Sos chrzanowy to obowiązkowy dodatek do dań na Wielkanoc i nie tylko. Pieczony łosoś lub grillowane mięso drobiowe czy wieprzowe ciekawie komponuje się z ostrością chrzanu. Możesz złagodzić wyrazistość sosu przez dodanie kwaśnej śmietany, jogurtu greckiego lub majonezu.
Oto sprawdzone przepisy na sos chrzanowy wielkanocny.
Sos chrzanowy do jajek
Składniki:
- łyżka startego chrzanu,
- pół szklanki majonezu,
- pół szklanki kwaśnej śmietany,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Świeży chrzan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wykonuj tę czynność przy otwartym oknie.
- Przełóż starty chrzan do miseczki.
- Dodaj majonez oraz śmietanę.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Tak przyrządzony sos chrzanowy jest idealnym dodatkiem do jajek oraz innych dań.
Sos chrzanowy do ryby
Składniki:
- pół szklanki kwaśnej śmietany,
- ¼ szklanki majonezu,
- 3 łyżeczki startego chrzanu lub kremu chrzanowego,
- 2 łyżeczki suszonej bazylii,
- łyżka soku z cytryny lub limonki,
- łyżeczka sosu sojowego.
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj chrzan na tarce o drobnych oczkach. Uważaj, aby sok podczas ścierania nie dostał się do oczu.
- Wyciśnij sok z cytryny i odłóż na bok.
- Wymieszaj razem z sosem sojowym.
- Starty wcześniej chrzan połącz z majonezem i kwaśną śmietaną.
- Dodaj sok z cytryny i sos sojowy.
- Dopraw całość suszoną bazylią.
Tak przyrządzony sos chrzanowy idealnie komponuje się z rybami pieczonymi w piekarniku lub na parze.
Sos chrzanowy do mięsa
Składniki:
- 5 żółtek,
- łyżka startego chrzanu,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka wody,
- 4 łyżeczki masła,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Wlej do garnka wodę i zagotuj.
- Włóż na garnek szklaną lub metalową miskę.
- Wrzuć żółtka i ubij na gładką, białą masę.
- W międzyczasie wyciśnij sok z cytryny.
- Zetrzyj korzeń chrzanu na tarce o drobnych oczkach. Dodaj całość do ubitych żółtek na parze.
- Rozpuść masło na patelni i stopniowo dolewaj do sosu chrzanowego.
- Dolej wodę i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Tak przyrządzony sos chrzanowy doskonale nadaje się do polania mięsa wieprzowego oraz drobiowego.
Artykuł został pierwotnie opublikowany 12.06.2017.
Zobacz inne przepisy na Wielkanoc:
Sałatki na Wielkanoc - przepisy tradycyjne i mniej znane
Jajka na Wielkanoc - gotowe przepisy
Przepisy na pasztet wielkanocny