Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 3 średnie pomidory
- 10 dag sera żółtego
- cebula
- 15 dag szynki
Dodatkowo:
- 2 ząbki czosnku
- łyżka tartej bułki
- suszony rozmaryn
- 2 łyżki posiekanej natki
- ostra papryka
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na ziemniaki faszerowane!
- Ziemniaki wyszoruj.
- Zetnij wierzch, lekko wydrąż.
- Ustaw na blaszce, skrop olejem, oprósz solą.
- Piecz 40 minut w 200 stopniach.
- Posiekaną cebulę przesmaż z czosnkiem, dodaj posiekany miąższ ziemniaków.
- Duś 15 minut.
- Dodaj pokrojoną szynkę i przyprawy. Ostudź.
- Ser pokrój w kostkę i z natką dodaj do farszu.
- Dosyp bułkę tartą.
- Farszem nadziej ziemniaki, wstaw na 15 minut do piekarnika.