Sałatka z makreli, jajek i sera. Pyszna przekąska lub pasta na kanapkę

Sałatka z makreli to pyszny sposób na szybką przekąskę – doskonale smakuje na świeżym pieczywie, ale możesz ją też jeść prosto z miseczki. Dodaj do niej jajka na twardo i cebulę.
Urszula Wilczkowska / 29.01.2020 10:18
DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka z makreli, jajek i sera. Pyszna przekąska lub pasta na kanapkę fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 10 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • ok. 350 g makreli wędzonej,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 mała cebulka,
  • 100 g żółtego sera, startego na grubej tarce,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Sałatka z makreli, jajek i sera do przekąska, którą chyba każdy pamięta z dzieciństwa. Jest bardzo intensywna w smaku i doskonale pasuje do chleba lub świeżo upieczonych domowych bułeczek.

Zamiast cebuli możesz dodać do niej szczypiorku – będzie wtedy smakować równie dobrze. Przechowuj ją w lodówce, gdzie powinna wytrzymać około 2 dni. Jak przygotować sałatkę z makreli?

  1. Makrelę obierz ze skóry i oczyść z ości. Mięso rozdrobnij widelcem w miseczce.
  2. Jajka na twardo pokrój w kosteczkę. Dodaj do ryby razem ze startym żółtym serem.
  3. Cebulę lub szczypiorem drobno poszatkuj. Dodaj do miski i dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj łyżkę majonezu i łyżkę musztardy. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Sałatkę z makreli jedz samą lub z dodatkiem pieczywa. Smacznego!

Jeśli lubisz eksperymentować z rybami w kuchni, zobacz też inne przepisy na pastę z makreli.

Więcej pomysłów na dania i przekąski z rybami:
Tortilla z łososiem
Smażona polędwica z dorsza
Jajka faszerowane łososiem
Pstrąg z piekarnika
Sałatka z łososiem wędzonym

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)