Faworki z amaretto - przepis

Faworki z amaretto to niekwestionowany hit każdego Tłustego Czwartku!
/ 07.02.2013 08:10
DRUKUJ PRZEPIS
Faworki z amaretto - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 2 jajka
  • 6 żółtek
  • łyżka likieru migdałowego amaretto
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:

Cieńsze ciasto, tym delikatniejsze i bardziej chrupiące będą faworki. Trzeba je smażyć na bardzo gorącym tłuszczu.

1. Mąkę z solą przesiej na stolnicę, posiekaj z masłem, dodaj jajka, żółtka, śmietanę i amaretto. Wyrób ciasto, rozwałkuj bardzo cienko na lekko oprószonej mąką stolnicy.

2. Radełkiem pokrój ciasto na paski szerokości 3 cm i długości 10 cm. Każdy pasek natnij wzdłuż przez środek. Przez powstałe nacięcie przełóż jeden z końców paska.

3. W płaskim garnku rozgrzej olej, smaż faworki z obu stron na złoto. Gotowe przełóż na talerz wyłożony papierem kuchennym. Przed podaniem posyp je przesianym cukrem pudrem.

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA