Kotlety jajeczne z pieczarkami - przepis na obiad bez mięsa

Klasyczne kotlety jajeczne warto wzbogacić dodatkiem pieczarek. Dzięki temu nabiorą one wyrazistości. Możesz dodać również ser żółty oraz szczypiorek.
Weronika Kwaśniak / 08.01.2020 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Kotlety jajeczne z pieczarkami - przepis na obiad bez mięsa Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 pieczarki,
  • 8 jajek,
  • 1/2 cebuli,
  • 4 łyżki bułki tartej + do panierowania,
  • 50 g sera żółtego,
  • szczypiorek, koperek lub natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło do smażenia,
  • słodka papryka.
Przygotowanie:

Kotlety jajeczne to jeden z moich smaków dzieciństwa - w piątki zawsze na obiad była ryba, albo właśnie kotlety z jajek. W wykonaniu mojej mamy nigdy nie były nudne i często zawierały różne dodatki.

Oprócz pieczarek mogą to być suszone pomidory, kapary albo pokrojona w kostkę szynka.

  1. 6 jajek ugotuj na twardo.
  2. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę albo zetrzyj na tarce.
  3. Pieczarki oczyść, obierz i drobniutko posiekaj.
  4. Ser zetrzyj na tarce.
  5. Pieczarki i cebulę przesmaż na maśle.
  6. Natkę (albo szczypiorek lub koperek) posiekaj.
  7. Ugotowane jajka rozgnieć widelcem albo drobno pokrój nożem. Dodaj do nich cebulę, pieczarki, ser oraz zieleninę.
  8. Dopraw do smaku solą, papryką i pieprzem. Dodaj 4 łyżki bułki tartej.
  9. Do masy wbij 2 surowe jajka, całość wymieszaj. 
  10. Z farszu formuj kotlety jajeczne.
  11. Kotlety panieruj w bułce tartej.
  12. Na patelni rozgrzej masło i ułóż na nim jajeczne kotlety.
  13. Smaż na złocisty kolor po obu stronach. Kotlety jajeczne z pieczarkami podawaj np. z ryżem i surówką.

Zobacz więcej przepisów bez mięsa:
Kotlety z grzybów
Gołąbki bez mięsa
Ravioli ze szpinakiem
Kotlety z kalafiora
Pierogi z grzybami i orzechami
Warzywna lasagne
Roladki lasagne ze szpinakiem

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/06.03.2017 16:57
Moje wyglądają jak mielone. :P Przepis bardzo łatwy, super, chyba nie mogą nie wyjść. :) Eh nikt mi nie odpisał, ale dodałam tych płatków owsianych :P zmielonych z solą zamiast bułki tartej i wyszło spoko, tylko trzeba więcej tych płatków dać. No i smażyłam na oleju rzepakowym a chyba jednak smaczniejsze będą na maśle.
/05.03.2017 13:02
Czy można zastąpić bułkę tartą płatkami owsianymi? :>