Obiad z jajek fot. Adobe Stock

Obiad z jajek - 15 pomysłów na domowe dania

Obiad z jajek przygotujesz już w kilka minut. Wystarczy usmażyć jajka sadzone, położyć je na tortilli, dodać pomidory, zioła i zawinąć.
Małgorzata Machnicka / 18.02.2021 07:55
Obiad z jajek fot. Adobe Stock

Najpopularniejszym obiadem z jajek są kotlety - przygotujesz je z jajek ugotowanych na twardo z dodatkiem bułki tartej i natki pietruszki.

Jeśli zależy ci na czasie, najszybszym pomysłem na obiad z jajek jest jajko sadzone podane z ziemniakami i surówką. Równie ekspresowe będzie zawinięcie go w tortillę razem z ulubionymi warzywami i ziołami.

Spis treści:

  1. Kotlety jajeczne
  2. Zapiekanka z jajek i ziemniaków
  3. Frittata z pomidorami
  4. Jajko sadzone na obiad

Przepis na kotlety z jajek

Składniki:

  • 10 jajek,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • natka pietruszki,
  • olej roślinny do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. 9 jajek ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupek i posiekaj na mniejsze kawałki. Przełóż jajka do miski i rozgnieć widelcem.
  2. Dodaj bułkę tartą, jedno surowe jajko i posiekaną natkę pietruszki. Masę na kotlety dopraw solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety na złoto z obu stron - zajmie to mniej więcej 2-3 minuty.
  4. Kotlety jajeczne podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

przepis na kotlety z jajek
fot. Adobe Stock

Przepis na zapiekankę z jajek

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • szklanka zielonego groszku,
  • 1 czerwona papryka, 
  • 3 jajka,
  • 100 g śmietany 18%,
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej roślinny,
  • szczypiorek do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz ze skórki i wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj przez 10 minut i odcedź.
  2. Formę do zapiekania wysmaruj olejem. Ułóż w niej ziemniaki pokrojone w kostkę, dodaj paprykę pokrojoną w długie paski, cebulę pokrojoną w piórka i groszek.
  3. W misce wymieszaj śmietanę z jajkami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 190 stopni Celsjusza. Piecz przez 30 minut.
  5. Ten obiad z jajek podawaj ze świeżym szczypiorkiem.

przepis na zapiekankę z jajek
fot. Adobe Stock

Przepis na frittatę z pomidorami

Składniki:

  • 4 jajka,
  • kilka różyczek brokuła,
  • kilka pieczarek,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę masła.
  3. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę. Po 2 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pieczarki przekrojone na pół i brokuły podzielone na małe różyczki.
  4. W tym czasie przygotuj masę jajeczną - do miski wbij jajka i roztrzep je razem z mlekiem. Dodaj zioła oraz sól i pieprz.
  5. Wlej na patelnię i po 2 minutach wstaw do piekarnika na 15 minut.
  6. Frittatę podawaj z ulubionymi świeżymi ziołami.

przepis na frittatę z brokułami
fot. Adobe Stock

Przepis na jajka sadzone na obiad

Składniki:

  • 4 jajka sadzone,
  • 4 placki tortilli,
  • 1 awokado,
  • 1 papryka czerwona,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 50 g sera feta,
  • świeża kolendra,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wbij jajka, oprósz solą i pieprzem i smaż je, aż żółtko się zetnie.
  2. Pomidory przekrój na pół, a paprykę pokrój w drobną kostkę.
  3. Tortille wrzucaj po kolei na rozgrzaną patelnię i grzej przez 15 sekund z każdej strony.
  4. Na tortilli ułóż jajko, dodaj warzywa, posiekaną kolendrę i odrobinę fety.
  5. Skrop sokiem z limonki i zawiń w rulon.
  6. Do tortilli z jajkiem sadzonym możesz podać sos czosnkowy albo pomidorowy. Obiad z jajek gotowy!

przepis na jajka sadzone na obiad
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na obiad z jajek:

Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc
Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc
Żurek wielkanocny to jedno z najbardziej ulubionych dań wśród tych na wielkanocnym stole. Robi się go na zakwasie i z dodatkiem kiełbasy oraz ziemniaków.
Barszcz biały - przepis na tradycyjne, wielkanocne danie
Barszcz biały - przepis na tradycyjne, wielkanocne danie
Barszcz biały często występuje na polskich stołach jako zamiennik żurku. Przygotowujemy go również na zakwasie ale w towarzystwie śmietany i białej kiełbasy.
Sałatka z jajkiem na miękko i tuńczykiem. Przepis na pyszny lunch
Sałatka z jajkiem na miękko i tuńczykiem. Przepis na pyszny lunch
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem to pyszny sposób na przekąskę lub lekki obiad. Dodaj do niej pomidorki koktajlowe i czarne oliwki.
Kolacja na ciepło we włoskim stylu, czyli frittata z warzywami
Kolacja na ciepło we włoskim stylu, czyli frittata z warzywami
Frittata to jajeczne danie z dodatkiem warzyw, sera lub wędlin. Przypomina omlet lub tartę, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut.
Kotlety jajeczne z pieczarkami - przepis na obiad bez mięsa
Kotlety jajeczne z pieczarkami - przepis na obiad bez mięsa
Klasyczne kotlety jajeczne warto wzbogacić dodatkiem pieczarek. Dzięki temu nabiorą one wyrazistości. Możesz dodać również ser żółty oraz szczypiorek.
Spaghetti carbonara. Przepis na tradycyjne włoskie danie
Spaghetti carbonara. Przepis na tradycyjne włoskie danie
Spaghetti carbonara robi się z dodatkiem żółtek jaj, boczku i dużej ilości parmezanu. Zobacz przepis na makaron carbonara, czyli klasyczne włoskie danie.
Żurek z ziemniakami i kiełbasą - prosty przepis
Żurek z ziemniakami i kiełbasą - prosty przepis
Żurek z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjna polska zupa. Podaje się go z jajkami ugotowanymi na twardo. Dowiedz się, jak zrobić klasyczny żurek na zakwasie.