Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- podwójna pierś kurczaka
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 5 dag tartego parmezanu
- starta skórka z cytryny
- 3 jajka
- mąka kukurydziana
- sól
- pieprz
- olej
Kulki:
- 25 dag mielonej wołowiny
- kawałek pora (około pięciocentymetrowy)
- 3 ząbki czosnku
- małe jajko
- 3 łyżki parmezanu
- łyżka otrębów pszennych
- ostra papryka
- sól
- pieprz
- olej
Dip:
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
- 3 łyżki śmietany
- po 4 łyżki posiekanego koperku, szczypiorku, bazylii
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na mięsne kąski z dipem!
- Pierś pokrój w małe sznycelki, mniej więcej na dwa kęsy.
- Oprósz solą i pieprzem.
- Panieruj w mące, jajkach i bułce tartej wymieszanej z parmezanem i skórką cytrynową.
- Usmaż na oleju na złoty kolor.
- Mięso mielone połącz z jajkiem, posiekanym porem, rozgniecionym czosnkiem, parmezanem, szczyptą papryki, soli i pieprzu.
- Uformuj z masy malutkie kuleczki i usmaż na rumiano na oleju.
- Śmietanę połącz z jogurtem, majonezem, czosnkiem i ziołami.
- Dopraw sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
- Podawaj do kąsków.