Składniki:
- 300 ml mleka
- 10 dag masła
- 250 dag mąki
- 6 jajek
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 l oleju do smażenia
oraz:
- po pół szklanki konfitur lub dżemu pomarańczowego i wiśniowego
- po kieliszku likieru pomarańczowego i słodkiej wiśniówki
Przygotowanie:
- W rondelku zagotuj mleko z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Zdejmij z ognia i jednym ruchem wsyp mąkę. Szybko wymieszaj ciasto łyżką. Postaw na małym ogniu i mieszaj, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ostudź i dodawaj po jednym jajku, za każdym razem miksując ciasto. Przełóż ciasto do szprycy cukierniczej.
- Na desce ułóż natłuszczony pergamin i wyciśnij kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Olej rozgrzej do 170 st. i partiami zsuwaj kulki do rozgrzanego tłuszczu. Smaż na złoto po ok. 2 min z obu stron. Wyjmij, osącz na papierowym ręczniku. Ułóż na talerzu. Konfitury lub dżem podgrzej, wymieszaj z alkoholem, wlej do miseczek i podawaj do maczania ciasteczek.