Botwinka (zwana też botwiną lub boćwinką), czyli młode liście i korzenie buraka ćwikłowego, to podstawa wiosennych zup i sałatek. Nazwą "botwinka" określa się również potocznie zupę lub chłodnik, przygotowane z tego warzywa. Sezon na botwinę trwa zazwyczaj od połowy kwietnia do końca lipca. Botwinka zawiera w sobie dużo witamin, żelaza i wapnia, warto więc ją spożywać nie tylko ze względu na pyszny smak, ale również właściwości odżywcze.
Zupa botwinka: przepis
Oto składniki na pyszną zupę z botwiny:
- 3 ziemniaki,
- marchewka,
- pietruszka,
- cebula,
- pęczek botwinki,
- 4 jajka,
- ząbek czosnku,
- sok z połowy cytryny,
- 50 ml śmietany,
- łyżka mąki,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić zupę z botwiny? Jajka ugotuj na twardo. Ziemniaki obierz, pokrój. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz, przekrój wzdłuż na pół. Warzywa zalej 1 i 1/2 litra wody, zagotuj. Dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj 10 minut. Botwinkę oczyść, posiekaj drobno buraczki i liście. Wrzuć do bulionu, całość gotuj przez 5-7 minut.
Dodaj do botwinki przekrojony ząbek czosnku, gotuj przez 2 minuty. Zupę z botwiny dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zabiel śmietaną rozmieszaną z mąką, zagotować. Botwinkę podawaj z pokrojonym jajkiem.
Roladki z kurczaka na botwince: przepis
Oto składniki na roladki z kurczaka na botwince:
- podwójna pierś kurczaka,
- duży pęczek botwinki,
- 3 ząbki czosnku,
- 10 dag sera dojrzewającego,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki bulionu drobiowego,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić roladki z kurczaka na botwince? Piersi przekrój na 4 sznycle, rozbij. Oprósz solą, pieprzem, obłóż je kilkoma listkami botwinki. Ułóż na nich po kawałku sera, zwiń w roladki, owiń w w folię aluminiową. Obsmaż z każdej strony na suchej patelni. Ułóż na blaszce, piecz przez 15 minut (200°C).
Na maśle delikatnie podsmaż pokrojony w plasterki czosnek, dodaj pokrojoną razem z łodyżkami botwinkę. Krótko przesmaż, podlej bulionem drobiowym, dopraw solą, pieprzem i gałką. Roladki odwiń z folii, pokrój je w plastry, podawaj z botwinką.
Tarta z botwinką na cieście francuskim: przepis
Oto składniki na tartę z botwinką:
- 2 spore pęczki botwinki,
- 450 g gotowego ciasta francuskiego,
- 300 g białego sera mielonego,
- 100 g sera feta,
- 2 jajka,
- 2 łyżki tartej bułki,
- 300 g szynki,
- pieprz,
- sól,
- zioła prowansalskie,
- gałka muszkatołowa.
Jak zrobić tartę z botwinką? Botwinkę umyj i odsącz. Zblanszuj ją we wrzątku przez 3-4 minuty. Przepłucz zimną wodą, odciśnij dłońmi tak, aby nie ciekły już z niej kropelki. Teraz botwinę posiekaj.
Szynkę i fetę pokrój w kosteczkę, wymieszaj z serem twarogowym. Dodaj bułkę tartą, jajka, a także botwinkę. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Formę do tarty wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Teraz ciastem francuskim wylep foremkę. Możesz zostawić kilka paseczków ciasta do dekoracji wierzchu tarty z botwinką. Na ciasto wyłóż farsz z serem, szynką i botwiną. Wierzch udekoruj paseczkami. Piecz tartę z botwinką przez 25 minut w 210 stopniach, a po upływie 15 minut zmniejsz temperaturę do 190 stopni.
Zobacz więcej książek kucharskich Polki.pl