Jak ugotować jajko w koszulce? To nie jest skomplikowane, a z czasem można dojść do prawdziwej wprawy. Jajko w koszulce świetnie prezentuje się jako zwieńczenie wiosennej sałatki, często jest też serwowane z awokado lub szparagami.
Jak ugotować jajko w koszulce: krok po kroku
- W średniej wielkości garnku doprowadź do wrzenia wodę. Możesz dodać do niej 1-2 łyżki octu, dzięki któremu jajko zachowa lepszy kształt. Posmak nie powinien być później wyczuwalny.
- Jajko rozbij i przełóż je na małe płaskie naczynie, np. na podstawkę. Im świeższe jajko, tym w ładniejszej wystąpi koszulce. Białka mniej świeżych jaj nie są tak zwarte, więc trzeba się nastawić, że nie wszystko pójdzie idealnie.
- Teraz energicznie zamieszaj gotującą się wodę tak, żeby zrobić mały wir.
- Tuż nad powierzchnią płynu wlej jajko (powinno się ono ześlizgnąć z podstawki wprost do wody, szybko).
- Następnie cały czas delikatnie mieszaj wodę, aby „podtrzymać wir”, uważając, żeby nie dotknąć łyżką jajka. „Wir” jest potrzebny, żeby jajko nie opadło na dno i nie przywarło do niego, ponadto wirująca woda nadaje „koszulce” ładniejszy kształt.
- Po 2-3 minutach jajko w koszulce jest gotowe. Z zewnątrz otacza je cienka ścianka o nierównych kształtach - ze ściętego białka - w środku zaś znajduje się kremowe, płynne żółtko. Jeśli pogotujesz jajko w koszulce kilka minut dłużej, żółtko zetnie się.
- Wyjmij jajko w koszulce z wody łyżką cedzakową. Umieść na ręczniku papierowym do odsączenia.
Co robić, gdy w wodzie pojawią się strzępki białka?
Gotowanie jajek w koszulkach wiąże się z tym, że część białka oddzieli się od całości, a w płynie pojawi się pewna ilość „białkowych frędzli”, czyli pływających strzępków białka. To normalne zjawisko, choć frędzli nie powinno być zbyt dużo.
Jeśli dobrze zamieszasz wodę, pojawi się najwyżej jedna, niechciana wstążka białka. Nie należy się nią przejmować - wystarczy ją przerwać i po sprawie.
Na podstawie artykułu pierwotnie opublikowanego 04.07.2010 przez Dorotę Dardzińską
Zobacz też nasze przepisy z jajkami w roli głównej: