Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 450 g mąki
- szczypta soli
- 5 żółtek
- niecała łyżka spirytusu
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- cukier puder (do oprószenia)
- olej
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na faworki - krok po kroku!
1. Mąkę przesiej.
2. Do mąki dodaj żółtka, odrobinę soli, śmietanę i niecałą łyżkę spirytusu (może być inny alkohol wg uznania).
3. Ciasto wyrabiaj, aż stanie się gładkie.
4. Owiń ciasto w folię i odłóż na około 45 minut (nie do lodówki - temperatura powinna być pokojowa).
5. Ciasto energicznie wałkuj i ugniataj przez około 15 minut - dzięki temu będzie bardziej kruche.
6. Następnie ponownie owiń ciasto folią i włóż do lodówki na kolejne 45 minut.
7. Po schłodzeniu ciasto cienko rozwałkuj.
8. Wykrajaj długie i cienkie prostokąty.
9. Każdy prostokąt natnij pośrodku i przez dziurkę przełóż długi koniec - uzyskasz dzięki temu klasyczny kształt faworka.
10. Smaż w rozgrzanym, głębokim tłuszczu aż do uzyskania złotego koloru.
11. Osącz faworki z tłuszczu.
12. Oprósz cukrem pudrem.
1. Mąkę przesiej.
2. Do mąki dodaj żółtka, odrobinę soli, śmietanę i niecałą łyżkę spirytusu (może być inny alkohol wg uznania).
3. Ciasto wyrabiaj, aż stanie się gładkie.
4. Owiń ciasto w folię i odłóż na około 45 minut (nie do lodówki - temperatura powinna być pokojowa).
5. Ciasto energicznie wałkuj i ugniataj przez około 15 minut - dzięki temu będzie bardziej kruche.
6. Następnie ponownie owiń ciasto folią i włóż do lodówki na kolejne 45 minut.
7. Po schłodzeniu ciasto cienko rozwałkuj.
8. Wykrajaj długie i cienkie prostokąty.
9. Każdy prostokąt natnij pośrodku i przez dziurkę przełóż długi koniec - uzyskasz dzięki temu klasyczny kształt faworka.
10. Smaż w rozgrzanym, głębokim tłuszczu aż do uzyskania złotego koloru.
11. Osącz faworki z tłuszczu.
12. Oprósz cukrem pudrem.