Liczba porcji: 30
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- szklanka ryżu
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- kurkuma
- 1/2 papryki czerwonej
- olej
- 15 dag mozzarelli
- 10 dag salami
- 2 duże jajka
- 5 czubatych łyżek mąki
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kulki ryżowe!
- Ryż ugotuj w bulionie z dodatkiem szczypty kurkumy, ostudź.
- Paprykę pokrój w małą kostkę, przesmaż na oleju.
- Mozzarellę zetrzyj. Salami pokrój w kostkę.
- Ryż wymieszaj z jajkami i mąką.
- Połącz z papryką, mozzarellą i salami. Dopraw do smaku.
- Z powstałej masy zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kulki.
- Każdą panieruj w tartej bułce.
- Kładź na dużą ilość średnio rozgrzanego oleju. Usmaż na złoty kolor.
- Po zdjęciu z patelni kulki połóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby usunąć nadmiar tłuszczu.