Składniki:
- ok. 350 g makreli wędzonej,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 1 mała cebulka,
- 100 g żółtego sera, startego na grubej tarce,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Sałatka z makreli, jajek i sera do przekąska, którą chyba każdy pamięta z dzieciństwa. Jest bardzo intensywna w smaku i doskonale pasuje do chleba lub świeżo upieczonych domowych bułeczek.
Zamiast cebuli możesz dodać do niej szczypiorku – będzie wtedy smakować równie dobrze. Przechowuj ją w lodówce, gdzie powinna wytrzymać około 2 dni. Jak przygotować sałatkę z makreli?
- Makrelę obierz ze skóry i oczyść z ości. Mięso rozdrobnij widelcem w miseczce.
- Jajka na twardo pokrój w kosteczkę. Dodaj do ryby razem ze startym żółtym serem.
- Cebulę lub szczypiorem drobno poszatkuj. Dodaj do miski i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj łyżkę majonezu i łyżkę musztardy. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Sałatkę z makreli jedz samą lub z dodatkiem pieczywa. Smacznego!
Jeśli lubisz eksperymentować z rybami w kuchni, zobacz też inne przepisy na pastę z makreli.
Więcej pomysłów na dania i przekąski z rybami:
Tortilla z łososiem
Smażona polędwica z dorsza
Jajka faszerowane łososiem
Pstrąg z piekarnika
Sałatka z łososiem wędzonym