Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 50 dag ziemniaków
- 1/4 kostki masła
- 5 łyżek kaszy manny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko
- sól
- szklanka mąki
Na farsz:
- 15 dag szynki
- 15 dag suszonych pomidorów
- 15 dag sera typu feta
- żółtko
- łyżka śmietany
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierogi ziemniaczane z szynką!
- Przygotuj farsz: szynkę, pomidory i ser pokrój w kostkę i wymieszaj.
- Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie.
- Odsącz, przepuść przez praskę albo zmiel w maszynce.
- Wsyp kaszę manną, proszek do pieczenia, posól, wbij jajko, dodaj miękkie masło.
- Ręcznie wyrób ciasto, wsypując tyle mąki, by było gęste i elastyczne.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj prostokątny placek grubości około 4 mm.
- Pokrój go na kwadraty o boku ok. 6 cm.
- Na każdym kwadracie połóż łyżkę farszu i zlep w trójkątne pierożki.
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Żółtko wymieszaj ze śmietaną, posmaruj wierzch pierożków.
- Piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni C.