Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 duże cukinie,
- 2 jajka,
- 1 mała cebulka,
- 100 g mąki pszennej,
- ulubione zioła, np. pietruszka,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Placki z cukinii możesz przygotować albo smażąc na patelni, albo upiec w piekarniku. Z naszego przepisu powinno wyjść około 4 porcji placków.
Placki z cukinii podawaj z ulubionym sosem np. czosnkowym albo tzatziki albo gęstą śmietaną i świeżym szczypiorkiem.
- Cukinie umyj, odetnij końce i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij nadmiar wody i dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz pietruszkę.
- Do dużej miski dodaj mąkę, jajka, sól, pieprz. Całość wymieszaj i dodaj startą cukinię z cebulą.
- Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i układaj niewielkie placuszki.
- Smaż z obu stron na złoto (około 2 minuty z każdej strony).
- Placki z cukinii po zdjęciu z patelni połóż na ręczniku papierowym, by wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Inne przepisy na dania z cukinią:
Sałatka z grillowanej cukinii - przepis Gulasz z warzywami - przepis Kurczak z bakłażanem i cukinią - przepis