Jajka faszerowane siostry Anastazji na 2 sposoby: w wersji ze śmietaną i sosem tatarskim. Pyszne pomysły na wielkanocne jajka

jajka faszerowane siostry Anastazji przepis fot. Adobe Stock, teressa
Jajka faszerowane siostry Anastazji możesz przygotować na dwa sposoby. Ten najpopularniejszy przepis zawiera wędlinę oraz kwaśną śmietanę. Możesz także wykorzystać sos tatarski oraz świeże zioła i przyprawy. Tak przygotowane jajka idealnie sprawdzą się podczas wielkanocnego śniadania, a także pozostałych świątecznych dni.
/ 21.03.2024 05:19
jajka faszerowane siostry Anastazji przepis fot. Adobe Stock, teressa

Przygotowując jajka faszerowane, możesz po ugotowaniu ich na twardo usunąć żółtka, a potem wykorzystać je do masy. Możesz także zostawić żółtka w środku, a przygotowany farsz wyłożyć na wierzch. Przepisy siostry Anastazji zakładają tę pierwszą opcję, ale możesz dowolnie eksperymentować!

Spis treści:

  1. Jajka faszerowane siostry Anastazji z szynką
  2. Jajka faszerowane siostry Anastazji z sosem tatarskim

Jajka faszerowane siostry Anastazji z szynką

Klasyczne jajka faszerowane na Wielkanoc z przepisu siostry Anastazji są bardzo proste. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć pyszną przekąskę na wielkanocne śniadanie.

Składniki:

  • 6-8 jajek,
  • 150 g szynki (najlepsza będzie konserwowa lub polędwica),
  • 2 łyżki śmietany 12%,
  • sól i pieprz,
  • świeże zioła i przyprawy do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, a następnie wystudź i obierz.
  2. Przekrój jajka na połówki, a następnie wyciągnij żółtka i przełóż je do osobnej miseczki.
  3. Żółtka wymieszaj ze śmietaną, pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz solą i pieprzem.
  4. Tak przygotowany farsz przełóż na połówki jajek i udekoruj wedle uznania.

przepis na jajka faszerowane siostry Anastazji

fot. Jajka faszerowane siostry Anastazji: przepis/Adobe Stock, Ezume Images

Jajka faszerowane siostry Anastazji z sosem tatarskim

Sos tatarski jest świetnym dodatkiem nie tylko do jajek, ale też innych wielkanocnych potraw. Dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, sałatkami, a także są dobrym dodatkiem do kanapek, zapiekanek i oczywiście jajek.

Składniki:

  • 6-8 jajek,
  • 2 łyżki śmietany 12%,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 małe ogórki kiszone,
  • 2-3 sztuki pieczarek,
  • łyżka koperku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, ostudź, obierz i przekrój na pół.
  2. Żółtka wydrąż i przełóż do miseczki, a następnie wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Tak przygotowaną masę włóż do otworów po żółtkach.
  4. Przygotuj sos tatarski. Ogórki i pieczarki pokrój w drobną kostkę, a następnie wymieszaj z majonezem.
  5. Dodaj koperek oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj i wyłóż na jajka.
  6. Wskazówka: aby sos był ostrzejszy, możesz dodać do niego łyżeczkę musztardy.

jajka faszerowane siostry Anastazji

fot. Jajka faszerowane siostry Anastazji/Adobe Stock, vaivirga

Zobacz też inne pomysły siostry Anastazji na wielkanocne dania:

Pyszne ciasto "pijana śliwka" siostry Anastazji: zobacz, jak je przygotować i jakie wybrać do niego dodatki
Pyszne ciasto "pijana śliwka" siostry Anastazji: zobacz, jak je przygotować i jakie wybrać do niego dodatki
Ciasto pijana śliwka jest popularne w okresie świątecznym, ale świetnie sprawdza się także jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy propozycja na rodzinną imprezę. Zrobisz je szybko, a czekoladowy smak wpadnie w gusta wszystkich domowników i zaproszonych gości. Oto najlepszy przepis na pijaną śliwkę siostry Anastazji.
Najlepszy cytrynowiec siostry Anastazji: pyszny przepis, który zawsze wychodzi. Zobacz, jak zrobić to lekkie i puszyste ciasto
Najlepszy cytrynowiec siostry Anastazji: pyszny przepis, który zawsze wychodzi. Zobacz, jak zrobić to lekkie i puszyste ciasto
Cytrynowiec siostry Anastazji idealnie sprawdza się do wspólnej kawy z bliską osobą, a także jako lekki i puszysty deser po obiedzie. Możesz przygotować go na kilka sposobów - wykorzystać obie masy do przełożenia biszkoptów albo jedną z nich posmarować ciasto z góry i po bokach. Oto przepis na pyszny cytrynowiec.
Pomysły na lekkie i wiosenne sałatki wielkanocne siostry Anastazji: zobacz te pyszne i szybkie przepisy
Pomysły na lekkie i wiosenne sałatki wielkanocne siostry Anastazji: zobacz te pyszne i szybkie przepisy
Wielkanoc to czas, w którym na talerzach królują wędliny, jajka oraz aromatyczne, lekkie sałatki. Oto wiosenne propozycje prosto od siostry Anastazji. Znajdziesz tu pomysły na sałatki z wykorzystaniem jajek, serka wiejskiego i twarożku, a także nowalijek - przede wszystkim rzodkiewki i szczypiorku.
Wielkanocna babka z majonezem według przepisów siostry Anastazji i Ewy Wachowicz: przygotuj je na Wielkanoc i zaskocz gości
Wielkanocna babka z majonezem według przepisów siostry Anastazji i Ewy Wachowicz: przygotuj je na Wielkanoc i zaskocz gości
Babka wielkanocna na bazie majonezu? Dlaczego nie, skoro na tłusty czwartek robimy pączki z ziemniaków. Babki majonezowe świetnie smakują i idealnie sprawdzają się jako święconka w koszyczku, słodka przekąska na świątecznym śniadaniu, a także jako pyszne ciasto podane na drugi dzień świąt do kawy.

Redakcja poleca

REKLAMA