Faworki - pyszny, domowy przepis na chrusty

Faworki to niezastąpiona pozycja w karnawałowym menu. Ich przygotowanie jest łatwe, ale nieco pracochłonne.
Małgorzata Machnicka / 02.12.2019 08:44
DRUKUJ PRZEPIS
Faworki - pyszny, domowy przepis na chrusty fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 400 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • 2 łyżeczki spirytusu.
Przygotowanie:

Faworki z powodzeniem mogą konkurować z królem Tłustego Czwartku - pączkami serowymi. Są lekki i kruche, a to wszystko dzięki zbijanemu ciastu śmietankowemu - ciasto należy odpowiednio długo bić wałkiem, aby wtłoczyć do niego powietrze. 

Przygotowanie faworków nie jest trudne, jednak dość pracochłonne. Zarezerwuj na nie około 90 minut.

  1. Wymieszaj mąkę z cukrem i solą i dodaj żółtka.
  2. Dodaj spirytus i śmietanę i zagnieć ciasto.
  3. Ułóż je na stolnicy i ubijaj wałkiem przez mniej więcej 15 minut. Kiedy ciasto będzie stawać się płaskie składaj je na pół i tłucz dalej.
  4. Rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 milimetrów, następnie pokrój na prostokąty o wymiarach 3 cm x 10 cm.
  5. W każdym prostokącie dodatkowo zrób nacięcie i przełóż jeden koniec przez wycięty otwór.
  6. Tak przygotowane faworki smaż z obu stron na rozgrzanym ogniu.
  7. Po usmażeniu wyjmij je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  8. Podawaj obficie posypane cukrem pudrem. 

Więcej przepisów:
Przepis na oponki z serem
Pączki z serka homogenizowanego

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)