Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag ryżu (najlepiej parboiled)
- 2 nieduże papryki: czerwona i żółta
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- czerwona cebulka
- 3 jajka na twardo
- 1/2 szklanki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/4 pęczka koperku
- sól
- pieprz
- opcjonalnie w sezonie: pęczek rzodkiewki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sałatkę ryżową z papryką!
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu w dużej ilości osolonego wrzątku.
- Odlej, przelej zimną wodą i osusz na sicie.
- Papryki pokrój w kostkę.
- Obraną cebulkę pokrój w cienkie półplasterki.
- Ryż połącz z warzywami, dodaj posiekaną natkę.
- Sałatkę przełóż do salaterki, obłóż ćwiartkami jajek.
- Polej połową sosu, przygotowanego z majonezu, jogurtu, koperku, szczypty soli i pieprzu.
- Resztę sosu podaj oddzielnie.