Proste i smaczne placki z cukinii. Idealne na letni obiad!

Najlepsze będą z parmezanem! Wykorzystaj też marchewkę, patisony i bataty. Smakują wyśmienicie także z piekarnika!
Weronika Kwaśniak / 25.11.2014 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Proste i smaczne placki z cukinii. Idealne na letni obiad! fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 czubate łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 40 dag twardej fety  
  • 4 pomidory
  • olej do smażenia
  • oliwa
Przygotowanie:

Przepis podstawowy

  1. Cukinie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, odetnij końce, pokrój w cienkie plasterki, a te w długie słupki.
  2. Wymieszaj w dużej misce z jajkami, mąką oraz parmezanem.
  3. Dopraw solą, szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej.
  4. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju.
  5. Porcje cukinii nawijaj na widelec i delikatnie zsuwaj na patelnię, tak by się nie rozwinęły.
  6. Usmaż z obu stron na rumiano (po 5-6 placków na porcję).
  7. Ser feta i pomidory pokrój w plasterki, ułóż na talerzach.
  8. Pokrop oliwą, oprósz pieprzem i obłóż placuszkami z cukinii.

Wersja z batatem

Składniki i przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj średnią cukinię i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij płyn.
  2. Dużego batata obierz ze skórki i również zetrzyj. Odsącz płyn i skrobię. Zmieszaj z resztą warzyw i dopraw solą, pierzem i papryką.
  3. Wciśnij jajko i wymieszaj wszystko z 3 łyżkami mąki pszennej. Formuj za pomocą łyżki niewielkie kulki.
  4. Smaż na rozgrzanym oleju po minucie z każdej strony do zbrązowienia.

Zobacz inne przepisy na dania z cukinii:
Sałatka z grillowanej cukinii - przepis Gulasz z warzywami - przepis Kurczak z bakłażanem i cukinią - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/27.07.2015 13:10
placki z cukinii są najpyszniejsze!!!!