Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- paczka roszponki
- pół ogórka
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki czarnych oliwek
- kajzerka
- 5 dag wędzonego boczku w plastrach
- łyżka oleju
Sos:
- ząbek czosnku
- łyżeczka miodu
- pół cytryny
- 3 łyżki oleju orzechowego
- sól
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sałatkę z boczkiem!
- Sałatę w razie potrzeby wypłucz, osącz.
- Ogórek umyj, pokrój w plasterki.
- Pomidorki umyj, przekrój na połowę.
- Oliwki odsącz z zalewy.
- Przygotowane składniki sałatki wymieszaj.
- Kajzerkę pokrój w kromki, zrumień w piekarniku.
- Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.
- Rozetrzyj z solą, miodem i sokiem z cytryny.
- Dodaj 2 łyżki wody i olej, dokładnie wymieszaj.
- Sosem polej sałatkę.
- Plasterki boczku pokrój na kawałki, zrumień na patelni z olejem.
- Wyłóż na sałatkę, obłóż grzankami.