Parówki w cieście francuskim. Szybka przekąska idealna na imprezę

Parówki z cieście francuskim są bardzo szybką i prostą przekąską, która sprawdzi się nie tylko w sylwestra. Smakują dobrze z musztardą lub domowym sosem czosnkowym.
Urszula Wilczkowska / 06.12.2019 02:00
DRUKUJ PRZEPIS
Parówki w cieście francuskim. Szybka przekąska idealna na imprezę fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 6 parówek,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 opakowania miękkiego sera pleśniowego, np. brie,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich,
  • świeżo mielony pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek.
Przygotowanie:

Parówki w cieście francuskim są proste do zrobienia i nie wymagają dużych zdolności kulinarnych. Piecze się je zaledwie 20 minut, a smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.

Podaj je z salsą pomidorową lub musztardą. Dobrze też się z nimi sprawdzi domowy sos czosnkowy. Zobacz nasz sprawdzony przepis na parówki w cieście francuskim z dodatkiem ziół i sera pleśniowego.

  1. Ciasto francuskie pokrój w paski o szerokości ok. 3 cm.
  2. Na każdym połóż tej samej wielkości plasterek sera i posyp ziołami prowansalskimi.
  3. Zawiń ciasto na parówki tak, by przypominało spiralę.
  4. Posmaruj oliwą i posyp jeszcze delikatnie ziołami oraz pieprzem, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.
  5. Piecz, aż ciasto się zrumieni, ok. 20 minut. Smacznego!

Więcej przepisów na pyszne przekąski:
Inne przystawki z ciasta francuskiego
Przekąski z tortilli na ciepło i na zimno

DRUKUJ PRZEPIS