Jak ugotować jajko w koszulce? Sprawdzony pomysł na fantazyjne śniadanie

jak ugotować jajko w koszulce fot. Adobe Stock, Daniel Vincek
Jajko w koszulce przygotujesz w kilku krokach - najpierw wybij jajko do miski, potem zamieszaj wrzącą wodę łyżką, aby utworzyć w niej mały wir. Nad samą powierzchnią wody, wlej jajko. Delikatnie mieszaj wodę, aby podtrzymać jej wirowanie. Uwaga! Nie dotykaj łyżką jajka.
Weronika Kwaśniak / 03.02.2022 11:46
jak ugotować jajko w koszulce fot. Adobe Stock, Daniel Vincek

Jak ugotować jajko w koszulce? To nie jest skomplikowane, a z czasem można dojść do prawdziwej wprawy. Jajko w koszulce świetnie prezentuje się jako zwieńczenie wiosennej sałatki, często jest też serwowane z awokado lub szparagami.

Jak ugotować jajko w koszulce: krok po kroku

  • W średniej wielkości garnku doprowadź do wrzenia wodę. Możesz dodać do niej 1-2 łyżki octu, dzięki któremu jajko zachowa lepszy kształt. Posmak nie powinien być później wyczuwalny.
  • Jajko rozbij i przełóż je na małe płaskie naczynie, np. na podstawkę. Im świeższe jajko, tym w ładniejszej wystąpi koszulce. Białka mniej świeżych jaj nie są tak zwarte, więc trzeba się nastawić, że nie wszystko pójdzie idealnie.
  • Teraz energicznie zamieszaj gotującą się wodę tak, żeby zrobić mały wir.
  • Tuż nad powierzchnią płynu wlej jajko (powinno się ono ześlizgnąć z podstawki wprost do wody, szybko).
  • Następnie cały czas delikatnie mieszaj wodę, aby „podtrzymać wir”, uważając, żeby nie dotknąć łyżką jajka. „Wir” jest potrzebny, żeby jajko nie opadło na dno i nie przywarło do niego, ponadto wirująca woda nadaje „koszulce” ładniejszy kształt.
  • Po 2-3 minutach jajko w koszulce jest gotowe. Z zewnątrz otacza je cienka ścianka o nierównych kształtach - ze ściętego białka - w środku zaś znajduje się kremowe, płynne żółtko. Jeśli pogotujesz jajko w koszulce kilka minut dłużej, żółtko zetnie się.
  • Wyjmij jajko w koszulce z wody łyżką cedzakową. Umieść na ręczniku papierowym do odsączenia.

Co robić, gdy w wodzie pojawią się strzępki białka?

Gotowanie jajek w koszulkach wiąże się z tym, że część białka oddzieli się od całości, a w płynie pojawi się pewna ilość „białkowych frędzli”, czyli pływających strzępków białka. To normalne zjawisko, choć frędzli nie powinno być zbyt dużo.

Jeśli dobrze zamieszasz wodę, pojawi się najwyżej jedna, niechciana wstążka białka. Nie należy się nią przejmować - wystarczy ją przerwać i po sprawie.

Na podstawie artykułu pierwotnie opublikowanego 04.07.2010 przez Dorotę Dardzińską

Zobacz też nasze przepisy z jajkami w roli głównej:

Jajka faszerowane tuńczykiem - prosty i sprawdzony przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem - prosty i sprawdzony przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem to hit wśród wielkanocnych przystawek. Do farszu możesz dodać ulubione zioła i kiszone lub konserwowe ogórki.
Jajka faszerowane serem żółtym - przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane serem żółtym - przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane serem żółtym są banalnie proste w przygotowaniu. Potrzebujesz tylko ugotowanych na twardo jajek, pietruszki, sera żółtego i ulubionych przypraw.
Jajka faszerowane smażone - przepis na klasyczną wielkanocną przystawkę
Jajka faszerowane smażone - przepis na klasyczną wielkanocną przystawkę
Jajka faszerowane smażone to prawdziwy hit. Wystarczy ugotować jajka na twardo, przekroić je na pół, wyjąć środek i doprawić go ziołami. Następnie panierować w bułce tartej i usmażyć na maśle.
Jajka faszerowane pieczarkami i majonezem. Prosty przepis
Jajka faszerowane pieczarkami i majonezem. Prosty przepis
Jajka faszerowane pieczarkami to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Dodaj do nich majonezu oraz podsmażonej cebulki.
Jajka faszerowane tuńczykiem. Sprawdzony i prosty przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem. Sprawdzony i prosty przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem podawaj z dużą ilością koperku. Będzie też do nich pasować natka pietruszki lub posiekany szczypiorek.
Pyszna sałatka z brokułem i jajkiem. Prosty przepis na zdrową przekąskę
Pyszna sałatka z brokułem i jajkiem. Prosty przepis na zdrową przekąskę
Sałatka z brokułem i jajkiem to pyszny sposób na bardzo zdrowy lunch do pracy lub szkoły. Ma mnóstwo białka i zdrowych tłuszczy! Dodaj na niej kukurydzę oraz ulubiony ser.
Sałatka z jajkiem na miękko i tuńczykiem. Przepis na pyszny lunch
Sałatka z jajkiem na miękko i tuńczykiem. Przepis na pyszny lunch
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem to pyszny sposób na przekąskę lub lekki obiad. Dodaj do niej pomidorki koktajlowe i czarne oliwki.
Sałatka wiosenna z łososiem, rzodkiewkami i jajkami: prosty przepis
Sałatka wiosenna z łososiem, rzodkiewkami i jajkami: prosty przepis
Sałatka wiosenna jest kolorowa i pełna witamin. Zamiast łososia możesz użyć piersi z kurczaka. Poza sezonem pomiń dodatek szparagów.
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado to dobry pomysł na ciekawą przystawkę na święta wielkanocne. Dodaj do nich kolorowego pieprzu i świeżego szczypiorku.
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem to świetny pomysł na niebanalną wielkanocną przekąskę. Podawaj je ze świeżymi warzywami i majonezem.
Kolorowa sałatka z brokułem i jajkiem
Kolorowa sałatka z brokułem i jajkiem
Sałatka z brokułem, jajkami, pomidorami, cebulą i kukurydzą sprawdzi się na imprezę, Sylwestra czy wieczór ze znajomymi. Prosta i szybka w przygotowaniu.
Jajko w chmurce - przepis na jajko na chmurce
Jajko w chmurce - przepis na jajko na chmurce
Jajko w chmurce to pomysł na proste, ale bardzo efektowne śniadanie prosto z Instagrama!
Sałatka z jajkiem - przepis video
Sałatka z jajkiem - przepis video
Z rukolą i łososiem!

Redakcja poleca

REKLAMA