Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 6 parówek,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 opakowania miękkiego sera pleśniowego, np. brie,
- 2 łyżki ziół prowansalskich,
- świeżo mielony pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Parówki w cieście francuskim są proste do zrobienia i nie wymagają dużych zdolności kulinarnych. Piecze się je zaledwie 20 minut, a smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.
Podaj je z salsą pomidorową lub musztardą. Dobrze skomponuje się też domowy sos czosnkowy. Zobacz nasz sprawdzony przepis na parówki w cieście francuskim z dodatkiem ziół i sera pleśniowego.
- Ciasto francuskie pokrój w paski o szerokości ok. 3 cm.
- Na każdym połóż tej samej wielkości plasterek sera i posyp ziołami prowansalskimi.
- Zawiń ciasto na parówki tak, by przypominało spiralę.
- Posmaruj parówki w cieście francuskim oliwą i posyp jeszcze delikatnie ziołami oraz pieprzem, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.
- Piecz parówki w cieście francuskim, aż ciasto się zrumieni, ok. 20 minut. Smacznego!
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 06.12.2019
Więcej przepisów na pyszne przekąski:
Inne przystawki z ciasta francuskiego
Przekąski z tortilli na ciepło i na zimno