sos chrzanowy wielkanocny Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Sos chrzanowy wielkanocny - przepisy na sosy do jajek i do mięs

Sos chrzanowy wielkanocny to klasyczny dodatek do jajek, który możesz wykorzystać do wielu innych dań. Sos chrzanowy przygotujesz z surowego, tartego korzenia chrzanu lub na bazie musu chrzanowego.
Sylwia Kazimierczuk / 04.03.2021 07:08
sos chrzanowy wielkanocny Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Sos chrzanowy to obowiązkowy dodatek do dań na Wielkanoc i nie tylko. Pieczony łosoś lub grillowane mięso drobiowe czy wieprzowe ciekawie komponuje się z ostrością chrzanu. Możesz złagodzić wyrazistość sosu przez dodanie kwaśnej śmietany, jogurtu greckiego lub majonezu.

Oto sprawdzone przepisy na sos chrzanowy wielkanocny.

Sos chrzanowy do jajek

Składniki:

  • łyżka startego chrzanu,
  • pół szklanki majonezu,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Świeży chrzan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wykonuj tę czynność przy otwartym oknie.
  2. Przełóż starty chrzan do miseczki.
  3. Dodaj majonez oraz śmietanę.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Tak przyrządzony sos chrzanowy jest idealnym dodatkiem do jajek oraz innych dań.

Sos chrzanowy do ryby

Składniki:

  • pół szklanki kwaśnej śmietany,
  • ¼ szklanki majonezu,
  • 3 łyżeczki startego chrzanu lub kremu chrzanowego,
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • łyżka soku z cytryny lub limonki,
  • łyżeczka sosu sojowego.

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj chrzan na tarce o drobnych oczkach. Uważaj, aby sok podczas ścierania nie dostał się do oczu.
  2. Wyciśnij sok z cytryny i odłóż na bok.
  3. Wymieszaj razem z sosem sojowym.
  4. Starty wcześniej chrzan połącz z majonezem i kwaśną śmietaną.
  5. Dodaj sok z cytryny i sos sojowy.
  6. Dopraw całość suszoną bazylią.

Tak przyrządzony sos chrzanowy idealnie komponuje się z rybami pieczonymi w piekarniku lub na parze.

Sos chrzanowy do mięsa

Składniki:

  • 5 żółtek,
  • łyżka startego chrzanu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka wody,
  • 4 łyżeczki masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Wlej do garnka wodę i zagotuj.
  2. Włóż na garnek szklaną lub metalową miskę.
  3. Wrzuć żółtka i ubij na gładką, białą masę.
  4. W międzyczasie wyciśnij sok z cytryny.
  5. Zetrzyj korzeń chrzanu na tarce o drobnych oczkach. Dodaj całość do ubitych żółtek na parze.
  6. Rozpuść masło na patelni i stopniowo dolewaj do sosu chrzanowego.
  7. Dolej wodę i dokładnie wymieszaj.
  8. Dopraw całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Tak przyrządzony sos chrzanowy doskonale nadaje się do polania mięsa wieprzowego oraz drobiowego.

Artykuł został pierwotnie opublikowany 12.06.2017.

Zobacz inne przepisy na Wielkanoc:
Sałatki na Wielkanoc - przepisy tradycyjne i mniej znane
Jajka na Wielkanoc - gotowe przepisy
Przepisy na pasztet wielkanocny