Przygotowując jajka faszerowane, możesz po ugotowaniu ich na twardo usunąć żółtka, a potem wykorzystać je do masy. Możesz także zostawić żółtka w środku, a przygotowany farsz wyłożyć na wierzch. Przepisy siostry Anastazji zakładają tę pierwszą opcję, ale możesz dowolnie eksperymentować!
Spis treści:
Jajka faszerowane siostry Anastazji z szynką
Klasyczne jajka faszerowane na Wielkanoc z przepisu siostry Anastazji są bardzo proste. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć pyszną przekąskę na wielkanocne śniadanie.
Składniki:
- 6-8 jajek,
- 150 g szynki (najlepsza będzie konserwowa lub polędwica),
- 2 łyżki śmietany 12%,
- sól i pieprz,
- świeże zioła i przyprawy do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, a następnie wystudź i obierz.
- Przekrój jajka na połówki, a następnie wyciągnij żółtka i przełóż je do osobnej miseczki.
- Żółtka wymieszaj ze śmietaną, pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz solą i pieprzem.
- Tak przygotowany farsz przełóż na połówki jajek i udekoruj wedle uznania.
fot. Jajka faszerowane siostry Anastazji: przepis/Adobe Stock, Ezume Images
Jajka faszerowane siostry Anastazji z sosem tatarskim
Sos tatarski jest świetnym dodatkiem nie tylko do jajek, ale też innych wielkanocnych potraw. Dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, sałatkami, a także są dobrym dodatkiem do kanapek, zapiekanek i oczywiście jajek.
Składniki:
- 6-8 jajek,
- 2 łyżki śmietany 12%,
- 4 łyżki majonezu,
- 2 małe ogórki kiszone,
- 2-3 sztuki pieczarek,
- łyżka koperku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, ostudź, obierz i przekrój na pół.
- Żółtka wydrąż i przełóż do miseczki, a następnie wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.
- Tak przygotowaną masę włóż do otworów po żółtkach.
- Przygotuj sos tatarski. Ogórki i pieczarki pokrój w drobną kostkę, a następnie wymieszaj z majonezem.
- Dodaj koperek oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj i wyłóż na jajka.
- Wskazówka: aby sos był ostrzejszy, możesz dodać do niego łyżeczkę musztardy.
fot. Jajka faszerowane siostry Anastazji/Adobe Stock, vaivirga
Zobacz też inne pomysły siostry Anastazji na wielkanocne dania: