Składniki:
- 30 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 2 łyżki oliwy
- ok. 200 ml mleka
- 30 dag mielonego mięsa
- 2 łyżki oleju
- ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- oregano
- kilka pomidorków koktajlowych
- 10 dag żółtego sera
- listki bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pizzę z mięsem!
- Do mąki wkrusz drożdże, dodaj oliwę i sól.
- Dolej ciepłe mleko, wyrób elastyczne ciasto.
- Oprósz je mąką, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
- Mięso przesmaż na oleju.
- Dodaj posiekany czosnek, podlej wrzątkiem.
- Podduś, dopraw.
- Koncentrat rozmieszaj z 2 łyżkami wody i przyprawami.
- Ciasto cienko rozwałkuj, posmaruj sosem.
- Wyłóż na nie mięso, posyp startym serem, obłóż pomidorkami.
- Piecz ok. 20 min w temperaturze 200 stopni C.