Jak zrobić omlet francuski, owsiany lub białkowy? Sprawdzone przepisy i triki

Omlet fot. Adobe Stock
Omlet to doskonałe rozwiązanie na słodkie śniadanie albo wytrawną kolację. Szukasz najlepszego przepisu na puszysty omlet? Możesz wybierać wśród owsianego, francuskiego a nawet katalońskiego z ziemniakami.
Weronika Kwaśniak / 24.03.2020 08:19
Omlet fot. Adobe Stock

Omlet to potrawa w formie placka przygotowywana na bazie jajek i dowolnych dodatków. Może być podawana na słono np. z serem, szczypiorkiem, szynką i pieczarkami albo na słodko - z owocami, bitą śmietaną i bakaliami. Może być smażony na maśle albo na oleju.

Tradycyjny omlet składa się wyłącznie z jajek, odrobiny mleka, soli i pieprzu. Bardzo znany i lubiany jest również omlet francuski (z dużą ilością masła) i kataloński z dodatkiem ziemniaków.

Spis treści:

  1. Przepis podstawowy
  2. Owsiany
  3. Biszkoptowy
  4. Francuski
  5. Austriacki
  6. Japoński
  7. Kataloński
  8. Białkowy
  9. Kulinarne triki
  10. Dodatki do omletu

Przepis na klasyczny omlet

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mleka,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie

  1. Jajka wybij do miseczki. Ubij je lub zmiksuj.
  2. Do jajek dodaj mleko oraz przyprawy, wymieszaj ponownie mikserem. Masa powinna być jak najbardziej puszysta.
  3. Na patelni rozgrzej masło. Przelej masę jajeczną.
  4. Smaż najpierw z jednej strony, a potem ostrożnie przekręć. Prosty omlet gotowy.

Przepis na omlet owsiany

Omlet z płatkami owsianymi może być serwowany w wersji wytrawnej lub słodkiej.

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 150 ml wrzątku,
  • 2 łyżki mąki (najlepiej pełnoziarnistej),
  • 2 jajka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • odrobina soli.

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut, aby zmiękły. W miseczce roztrzep jajka, dodaj proszek do pieczenia, sól oraz 2 łyżki mąki.
  2. Wymieszaj, aby wszystko się połączyło.
  3. Dołącz przygotowane płatki owsiane i zamieszaj.
  4. Patelnię wylej tłuszczem i przelej masę jajeczną. Smaż z obu stron.

Przepis na omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy od klasycznego różni się swoją konsystencją - jest bardziej puszysty i lekki.

Składniki:

  • 2 łyżki mąki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli.
  1. Białka oddziel od żółtek i ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj cukier oraz żółtka i zmiksuj.
  2. Na samym końcu dodaj mąkę i mleko, krótko zmiksuj. Wylej ciasto na rozgrzaną patelnię, wysmarowaną odrobiną tłuszczu.
  3. Smaż z obu stron, po 3 minuty z każdej.

omlet na słodko przepis
fot. Adobe Stock

Omlet francuski

Przygotowywany tradycyjnie z całych jaj - na jedną osobę z dwóch. Jajka są rozbite w taki sam sposób jak do tradycyjnej jajecznicy. Kluczową rolę pełni masło - jest smażony na zwykłym lub klarowanym. Podczas obróbki cieplnej dodawane jest też płynne masło na wierzch. To jedna z kaloryczniejszych i smaczniejszych wersji. Jeżeli chcesz uzyskać jeszcze bardziej kremową konsystencję, dolej śmietankę kremówkę 30% lub 36%.

Omlet austriacki

Oryginalnie nazywany Kaiserschmarrn. To nic innego jak tradycyjna wersja podsmażona ponownie w kawałkach. Dodatkiem są rodzynki, powidła lub inny dżem. To słodka przystawka lub pomysł na lunch dla dzieci, który oprószysz cukrem pudrem. Podsmaż na maśle, aby uzyskać lepszy smak. Cukier zrównoważysz szczyptą soli i cynamonu.

Omlet japoński

Inaczej tamagoyaki. Przygotowywany jest na specjalnej żeliwnej lub teflonowej patelni, w zależności od preferencji kucharza. Technika wymaga cierpliwości i precyzji w wykonywaniu. Rozbite jajka (4-5) są wylewane na natłuszczoną kwadratową patelnię cienką warstwą. Po ścięciu dokładnie zwijane za pomocą pałeczek. Wylewaj kilka kolejnych warstw w ten sam sposób i roluj omlet do uzyskania większej porcji. Jest krojony na mniejsze porcje. Pomiędzy warstwami widać charakterystyczne zbrązowienie, jak w przypadku regularnych omletów.

Omlet kataloński

Jest to jeden z najbardziej sycących wersji przygotowywanych z użyciem gotowanych lub pieczonych ziemniaków. Wstępnie są podsmażane na patelni z szynką lub chorizo i dodatkiem cebuli. Może być zapiekany również w piekarniku pod przykryciem. Na patelni przełóż go delikatnie tak, aby nie rozpadł się przez sporą ilość dodatków.

Omlet białkowy

Do jego przyrządzenia wykorzystywane są jedynie białka jaj kurzych oraz w mniejszym stopniu kaczych lub przepiórczych. Kluczem jest ich odpowiednie ubicie tak, aby nie wypadały z poza miski. Najlepiej używać do tego metalowej wersji. Niewielka ilość mąki pszennej, kokosowej lub jaglanej zespaja wszystkie składniki.

Omlet białkowy jest rekomendowany przy diecie Dukana jako jeden z posiłków na lunch lub kolację.

