BOTWINKA: botwinka przepis, zupa botwinka, zupa z botwiny

Botwinka fot. Fotolia
Przygotuj z nami tradycyjną zupę z botwiny, a także inne dania!
Weronika Kwaśniak / 25.06.2017 13:50
Botwinka fot. Fotolia

Botwinka (zwana też botwiną lub boćwinką), czyli młode liście i korzenie buraka ćwikłowego, to podstawa wiosennych zup i sałatek. Nazwą "botwinka" określa się również potocznie zupę lub chłodnik, przygotowane z tego warzywa. Sezon na botwinę trwa zazwyczaj od połowy kwietnia do końca lipca. Botwinka zawiera w sobie dużo witamin, żelaza i wapnia, warto więc ją spożywać nie tylko ze względu na pyszny smak, ale również właściwości odżywcze.

Zupa botwinka: przepis

Oto składniki na pyszną zupę z botwiny:

  • 3 ziemniaki,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • pęczek botwinki,
  • 4 jajka,
  • ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • 50 ml śmietany,
  • łyżka mąki,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić zupę z botwiny? Jajka ugotuj na twardo. Ziemniaki obierz, pokrój. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz, przekrój wzdłuż na pół. Warzywa zalej 1 i 1/2 litra wody, zagotuj. Dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj 10 minut. Botwinkę oczyść, posiekaj drobno buraczki i liście. Wrzuć do bulionu, całość gotuj przez 5-7 minut.

Dodaj do botwinki przekrojony ząbek czosnku, gotuj przez 2 minuty. Zupę z botwiny dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zabiel śmietaną rozmieszaną z mąką, zagotować. Botwinkę podawaj z pokrojonym jajkiem. 

Roladki z kurczaka na botwince: przepis

Oto składniki na roladki z kurczaka na botwince:

  • podwójna pierś kurczaka,
  • duży pęczek botwinki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 10 dag sera dojrzewającego,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki bulionu drobiowego,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić roladki z kurczaka na botwince? Piersi przekrój na 4 sznycle, rozbij. Oprósz solą, pieprzem, obłóż je kilkoma listkami botwinki. Ułóż na nich po kawałku sera, zwiń w roladki, owiń w w folię aluminiową. Obsmaż z każdej strony na suchej patelni. Ułóż na blaszce, piecz przez 15 minut (200°C).

Na maśle delikatnie podsmaż pokrojony w plasterki czosnek, dodaj pokrojoną razem z łodyżkami botwinkę. Krótko przesmaż, podlej bulionem drobiowym, dopraw solą, pieprzem i gałką. Roladki odwiń z folii, pokrój je w plastry, podawaj z botwinką.

Tarta z botwinką na cieście francuskim: przepis

Oto składniki na tartę z botwinką:

  • 2 spore pęczki botwinki,
  • 450 g gotowego ciasta francuskiego,
  • 300 g białego sera mielonego,
  • 100 g sera feta,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • 300 g szynki,
  • pieprz,
  • sól,
  • zioła prowansalskie,
  • gałka muszkatołowa.

Jak zrobić tartę z botwinką? Botwinkę umyj i odsącz. Zblanszuj ją we wrzątku przez 3-4 minuty. Przepłucz zimną wodą, odciśnij dłońmi tak, aby nie ciekły już z niej kropelki. Teraz botwinę posiekaj.

Szynkę i fetę pokrój w kosteczkę, wymieszaj z serem twarogowym. Dodaj bułkę tartą, jajka, a także botwinkę. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Formę do tarty wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Teraz ciastem francuskim wylep foremkę. Możesz zostawić kilka paseczków ciasta do dekoracji wierzchu tarty z botwinką. Na ciasto wyłóż farsz z serem, szynką i botwiną. Wierzch udekoruj paseczkami. Piecz tartę z botwinką przez 25 minut w 210 stopniach, a po upływie 15 minut zmniejsz temperaturę do 190 stopni.

Zobacz więcej książek kucharskich Polki.pl

Poniżej znajdziesz jeszcze 8 przepisów na botwinkę:

Sałatka z botwinką - przepis
Sałatka z botwinką - przepis
Sałatka z botwinką to bardzo dobry pomysł na wiosenną sałatkę. Sprawdź przepis!
Różowy chłodnik z botwinki - przepis
Różowy chłodnik z botwinki - przepis
Różowy chłodnik z botwinki zastąpi tradycyjną zupę w upalny dzień!
Przepisy Magdy Gessler - wielkanocna sałata z botwinką
Przepisy Magdy Gessler - wielkanocna sałata z botwinką
Specjalnie dla Polki.pl słynna restauratorka Magda Gessler zdradziła przepis na wielkanocną sałatkę z botwinką! Zobacz!

Redakcja poleca

REKLAMA