Karnawał to pora zabawy do białego rana, niezapomnianych imprez, a także... pysznego jedzenia. W tym okresie królują pączki i tradycyjne faworki (inaczej nazywane też chrustami), a także imprezowe sałatki, przekąski, wspaniałe desery i pikantne dania obiadowe.
By zachwycić podniebienia gości i domowników, nie musisz godzinami stać w kuchni. Te smaczne przekąski na karnawał robi się naprawdę szybko i łatwo.
Karnawałowe przekąski: hiszpańskie churros
Churros to tradycyjny hiszpański przysmak z ciasta parzonego. Są naprawde pyszne i bardzo proste do zrobienia. Do wyciskania ciasta parzonego przyda się rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki.
Składniki:
- 1 szklanka mleka,
- 190 g mąki,
- 50 g masła,
- 4 jaja,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj mleko z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj szczyptę soli.
- Do gorącego mleka wsyp mąkę, zmniejsz płomień i ucieraj łyżką, aż powstanie masa, która zacznie odchodzić od ścianek.
- Garnek zestaw z ognia, ostudź masę.
- Do ostudzonej masy wbijaj kolejno jajka, ubijając mikserem.
- Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
- W dużym garnku rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wyciskaj porcje ciasta o długości ok. 10 cm.
- Smaż przez około 2 minuty z każdej strony. Wyłów, odsącz na ręczniku papierowym. Oprósz cukrem pudrem.
fot. Adobe Stock
Karnawałowe przekąski: koperty z ciasta francuskiego
Koperty z farszem wytrawnym lub słodkim to przepisy na karnawał, które cieszą się ogromną popularnością. Gotowe ciasto francuskie wystarczy nadziać, posmarować jajkiem oraz upiec.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- pół żółtej papryki,
- 1 pierś z kurczaka,
- kilka pieczarek,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- pół cukinii,
- jajko,
- sól, pieprz,
- sezam,
- 3 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
- Pierś kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem, obsmaż na oleju.
- Cukinię pokrój w kostkę, dodaj na patelnię, smaż, aż zrobi się miękka.
- Pieczarki pokrój w plasterki, dodaj do kurczaka i cukinii, smaż jeszcze przez kilka minut.
- Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty o boku około 10 cm.
- Na każdy kwadrat wyłóż farsz, na wierzchu ułóż pokrojoną paprykę i pomidorki.
- Końce ciasta zawiń do góry (możesz je skleić naprzemiennie). Posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp sezamem.
- Koperty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (do zrumienienia).
fot. Adobe Stock
Artykuł powstał na podstawie tekstu Weroniki Kwaśniak. Pierwotnie został opublikowany 12.01.2015.
Zobacz sprawdzone przepisy na karnawałowe przekąski:

Roladki z szynki - przepis na przekąskę w 5 minut

Placki z cukinii - najlepszy przepis na prosty obiad

Muffinki marchewkowe to pyszny pomysł na zdrową i słodką przekąskę

Parówki w cieście francuskim. Szybka przekąska idealna na imprezę

Stefanka z herbatników - przepis składniki i przygotowanie

Ciasteczka imbirowe - przepis składniki i przygotowanie

Faszerowane pomidory - przepis składniki i przygotowanie

Szaszłyki drobiowe - przepis składniki i przygotowanie

Kulki ryżowe - przepis składniki i przygotowanie

Mięsne kąski z dipem - przepis składniki i przygotowanie

Przekąska z kiełbasy - przepis składniki i przygotowanie

Sałatka z boczkiem - przepis składniki i przygotowanie

Kulki w sezamie - przepis składniki i przygotowanie

Babeczki z sałatką - przepis składniki i przygotowanie

Mięsne kulki w panierce - przepis składniki i przygotowanie

Sałatka z pstrąga w makaronie - przepis składniki i przygotowanie

Roladki z łososiem - przepis składniki i przygotowanie

Sosy do sałat - 3 przepisy

Suflet na słono - przepis składniki i przygotowanie

Ciastka biszkoptowe z galaretką - przepis składniki i przygotowanie

Pilaw - przepis składniki i przygotowanie

Sałatka ryżowa z papryką - przepis, składniki i przygotowanie

Tartaletki z granatami - przepis składniki i przygotowanie

Pierogi z brzoskwiniami - przepis składniki i przygotowanie

Lizaki cake pops - przepis Ani Starmach

Deser z płynną czekoladą - przepis Ani Starmach

Pierogi ziemniaczane z szynką - przepis składniki i przygotowanie

Śliwka w czekoladzie - przepis na ciasto

Tort ajerkoniakowy - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z pomidorami - przepis składniki i przygotowanie

Domowy hamburger - przepis składniki i przygotowanie

Kiełbasa w cieście francuskim - przepis składniki i przygotowanie

Biszkoptowe babeczki z kremem - przepis składniki i przygotowanie

Ciastka z żurawiną - przepis składniki i przygotowanie

Sałatka makaronowa z boczkiem - przepis składniki i przygotowanie

Placek ziemniaczany z cukinią - przepis składniki i przygotowanie

Pani Walewska - przepis na ciasto pychotka

Przepis na hot doga - przepis składniki i przygotowanie

Bakłażan z kuskusem - przepis składniki i przygotowanie

Cukinia w sosie - przepis składniki i przygotowanie

Placki kokosowe - przepis składniki i przygotowanie

Cebula faszerowana mięsem - przepis składniki i przygotowanie

Gulasz z warzywami - przepis składniki i przygotowanie

Tarta ze szpinakiem i łososiem - przepis składniki i przygotowanie

Pizza z mięsem - przepis składniki i przygotowanie

Ziołowe skrzydełka - przepis składniki i przygotowanie

Parówki w galarecie - przepis składniki i przygotowanie

Parówki w cieście - przepis składniki i przygotowanie

Ciasto z nektarynką - przepis składniki i przygotowanie

Grzanki z bakłażanem - przepis składniki i przygotowanie

Ziemniaki faszerowane - przepis składniki i przygotowanie

Spaghetti na ostro - przepis składniki i przygotowanie

Pączki toffi

Przepis na faworki - przepis, składniki i przygotowanie

Drobiowe roladki - przepis, przygotowanie, składniki

Roladki z łososia - idealna przekąska na każdą okazję

Ptysiowe minipączki - chrusty, faworki, pączki - przepisy

Faworki z amaretto - przepis

Kolorowe pączki z kremem - przepis

Pączki z nadzieniem toffi - przepis
