Karnawałowe przekąski fot. Adobe Stock

Karnawałowe przekąski - 64 przepisy na karnawał

Karnawałowe przekąski to nie tylko pączki i faworki. Wiele z nich przygotujesz z gotowego ciasta francuskiego. Popularnością cieszą się takie przepisy na karnawał jak koperty z warzywami, hiszpańskie churros i pączki wiedeńskie.
/ 04.01.2021 15:21
Karnawałowe przekąski fot. Adobe Stock

Karnawał to pora zabawy do białego rana, niezapomnianych imprez, a także... pysznego jedzenia. W tym okresie królują pączki i tradycyjne faworki (inaczej nazywane też chrustami), a także imprezowe sałatki, przekąski, wspaniałe desery i pikantne dania obiadowe.

By zachwycić podniebienia gości i domowników, nie musisz godzinami stać w kuchni. Te smaczne przekąski na karnawał robi się naprawdę szybko i łatwo.

Karnawałowe przekąski: hiszpańskie churros

Churros to tradycyjny hiszpański przysmak z ciasta parzonego. Są naprawde pyszne i bardzo proste do zrobienia. Do wyciskania ciasta parzonego przyda się rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 190 g mąki,
  • 50 g masła,
  • 4 jaja,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj mleko z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj szczyptę soli.
  2. Do gorącego mleka wsyp mąkę, zmniejsz płomień i ucieraj łyżką, aż powstanie masa, która zacznie odchodzić od ścianek.
  3. Garnek zestaw z ognia, ostudź masę.
  4. Do ostudzonej masy wbijaj kolejno jajka, ubijając mikserem.
  5. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
  6. W dużym garnku rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wyciskaj porcje ciasta o długości ok. 10 cm
  7. Smaż przez około 2 minuty z każdej strony. Wyłów, odsącz na ręczniku papierowym. Oprósz cukrem pudrem.

karnawałowe przekąski - churros
fot. Adobe Stock

Karnawałowe przekąski: koperty z ciasta francuskiego

Koperty z farszem wytrawnym lub słodkim to przepisy na karnawał, które cieszą się ogromną popularnością. Gotowe ciasto francuskie wystarczy nadziać, posmarować jajkiem oraz upiec.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • pół żółtej papryki,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • kilka pieczarek,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • pół cukinii,
  • jajko,
  • sól, pieprz,
  • sezam,
  • 3 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem, obsmaż na oleju.
  2. Cukinię pokrój w kostkę, dodaj na patelnię, smaż, aż zrobi się miękka.
  3. Pieczarki pokrój w plasterki, dodaj do kurczaka i cukinii, smaż jeszcze przez kilka minut.
  4. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty o boku około 10 cm.
  5. Na każdy kwadrat wyłóż farsz, na wierzchu ułóż pokrojoną paprykę i pomidorki.
  6. Końce ciasta zawiń do góry (możesz je skleić naprzemiennie). Posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp sezamem.
  7. Koperty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (do zrumienienia).

karnawałowe przekąski - koperty z ciasta francuskiego
fot. Adobe Stock

Artykuł powstał na podstawie tekstu Weroniki Kwaśniak. Pierwotnie został opublikowany 12.01.2015.

Zobacz sprawdzone przepisy na karnawałowe przekąski:

