Składniki:
- 60 dag mąki
- 7 żółtek
- jajko
- 10 dag cukru
- cukier waniliowy
- 15 dag masła
- 6 dag drożdży
- szklanka mleka
- szczypta soli
- 1 l oleju
Przełożenie:
- szklanka kremówki
- 20 dag waniliowego serka homogenizowanego
- 2 torebki śmietan-fiksu
- łyżka soku z cytryny
Dekoracja:
- kolorowy lukier
- cukrowe posypki
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, wymieszaj z letnim mlekiem i kilkoma łyżkami mąki na rozczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Odstaw do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ubij z cukrem, cukrem waniliowym. Mąkę przesiej, dodaj żółtka, rozczyn i szczyptę soli. Wyrób ciasto, a gdy przestanie się lepić do rąk, wlej roztopione i ostudzone masło. Ciasto wyrabiaj, aż wchłonie tłuszcz. Odstaw do wyrośnięcia, ponownie je wyrób i uformuj wałek. Potnij go na małe kawałki i uformuj kulki. Odstaw do wyrośnięcia. Pączki usmaż z obu stron na oleju ogniu, osącz na bibule.
- Ostudź, przekrój i przełóż kremówką ubitą ze śmietan-fiksami i sokiem cytrynowym, a następnie wymieszaną z serkiem. Udekoruj lukrem i cukrowymi posypkami.