Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- cebula
- czosnek
- łuskane ziarna słonecznika
- posiekane migdały lub orzechy
- 20 dag sera żółtego
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na mięsne kulki w panierce!
- Cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki drobno posiekaj, dodaj do mięsa wraz z jajkami, solą, pieprzem i tartą bułką.
- Dokładnie wymieszaj.
- Jeśli masa będzie rzadka, dodaj bułkę tartą.
- Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, umieszczając w środku małą kostkę sera żółtego.
- Połowę kulek panieruj w ziarnach słonecznika, a połowę w zmielonych migdałach lub orzechach.
- Kotleciki smaż na głębokim tłuszczu.
- Wykładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju.
- Podawaj z sosem czosnkowym.