Roladki z szynki - przepis na przekąskę w 5 minut
Roladki z szynki - przepis na przekąskę w 5 minut
Roladki z szynki to jedna z najczęściej przyrządzanych przekąsek na imprezę. Roladki z szynki z białym serem i suszonymi pomidorami, zwiąż cienkim szczypiorkiem.
Placki z cukinii - najlepszy przepis na prosty obiad
Placki z cukinii - najlepszy przepis na prosty obiad
Placki z cukinii to doskonały pomysł na szybkie danie dla całej rodziny. Podawaj je z ulubionym sosem albo świeżą sałatką na bazie mieszanki sałat i lekkiego sosu.
Muffinki marchewkowe to pyszny pomysł na zdrową i słodką przekąskę
Muffinki marchewkowe to pyszny pomysł na zdrową i słodką przekąskę
Muffinki marchewkowe to doskonała alternatywa dla klasycznego ciasta z marchewką w roli głównej. Marchewkowe babeczki doskonale nadadzą się na piknik lub imprezę w ogrodzie.
Parówki w cieście francuskim. Szybka przekąska idealna na imprezę
Parówki w cieście francuskim. Szybka przekąska idealna na imprezę
Parówki z cieście francuskim są bardzo szybką i prostą przekąską, która sprawdzi się nie tylko w sylwestra. Smakują dobrze z musztardą lub domowym sosem czosnkowym.
Stefanka z herbatników - przepis składniki i przygotowanie
Stefanka z herbatników - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto bez pieczenia: pyszna stefanka z herbatników!
Szaszłyki drobiowe - przepis składniki i przygotowanie
Szaszłyki drobiowe - przepis składniki i przygotowanie
Najlepiej podawać je z ryżem lub kaszką kuskus!
Kulki ryżowe - przepis składniki i przygotowanie
Kulki ryżowe - przepis składniki i przygotowanie
Z dodatkiem salami i mozzarelli!
Sałatka z boczkiem - przepis składniki i przygotowanie
Sałatka z boczkiem - przepis składniki i przygotowanie
Najlepiej przygotować ją z roszponki!
Kulki w sezamie - przepis składniki i przygotowanie
Kulki w sezamie - przepis składniki i przygotowanie
Apetyczna przekąska - w sam raz na karnawał!
Sałatka z pstrąga w makaronie - przepis składniki i przygotowanie
Sałatka z pstrąga w makaronie - przepis składniki i przygotowanie
Idealna przekąska na imprezę sylwestrową lub karnawałową!
Roladki z łososiem - przepis składniki i przygotowanie
Roladki z łososiem - przepis składniki i przygotowanie
Smaczna i łatwa w przygotowaniu przystawka!
Sosy do sałat - 3 przepisy
Sosy do sałat - 3 przepisy
Sosy sałatkowe, które przygotujesz bez trudu!
Suflet na słono - przepis składniki i przygotowanie
Suflet na słono - przepis składniki i przygotowanie
Bardzo efektowna przekąska, idealna na wiele okazji!
Ciastka biszkoptowe z galaretką - przepis składniki i przygotowanie
Ciastka biszkoptowe z galaretką - przepis składniki i przygotowanie
Wybierz galaretkę o swoim ulubionym smaku!
Pilaw - przepis składniki i przygotowanie
Pilaw - przepis składniki i przygotowanie
Słynna potrawa ze Wschodu!
Tartaletki z granatami - przepis składniki i przygotowanie
Tartaletki z granatami - przepis składniki i przygotowanie
Warto dodać do nich orzechy włoskie!
Lizaki cake pops - przepis Ani Starmach
Lizaki cake pops - przepis Ani Starmach
Pokochają je nie tylko najmłodsi!
Pierogi ziemniaczane z szynką - przepis składniki i przygotowanie
Pierogi ziemniaczane z szynką - przepis składniki i przygotowanie
Farsz możesz wzbogacić według własnego uznania!
Tarta z pomidorami - przepis składniki i przygotowanie
Tarta z pomidorami - przepis składniki i przygotowanie
Warto dodać do niej również orzeszki piniowe.
Domowy hamburger - przepis składniki i przygotowanie
Domowy hamburger - przepis składniki i przygotowanie
Fast-food nie musi być niezdrowy!
Ciastka z żurawiną - przepis składniki i przygotowanie
Ciastka z żurawiną - przepis składniki i przygotowanie
Wzbogać ich smak innymi bakaliami!
Pani Walewska - przepis na ciasto pychotka
Pani Walewska - przepis na ciasto pychotka
Ciasto inaczej nazywane "pychotką".
Cukinia w sosie - przepis składniki i przygotowanie
Cukinia w sosie - przepis składniki i przygotowanie
Faszerowana cukinia w aromatycznym sosie.
Placki kokosowe - przepis składniki i przygotowanie
Placki kokosowe - przepis składniki i przygotowanie
Pyszna alternatywa dla tradycyjnych racuchów.
Gulasz z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Gulasz z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Koniecznie spróbuj - pomysł na pyszny obiad.
Pizza z mięsem - przepis składniki i przygotowanie
Pizza z mięsem - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na pyszny obiad lub kolację!
Parówki w cieście - przepis składniki i przygotowanie
Parówki w cieście - przepis składniki i przygotowanie
Zamiast parówek możesz użyć wędliny!
Ciasto z nektarynką - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto z nektarynką - przepis składniki i przygotowanie
Nektarynki można zastąpić innymi owocami.
Ziemniaki faszerowane - przepis składniki i przygotowanie
Ziemniaki faszerowane - przepis składniki i przygotowanie
Z pomidorem, szynką i serem żółtym!
Pączki toffi
Pączki toffi
Przepis na pączki idealne - warto odpuścić dietę!
Przepis na faworki - przepis, składniki i przygotowanie
Przepis na faworki - przepis, składniki i przygotowanie
Ten przysmak to obowiązkowy punkt karnawału!
Drobiowe roladki - przepis, przygotowanie, składniki
Drobiowe roladki - przepis, przygotowanie, składniki
Przekąska, która ładnie wygląda i świetnie smakuje!
Roladki z łososia - idealna przekąska na każdą okazję
Roladki z łososia - idealna przekąska na każdą okazję
Przekąska idealna nie tylko na sylwestrowe i karnawałowe imprezy!
Ptysiowe minipączki - chrusty, faworki, pączki - przepisy
Ptysiowe minipączki - chrusty, faworki, pączki - przepisy
Minipączki będą doskonale smakować z dżemem wiśniowym.
Faworki z amaretto - przepis
Faworki z amaretto - przepis
Faworki z amaretto to niekwestionowany hit każdego Tłustego Czwartku!
Kolorowe pączki z kremem - przepis
Kolorowe pączki z kremem - przepis
Do ciasta warto dodać kieliszek araku lub kilka kropli aromatu arakowego.
Pączki z nadzieniem toffi - przepis
Pączki z nadzieniem toffi - przepis
W menu na Tłusty Czwartek tradycyjnie rządzą faworki i pączki posypane nieprzyzwoitą ilością cukru pudru lub jak to woli – oblane lukrem.
Chrusty, pączki, faworki - przepisy na Tłusty Czwartek i  karnawał
Chrusty, pączki, faworki - przepisy na Tłusty Czwartek i karnawał
Chrusty to ciastka, którymi szczególnie zajadamy się w karnawale.