Składniki:
- 200 g sera białego,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 ząbki czosnku,
- 10 plasterków szynki,
- 5 suszonych pomidorów,
- 20 dużych listków bazylii,
- 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Na roladki z szynki na imprezę dobra będzie szynka konserwowa, która ma równe, prostokątne plasterki, ale zdecydowanie smaczniejsza będzie wędlina sprzedawana na wagę.
Do związania roladek z szynką wybierz cienki szczypiorek, który jest bardziej dekoracyjny. By wiązanie roladek szczypiorkiem było łatwiejsze, sparz go wrzątkiem.
Zobacz jak zrobić roladki z szynki krok po kroku:
- Ser dokładnie wymieszaj z majonezem i posiekanym czosnkiem, dopraw do smaku.
- Prostokątne plasterki szynki posmaruj przygotowaną masą.
- Kładź na niej pokrojone w paski suszone pomidory i po 2 listki bazylii.
- Ostrożnie zwiń roladki.
- Każdą roladkę z szynki przekrój na dwa kawałki, obwiąż je szczypiorkiem (aby łatwiej go wiązać, sparz szczypior wrzątkiem).
Artykuł powstał na podstawie przepisu Renaty Materlińskiej, opublikowanego w magazynie „Przyjaciółka”.
Zobacz więcej przepisów na domową imprezę:
7 przepisów na pyszne przekąski z łososiem
Proste przekąski z ciasta francuskiego
Muffiny ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Roladki z tortilli z łososiem