Reklama

Najpopularniejszym obiadem z jajek są kotlety - przygotujesz je z jajek ugotowanych na twardo z dodatkiem bułki tartej i natki pietruszki.

Reklama

Jeśli zależy ci na czasie, najszybszym pomysłem na obiad z jajek jest jajko sadzone podane z ziemniakami i surówką. Równie ekspresowe będzie zawinięcie go w tortillę razem z ulubionymi warzywami i ziołami.

Spis treści:

  1. Kotlety jajeczne
  2. Zapiekanka z jajek i ziemniaków
  3. Frittata z pomidorami
  4. Jajko sadzone na obiad

Przepis na kotlety z jajek

Składniki:

  • 10 jajek,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • natka pietruszki,
  • olej roślinny do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. 9 jajek ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupek i posiekaj na mniejsze kawałki. Przełóż jajka do miski i rozgnieć widelcem.
  2. Dodaj bułkę tartą, jedno surowe jajko i posiekaną natkę pietruszki. Masę na kotlety dopraw solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety na złoto z obu stron - zajmie to mniej więcej 2-3 minuty.
  4. Kotlety jajeczne podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
fot. Adobe Stock

Przepis na zapiekankę z jajek

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • szklanka zielonego groszku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 jajka,
  • 100 g śmietany 18%,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej roślinny,
  • szczypiorek do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz ze skórki i wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj przez 10 minut i odcedź.
  2. Formę do zapiekania wysmaruj olejem. Ułóż w niej ziemniaki pokrojone w kostkę, dodaj paprykę pokrojoną w długie paski, cebulę pokrojoną w piórka i groszek.
  3. W misce wymieszaj śmietanę z jajkami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 190 stopni Celsjusza. Piecz przez 30 minut.
  5. Ten obiad z jajek podawaj ze świeżym szczypiorkiem.
przepis na zapiekankę z jajek

fot. Adobe Stock

Przepis na frittatę z pomidorami

Składniki:

  • 4 jajka,
  • kilka różyczek brokuła,
  • kilka pieczarek,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę masła.
  3. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę. Po 2 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pieczarki przekrojone na pół i brokuły podzielone na małe różyczki.
  4. W tym czasie przygotuj masę jajeczną - do miski wbij jajka i roztrzep je razem z mlekiem. Dodaj zioła oraz sól i pieprz.
  5. Wlej na patelnię i po 2 minutach wstaw do piekarnika na 15 minut.
  6. Frittatę podawaj z ulubionymi świeżymi ziołami.
przepis na frittatę z brokułami

fot. Adobe Stock

Przepis na jajka sadzone na obiad

Składniki:

  • 4 jajka sadzone,
  • 4 placki tortilli,
  • 1 awokado,
  • 1 papryka czerwona,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 50 g sera feta,
  • świeża kolendra,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wbij jajka, oprósz solą i pieprzem i smaż je, aż żółtko się zetnie.
  2. Pomidory przekrój na pół, a paprykę pokrój w drobną kostkę.
  3. Tortille wrzucaj po kolei na rozgrzaną patelnię i grzej przez 15 sekund z każdej strony.
  4. Na tortilli ułóż jajko, dodaj warzywa, posiekaną kolendrę i odrobinę fety.
  5. Skrop sokiem z limonki i zawiń w rulon.
  6. Do tortilli z jajkiem sadzonym możesz podać sos czosnkowy albo pomidorowy. Obiad z jajek gotowy!
przepis na jajka sadzone na obiad

fot. Adobe Stock

Reklama

Więcej przepisów na obiad z jajek:

Reklama
Reklama
Reklama