Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- 2 łyżeczki spirytusu.
Przygotowanie:
Faworki z powodzeniem mogą konkurować z królem Tłustego Czwartku - pączkami serowymi. Są lekki i kruche, a to wszystko dzięki zbijanemu ciastu śmietankowemu - ciasto należy odpowiednio długo bić wałkiem, aby wtłoczyć do niego powietrze.
Przygotowanie faworków nie jest trudne, jednak dość pracochłonne. Zarezerwuj na nie około 90 minut.
- Wymieszaj mąkę z cukrem i solą i dodaj żółtka.
- Dodaj spirytus i śmietanę i zagnieć ciasto.
- Ułóż je na stolnicy i ubijaj wałkiem przez mniej więcej 15 minut. Kiedy ciasto będzie stawać się płaskie składaj je na pół i tłucz dalej.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 milimetrów, następnie pokrój na prostokąty o wymiarach 3 cm x 10 cm.
- W każdym prostokącie dodatkowo zrób nacięcie i przełóż jeden koniec przez wycięty otwór.
- Tak przygotowane faworki smaż z obu stron na rozgrzanym ogniu.
- Po usmażeniu wyjmij je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
- Podawaj obficie posypane cukrem pudrem.
Więcej przepisów:
Przepis na oponki z serem
Pączki z serka homogenizowanego