Liczba porcji: 12
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 2 cukinie
- 1/2 pęczka dymki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 pęczka natki
- 1/4 pęczka bazylii
- 4 ząbki czosnku
- 7 dużych jajek
- 3 łyżki płynnej kremówki
- 5 dag tartego parmezanu
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki masła
- sos sojowy
- gałka muszkatołowa
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na placek ziemniaczany z cukinią!
- Cukinie pokrój w plasterki, przesmaż na oliwie, dodaj posiekany czosnek.
- Po 2 minutach dołóż posiekaną natkę, bazylię oraz dymkę z zieloną częścią. Przestudź.
- Ziemniaki obierz, pokrój w grube plastry.
- Połącz z cukinią.
- Polej kilkoma łyżeczkami sosu sojowego, posyp pieprzem.
- Foremkę o bokach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Nałóż ziemniaki z cukinią.
- Pokrojoną w kostkę paprykę podduś na maśle.
- Rozłóż na ziemniakach.
- Jajka wymieszaj z kremówką, dopraw pieprzem.
- Zalej warzywa.
- Posyp serem i piecz około 40 minut (180 stopni), aż masa się zetnie, a wierzch ładnie zrumieni.
- Podawaj na zimno.