Co zrobić, by omlet nie opadł i nie rozpadał się?

Poznaj kilka kroków do przygotowania idealnego omletu za każdym razem. W ten sposób unikniesz wpadek!

  1. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej – w ten sposób będziesz mogła ubić białka oraz żółtka lepiej i uzyskać zadowalające efekty bez dodawania proszku do pieczenia
  2. Kremowy omlet uzyskasz poprzez dodatek pełnotłustego mleka, maślanki lub śmietanki kremówki, takiej jak do bitej śmietany. W ten sposób podkreślisz również smak tradycyjnej jajecznicy.
  3. Użyj masła. W ten sposób wypiek będzie znacznie smaczniejszy. Jeżeli liczysz kalorie, przygotuj omlet białkowy.
  4. Olej, margaryna lub masło podgrzane na patelni musi być dobrze rozgrzane, bez widocznej piany przed włożeniem mieszanki z jaj. W ten sposób zetnie się idealnie, tworząc równomierną powierzchnię.
  5. Nie odchodź za daleko! W jednej chwili twój idealny omlet z jasnożółtego może przyrumienić się za mocno i wtedy straci swoją delikatność i wilgotność. Suchy jest trudny do odratowania i najczęściej swoją pracę będziesz musiała zacząć od nowa.
  6. Jeżeli zależy ci, aby warzywa, mięso lub inne składniki były w jego wnętrzu, zaczekaj na moment, aż jajka nie zetną się jeszcze całkowicie na środku patelni. Wtedy równomiernie rozłóż ser, szynkę, zioła lub paprykę. Kawałki nie powinny być zbyt duże – to powoduje szybkie rozpadanie się i nieestetyczny wygląd.

Najpopularniejsze dodatki do omletu

Klasyczne rozwiązania:

  • jeśli chcesz zaserwować omlet na słono, do masy dodaj więcej soli, a także pieprz i curry oraz zioła prowansalskie.
  • jeśli na słodko, masę omletową wzbogać cynamonem, cukrem wanilinowym lub syropem klonowym.
  • na wierzch dodaj posiekane orzechy, migdały lub rodzynki, aby nadać daniu chrupkości.

Więcej przepisów na omlety:

Omlet z warzywami - sprawdzony przepis z kilku prostych składników
Omlet z warzywami - sprawdzony przepis z kilku prostych składników
Omlet z warzywami to świetne rozwiązanie na pożywne śniadanie lub kolację. Do jego przygotowania potrzebujesz jajek, mleka, pomidora i papryki.
Omlet węgierski - przepis składniki i przygotowanie
Omlet węgierski - przepis składniki i przygotowanie
Z dużą ilością papryki: oto pyszny omlet węgierski!
Omlet owsiany - przepis video
Omlet owsiany - przepis video
Niedzielne śniadanie na słodko? Polecamy pyszny omlet owsiany!
Omlet grzybowy - przepis video
Omlet grzybowy - przepis video
Hit sezonu jesiennego: oto smakowity omlet z grzybami!
Omlet z wiśniami - przepis składniki i przygotowanie
Omlet z wiśniami - przepis składniki i przygotowanie
Oczywiście, nie musisz używać świeżych owoców. Do omletu z wiśniami idealnie pasują też te z kompotu lub mrożone!
Omlet ze szpinaku - przepis składniki i przygotowanie
Omlet ze szpinaku - przepis składniki i przygotowanie
Jako dodatki polecamy pomidorki i mozzarellę!
Omlet chłopski - przepis składniki i przygotowanie
Omlet chłopski - przepis składniki i przygotowanie
Z ziemniakami, warzywami i kiełbasą!
Jak zrobić omlet biszkoptowy - przepis video
Jak zrobić omlet biszkoptowy - przepis video
W wersji na słodko lub na słono!
Jak zrobić omlet dyniowy - przepis na omlet z dyni
Jak zrobić omlet dyniowy - przepis na omlet z dyni
Dodatki dobierz według własnego uznania!
Hiszpański omlet z ziemniakami - przepis składniki i przygotowanie
Hiszpański omlet z ziemniakami - przepis składniki i przygotowanie
Może trudno w to uwierzyć, ale to prawdziwa hiszpańska... tortilla!
Omlet paprykowy - przepis Ani Starmach
Omlet paprykowy - przepis Ani Starmach
Z szynką, rukolą i pomidorkami!
Mostek z jajkiem - przepis składniki i przygotowanie
Mostek z jajkiem - przepis składniki i przygotowanie
Niebanalne mięso na obiad wielkanocny!
Omlet z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Omlet z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na smaczne śniadanie lub kolację.
Naleśnikowy omlet z szynką
Naleśnikowy omlet z szynką
Jeśli chcesz, do ciasta możesz dodać nieco startego na tarce żółtego sera o wyrazistym smaku
Omlet z cukinii
Omlet z cukinii
Możesz do niego dodać oregano
Omlet ze szczawiem
Omlet ze szczawiem
Pyszny z żółtym serem!
Jak przyrządzić prawdziwy omlet z wędzonym boczkiem?
Jak przyrządzić prawdziwy omlet z wędzonym boczkiem?
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który niejako determinuje nasze samopoczucie i apetyt. Często o nim zapominamy, co zwykło się tłumaczyć brakiem czasu, ale podczas weekendu każdy znajdzie chwilę na przyrządzenie prawdziwego pysznego, zdrowego śniadania, które będzie stanowiło miły początek dnia. A omlet z wędzonym boczkiem nadaje się do tego idealnie.

Redakcja poleca

REKLAMA