Składniki:
- 25 dag mąki
- 10 dag drożdży
- 3 łyżki cukru
- 100 ml mleka
- 2 łyżki masła
- łyżka spirytusu lub octu
- szczypta soli
- gotowa masa kajmakowa
- szklanka cukru pudru
- 3 łyżki wody
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuść w letnim mleku z łyżeczką cukru.
2. Następnie wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski i wymieszaj.
3. Przełóż na blat i dokładnie wyrób ciasto.
4. Odstaw na godzinę, by ciasto wyrosło.
5. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć i podziel na porcje wielkości orzecha włoskiego.
6. Rozpłaszcz i nakładaj masę kajmakową.
7. Zlepiaj brzegi i układaj miejscem zlepienia pod spód.
8. Odłóż na 30 minut do wyrośnięcia.
9. Pączki smaż na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron, aż będą rumiane.
10. Układaj na papierowych ręcznikach, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
11. Ostudzone pączki polej lukrem zrobionym ze szklanki cukru pudru i 3 łyżek wody.
12. Odstaw do zastygnięcia.