Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 15 dag zwartego koziego twarożku
- ząbek czosnku
- łyżeczka tymianku
- 2,5 dag masła
- 2,5 dag mąki
- szklanka mleka
- 4 żółtka
- 4 białka
- masło i parmezan do foremek
Przygotowanie:
Zobacz przepis na suflet na słono!
- Masło stop w rondelku, wsyp mąkę, chwilę przesmaż, ale nie rumieniąc.
- Rozprowadź mlekiem, mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Przestudź.
- Dodaj tymianek, roztarty ząbek czosnku, twarożek i żółtka, dokładnie wymieszaj.
- Foremki do sufletu wysmaruj masłem i wysyp parmezanem.
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni C.
- Ubij pianę z białek, delikatnie połącz z masą serową.
- Napełnij foremki, wstaw do piekarnika na 20 minut.
- Uwaga! To kapryśne, ale efektowne danie - by się udało wszystkie składniki przed użyciem muszą mieć temperaturę pokojową. Gdy wyjmiemy suflet z piekarnika, musimy go podawać od razu, bo zaczyna opadać. Mówi się, że to goście powinni na niego czekać, a nie on na gości.