Sosy do sałat - 3 przepisy

Sosy sałatkowe, które przygotujesz bez trudu!
Weronika Kwaśniak / 03.12.2014 05:00
DRUKUJ PRZEPIS
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Cebulowy winegret:
  • czerwona cebula
  • ocet winny
  • cukier
  • sól
  • zioła
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
Musztardowo-miodowy:
  • 2 łyżki musztardy np. ziarnistej
  • czerwony pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • miód
  • woda
  • 5 łyżek oliwy
Jogurtowo-śmietanowy:
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  •  2-3 łyżkami śmietany
  • łyżka majonezu
  • 1-2 łyżki posiekanych ziół, np. mięty, tymianku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Przygotowanie:

Zobacz 3 przepisy na sosy do sałat!

Cebulowy winegret:

  1. Czerwoną cebulkę obierz, posiekaj, wsyp do słoiczka.
  2. Dodaj łyżkę octu winnego, trochę cukru, soli, ulubionych ziół i 5 łyżek oleju rzepakowego.
  3. Dobrze wstrząśnij.

Musztardowo-miodowy:

  1. 2 łyżki musztardy, np. ziarnistej i trochę czerwonego pieprzu umieść w słoiczku.
  2. Dodaj po łyżce soku z cytryny, miodu i wody oraz 5 łyżek oliwy.
  3. Dokładnie wymieszaj.

Jogurtowo-śmietanowy:

  1. 100 ml jogurtu naturalnego rozmieszaj z 2-3 łyżkami śmietany i ewentualnie łyżką majonezu.
  2. Dodaj 1-2 łyżki posiekanych ziół, np. mięty, tymianku.
  3. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Zobacz nasze przepisy na sałatki:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: sałatka, sosy

Redakcja poleca

REKLAMA