Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 5 dag masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
- 2 jajka
- 6 żółtek
- łyżka likieru migdałowego amaretto
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Cieńsze ciasto, tym delikatniejsze i bardziej chrupiące będą faworki. Trzeba je smażyć na bardzo gorącym tłuszczu.
1. Mąkę z solą przesiej na stolnicę, posiekaj z masłem, dodaj jajka, żółtka, śmietanę i amaretto. Wyrób ciasto, rozwałkuj bardzo cienko na lekko oprószonej mąką stolnicy.
2. Radełkiem pokrój ciasto na paski szerokości 3 cm i długości 10 cm. Każdy pasek natnij wzdłuż przez środek. Przez powstałe nacięcie przełóż jeden z końców paska.
3. W płaskim garnku rozgrzej olej, smaż faworki z obu stron na złoto. Gotowe przełóż na talerz wyłożony papierem kuchennym. Przed podaniem posyp je przesianym cukrem pudrem.