Omlet to potrawa w formie placka przygotowywana na bazie jajek i dowolnych dodatków. Może być podawana na słono np. z serem, szczypiorkiem, szynką i pieczarkami albo na słodko - z owocami, bitą śmietaną i bakaliami. Może być smażony na maśle albo na oleju.
Tradycyjny omlet składa się wyłącznie z jajek, odrobiny mleka, soli i pieprzu. Bardzo znany i lubiany jest również omlet francuski (z dużą ilością masła) i kataloński z dodatkiem ziemniaków.
Spis treści:
- Przepis podstawowy
- Owsiany
- Biszkoptowy
- Francuski
- Austriacki
- Japoński
- Kataloński
- Białkowy
- Kulinarne triki
- Dodatki do omletu
Przepis na klasyczny omlet
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mleka,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie
- Jajka wybij do miseczki. Ubij je lub zmiksuj.
- Do jajek dodaj mleko oraz przyprawy, wymieszaj ponownie mikserem. Masa powinna być jak najbardziej puszysta.
- Na patelni rozgrzej masło. Przelej masę jajeczną.
- Smaż najpierw z jednej strony, a potem ostrożnie przekręć. Prosty omlet gotowy.
Przepis na omlet owsiany
Omlet z płatkami owsianymi może być serwowany w wersji wytrawnej lub słodkiej.
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych,
- 150 ml wrzątku,
- 2 łyżki mąki (najlepiej pełnoziarnistej),
- 2 jajka,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- odrobina soli.
Przygotowanie
- Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut, aby zmiękły. W miseczce roztrzep jajka, dodaj proszek do pieczenia, sól oraz 2 łyżki mąki.
- Wymieszaj, aby wszystko się połączyło.
- Dołącz przygotowane płatki owsiane i zamieszaj.
- Patelnię wylej tłuszczem i przelej masę jajeczną. Smaż z obu stron.
Przepis na omlet biszkoptowy
Omlet biszkoptowy od klasycznego różni się swoją konsystencją - jest bardziej puszysty i lekki.
Składniki:
- 2 łyżki mąki,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- szczypta cukru,
- szczypta soli.
- Białka oddziel od żółtek i ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj cukier oraz żółtka i zmiksuj.
- Na samym końcu dodaj mąkę i mleko, krótko zmiksuj. Wylej ciasto na rozgrzaną patelnię, wysmarowaną odrobiną tłuszczu.
- Smaż z obu stron, po 3 minuty z każdej.
fot. Adobe Stock
Omlet francuski
Przygotowywany tradycyjnie z całych jaj - na jedną osobę z dwóch. Jajka są rozbite w taki sam sposób jak do tradycyjnej jajecznicy. Kluczową rolę pełni masło - jest smażony na zwykłym lub klarowanym. Podczas obróbki cieplnej dodawane jest też płynne masło na wierzch. To jedna z kaloryczniejszych i smaczniejszych wersji. Jeżeli chcesz uzyskać jeszcze bardziej kremową konsystencję, dolej śmietankę kremówkę 30% lub 36%.
Omlet austriacki
Oryginalnie nazywany Kaiserschmarrn. To nic innego jak tradycyjna wersja podsmażona ponownie w kawałkach. Dodatkiem są rodzynki, powidła lub inny dżem. To słodka przystawka lub pomysł na lunch dla dzieci, który oprószysz cukrem pudrem. Podsmaż na maśle, aby uzyskać lepszy smak. Cukier zrównoważysz szczyptą soli i cynamonu.
Omlet japoński
Inaczej tamagoyaki. Przygotowywany jest na specjalnej żeliwnej lub teflonowej patelni, w zależności od preferencji kucharza. Technika wymaga cierpliwości i precyzji w wykonywaniu. Rozbite jajka (4-5) są wylewane na natłuszczoną kwadratową patelnię cienką warstwą. Po ścięciu dokładnie zwijane za pomocą pałeczek. Wylewaj kilka kolejnych warstw w ten sam sposób i roluj omlet do uzyskania większej porcji. Jest krojony na mniejsze porcje. Pomiędzy warstwami widać charakterystyczne zbrązowienie, jak w przypadku regularnych omletów.
Omlet kataloński
Jest to jeden z najbardziej sycących wersji przygotowywanych z użyciem gotowanych lub pieczonych ziemniaków. Wstępnie są podsmażane na patelni z szynką lub chorizo i dodatkiem cebuli. Może być zapiekany również w piekarniku pod przykryciem. Na patelni przełóż go delikatnie tak, aby nie rozpadł się przez sporą ilość dodatków.
Omlet białkowy
Do jego przyrządzenia wykorzystywane są jedynie białka jaj kurzych oraz w mniejszym stopniu kaczych lub przepiórczych. Kluczem jest ich odpowiednie ubicie tak, aby nie wypadały z poza miski. Najlepiej używać do tego metalowej wersji. Niewielka ilość mąki pszennej, kokosowej lub jaglanej zespaja wszystkie składniki.
Omlet białkowy jest rekomendowany przy diecie Dukana jako jeden z posiłków na lunch lub kolację.
Co zrobić, by omlet nie opadł i nie rozpadał się?
Poznaj kilka kroków do przygotowania idealnego omletu za każdym razem. W ten sposób unikniesz wpadek!
- Jajka powinny być w temperaturze pokojowej – w ten sposób będziesz mogła ubić białka oraz żółtka lepiej i uzyskać zadowalające efekty bez dodawania proszku do pieczenia
- Kremowy omlet uzyskasz poprzez dodatek pełnotłustego mleka, maślanki lub śmietanki kremówki, takiej jak do bitej śmietany. W ten sposób podkreślisz również smak tradycyjnej jajecznicy.
- Użyj masła. W ten sposób wypiek będzie znacznie smaczniejszy. Jeżeli liczysz kalorie, przygotuj omlet białkowy.
- Olej, margaryna lub masło podgrzane na patelni musi być dobrze rozgrzane, bez widocznej piany przed włożeniem mieszanki z jaj. W ten sposób zetnie się idealnie, tworząc równomierną powierzchnię.
- Nie odchodź za daleko! W jednej chwili twój idealny omlet z jasnożółtego może przyrumienić się za mocno i wtedy straci swoją delikatność i wilgotność. Suchy jest trudny do odratowania i najczęściej swoją pracę będziesz musiała zacząć od nowa.
- Jeżeli zależy ci, aby warzywa, mięso lub inne składniki były w jego wnętrzu, zaczekaj na moment, aż jajka nie zetną się jeszcze całkowicie na środku patelni. Wtedy równomiernie rozłóż ser, szynkę, zioła lub paprykę. Kawałki nie powinny być zbyt duże – to powoduje szybkie rozpadanie się i nieestetyczny wygląd.
Najpopularniejsze dodatki do omletu
Klasyczne rozwiązania:
- jeśli chcesz zaserwować omlet na słono, do masy dodaj więcej soli, a także pieprz i curry oraz zioła prowansalskie.
- jeśli na słodko, masę omletową wzbogać cynamonem, cukrem wanilinowym lub syropem klonowym.
- na wierzch dodaj posiekane orzechy, migdały lub rodzynki, aby nadać daniu chrupkości.
Więcej przepisów na omlety: