Składniki:
- 20 dag wędzonego łososia
- 2 jajka
- 15 dag twarogu
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka koperku
- 1–2 łyżki majonezu
- skórka otarta z połowy cytryny
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie:
1. Jajka ugotuj na twardo, obierz, posiekaj.
2. Twaróg utrzyj z solą i pieprzem.
3. Połącz z posiekanymi jajkami, szczypiorkiem i koperkiem.
4. Dodaj majonez i skórkę startą z cytryny.
5. Plastry łososia ułóż na folii spożywczej, tak by na siebie lekko nachodziły.
6. Rozsmaruj na plastrach pastę jajeczną.
7. Zwiń dość ściśle roladę.
8. Włóż ją na kilka godzin do lodówki.
9. Pokrój w talarki o szerokości ok. 1 cm.
Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"