 l jogurtu naturalnego,
  • 0,5 l kefiru,
  • 4 jajka,
  • 2 pęczki botwinki,
  • 2 ogórki szklarniowe (lub 4 gruntowe),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 6 rzodkiewek,
  • 0,5 ząbka czosnku,
  • 1 cebula szalotka,
  • 0,5 pęczka koperku,
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Świeże jaja ugotuj na twardo i ostudź. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Buraczki umyj i obierz, zetrzyj na tarce. Liście i łodygi umyj i posiekaj drobno.
  3. Na patelni rozpuść masło i podsmaż przez 5-10 minut botwinkę, czosnek i cebulę. Ostudź.
  4. Rzodkiewki umyj i pokrój półksiężyce. Wymieszaj z koperkiem.
  5. Jogurt naturalny i kefir do chłodnika z botwinki wymieszaj, dodaj warzywa, koperek i dopraw solą i pieprzem. To też moment, by zupę chłodnik okrasić kwaśnym sokiem z cytryny.
  6. Jajka na twardo pokrój i zanurz w chłodniku z botwinki. Możesz też podawać go z grzankami.

Chłodnik z botwinyfot. Adobe Stock

Chłodnik ogórkowy

Zupa chłodnik z ogórków to przepis na tani i orzeźwiający obiad w upalne dni. Chłodnik ogórkowy jest dietetyczny, zdrowy, zaspokaja pragnienie, drażni kubki smakowe słodko-kwaśnym połączeniem. Zrób go na maślance lub kefirze. Ogórkowy chłodnik najlepiej będzie smakował następnego dnia, ale jeśli serwujesz go z ziemniakami, to muszą być świeże.

Składniki:

  • 8 ogórków gruntowych,
  • 300 ml maślanki,
  • 300 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 0,5 pęczka koperku,
  • kilka listków mięty pieprzowej,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka. Posól. Po kilku minutach odsącz ogórki na chodnik z nadmiaru wody.
  2. Do ogórków dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej maślankę i jogurt.
  3. Następnie dopraw chłodnik ogórkowy koperkiem, solą i pieprzem i wstaw do lodówki.
  4. Chłodnik przed podaniem możesz udekorować koperkiem, startym na tarce ogórkiem lub plasterkami rzodkiewki. Chłodnik ogórkowy podawaj z ziemniakami z wody. 

Chłodnik ogórkowyfot. Adobe Stock

Gazpacho - chłodnik pomidorowy

Gazpacho to faworyt wszystkich fanów pomidorów. Ten chłodnik pomidorowy to wzorcowo zmiksowane podłużne lub malinowe odmiany tych warzyw, w mariażu ze słodką papryką. Początkowo to chleb był głównym składnikiem zagęszczającym mus z warzyw, tworząc klasyczny chłodnik salmorejo.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów malinowych,
  • 2 małe ogórki,
  • 0,5 papryki czerwonej,
  • 05, cebuli lub mała cebula szalotka,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki,
  • ok. 1 szklanki miąższu białego chleba.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem i pozbaw skóry, pokrój na kawałki, postaraj się odrzucić nasiona.
  2. Do pomidorów dodaj posiekane ogórki, cebulę, czosnek i pieczywo.
  3. Wszystkie składniki na gazpacho zblenduj. Chłodnik pomidorowy jest już prawie gotowy - możesz doprawić go solą lub pieprzem, a także papryczką chilli lub sosem tabasco. 
  4. Gazpacho podawaj z grzankami lub chrupiącą bagietką.

Sprawdź: Obiady na upalne dni - baza przepisów
Sprawdź, jak przygotować menu dla całej rodziny na upalne dni!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (8)
/31.05.2016 14:14
Diana u mnie dziwny zapach jest po szparagach Nawet jedna zjedzona szparaga. mój chłopak twierdzi, że to z siarki, który zawiwra się w czosnku, i wszystko jasne. Odcięcie końcówki szparaga może podobno zapobiec ostremu zapachowi. Ale ja tam za bardzo lubię szparagi by się bawić w takie filozofie. Jem je po prostu rzadziej. Sam inny zapach nie musi oznaczać od razu nic złego. Chyba, że masz zapelenie? Weź sobie profilaktycznie Urofuraginum na pewno nie zaszkodzi, a jak ci się cos tam bardziej rzwijac to szybciej pomoze.
/31.05.2016 14:06
Uwiebiam chłodnik latem ale mój żoładek tego nie trawi, bo zawsze mam po nim jakieś rewolucje albo nie umiem go przygotować odpowiednio. I ostatnio po takim jedzeniu czasem w toalecie czuje dziwny zapach z okolic intymych. Topewnie głupie ale po jedzeniu może się tak robić? Może powinnam coś wykluczyć albo dodać do jedzneia, jak z tym jest?
/17.06.2013 15:33
Do dziś wspominam zmak jaki miał chłodnik z botwinki z jajkiem :)
POKAŻ KOMENTARZE (5)