Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Cebulowy winegret:- czerwona cebula
- ocet winny
- cukier
- sól
- zioła
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżki musztardy np. ziarnistej
- czerwony pieprz
- łyżka soku z cytryny
- miód
- woda
- 5 łyżek oliwy
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżkami śmietany
- łyżka majonezu
- 1-2 łyżki posiekanych ziół, np. mięty, tymianku
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie:
Zobacz 3 przepisy na sosy do sałat!
Cebulowy winegret:
- Czerwoną cebulkę obierz, posiekaj, wsyp do słoiczka.
- Dodaj łyżkę octu winnego, trochę cukru, soli, ulubionych ziół i 5 łyżek oleju rzepakowego.
- Dobrze wstrząśnij.
Musztardowo-miodowy:
- 2 łyżki musztardy, np. ziarnistej i trochę czerwonego pieprzu umieść w słoiczku.
- Dodaj po łyżce soku z cytryny, miodu i wody oraz 5 łyżek oliwy.
- Dokładnie wymieszaj.
Jogurtowo-śmietanowy:
- 100 ml jogurtu naturalnego rozmieszaj z 2-3 łyżkami śmietany i ewentualnie łyżką majonezu.
- Dodaj 1-2 łyżki posiekanych ziół, np. mięty, tymianku.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.