Sałatka ryżowa z papryką - przepis, składniki i przygotowanie
Dodaj też jajka i cebulę!
Opublikowano: 18.11.2014, 07:00
Reklama
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 20 dag ryżu (najlepiej parboiled)
- 2 nieduże papryki: czerwona i żółta
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- czerwona cebulka
- 3 jajka na twardo
- 1/2 szklanki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/4 pęczka koperku
- sól
- pieprz
- opcjonalnie w sezonie: pęczek rzodkiewki
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sałatkę ryżową z papryką!
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu w dużej ilości osolonego wrzątku.
- Odlej, przelej zimną wodą i osusz na sicie.
- Papryki pokrój w kostkę.
- Obraną cebulkę pokrój w cienkie półplasterki.
- Ryż połącz z warzywami, dodaj posiekaną natkę.
- Sałatkę przełóż do salaterki, obłóż ćwiartkami jajek.
- Polej połową sosu, przygotowanego z majonezu, jogurtu, koperku, szczypty soli i pieprzu.
- Resztę sosu podaj oddzielnie.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na sałatkę:
Sałatka z grillowanej cukinii - przepis
Sałatka z dyni - przepis
Sałatka z makaronem i salami - przepis
Reklama
Reklama
Reklama