Składniki:
- 50 dag mielonej łopatki
- cukinia
- średnia marchew
- cebula
- mała czerwona i żółta papryka
- 3 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- olej
- sól
- pieprz
- mielona papryka: słodka i ostra
- tymianek
- 1/2 szklanki bulionu np. warzywnego lub drobiowego
Przygotowanie:
Zobacz przepis na gulasz z warzywami!
- Warzywa oczyść i opłucz.
- Cukinię i marchewkę pokrój w średniej grubości plasterki.
- Cebulę i papryki pokrój w średnią kostkę.
- Czosnek posiekaj.
- Pomidory pokrój w cząstki.
- W płaskim, szerokim rondlu rozgrzej kilka łyżek oleju.
- Włóż mielone mięso i smaż na silnym ogniu, co jakiś czas mieszając, tak by porozbijać grudki.
- Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, włóż marchew, cukinię, cebulę oraz paprykę.
- Smaż około 5 minut, mieszając co jakiś czas, aż warzywa zmiękną.
- Podsmażone warzywa przełóż do mięsa, wlej bulion warzywny lub drobiowy, dodaj rozdrobnione pomidory i czosnek.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, ostrą i słodką papryką.
- Duś mniej więcej 15 minut pod przykryciem.