Jajka faszerowane rzodkiewką - łatwy przepis na Wielkanoc

Jajka faszerowane rzodkiewką przygotujesz w zaledwie 20 minut. Podawaj je z koperkiem lub szczypiorkiem i, obowiązkowo, świeżym, chrupiącym pieczywem.
Małgorzata Machnicka / 08.03.2021 09:46
DRUKUJ PRZEPIS
Jajka faszerowane rzodkiewką - łatwy przepis na Wielkanoc fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 jajek,
  • pęczek rzodkiewki,
  • pęczek koperku, 
  • 4 plasterki szynki,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Jajka faszerowane rzodkiewką z dodatkiem świeżego koperku to prawdziwie wiosenna przystawka.

W naszym przepisie do farszu dodana jest szynka, ale jeśli chcesz uzyskać jarską wersję tej przystawki, z powodzeniem możesz zastąpić ją tuńczykiem albo sardynkami.

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Obierz je ze skorupek i przekrój na pół ostrym nożem.
  3. Wydrąż z jajek żółtka i przełóż je do miseczki.
  4. Do żółtek dodaj starte na tarce rzodkiewki oraz pokrojoną w kosteczkę szybkę.
  5. Do farszu dodaj jogurt, musztardę, majonez i posiekany koperek.
  6. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
  7. Jajka faszerowane rzodkiewką podawaj oprószone koperkiem albo rzeżuchą.

Więcej przepisów na jajka faszerowane:
Przepis na jajka faszerowane szpinakiem
Przepis na jajka faszerowane w skorupkach
Przepis na jajka faszerowane pieczarkami

DRUKUJ PRZEPIS