Składniki:
- 20 dag mąki
- 3 jajka
- ok. 150 ml mleka
- pół laski wanilii
- szczypta soli
- 1 l oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- W wysokim naczyniu zmiksuj żółtka z mlekiem. Dodaj przesianą mąkę i szczyptę soli. Zmiksuj składniki na gładkie, jednolite ciasto. Laskę wanilii przekrój, wyskrob miąższ i dodaj do ciasta. Na koniec wymieszaj z ubitymi na sztywną pianę białkami. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki.
- Na głębokiej patelni podgrzej olej. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem na gorący olej przez lejek albo łyżką wazową, poruszając nią spiralnie, tak by ciasto podczas smażenia tworzyło fantazyjne esy-floresy. Gdy chrust zarumieni się z jednej strony, przewróć go i zrumień z drugiej strony. Wyjmij na papierowy ręcznik kuchenny, osącz z tłuszczu, ostudź. Posyp cukrem pudrem.