Liczba porcji: 20
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag masła
- ok. 30 dag mąki
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- łyżka soku z cytryny
- 7 suszonych moreli
- 3 łyżki suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciastka z żurawiną!
- Morele i żurawinę mocz kilka minut w wodzie, a gdy zmiękną, pokrój ostrym nożem na niewielkie kawałki.
- Miękkie masło włóż do miski, wsyp mąkę, cukier puder, cynamon, dodaj skórkę i sok z cytryny.
- Krótko zmiksuj mikserem elektrycznym.
- Następnie szybko zagnieć ciasto.
- Dodaj do niego pokrojone owoce, ponownie krótko zagnieć ciasto.
- Na oprószonym mąką blacie uformuj z niego dwa wałeczki o średnicy 4 cm.
- Owiń je w folię spożywczą i włóż na 3 godziny na dolną półkę w lodówce.
- Schłodzone, stwardniałe wałeczki ciasta wyjmij i pokrój ostrym nożem w 20 niezbyt grubych plasterków.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
- Ułóż na niej ciasteczka.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni.
- Włóż do niego blachę z ciasteczkami.
- Piecz 15-20 minut na złoty kolor.