Reklama
Ilość kalorii: 450
Czas przygotowania: 100 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 2 bakłażany
  • oliwa
  • papryka czerwona i zielona
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki kuskusu
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 50 dag mielonego mięsa z indyka
  • 2 jajka
  • natka
  • majeranek
  • oregano
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz
Reklama

Sos:

  • po 2 łyżki masła i mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • żółtko
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na bakłażana z kuskusem!

  1. Bakłażany umyj, wysusz, przekrój wzdłuż na pół.
  2. Ułóż na blasze, polej oliwą, piecz 15 min w piekarniku o temperaturze 200 stopni C.
  3. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
  4. Warzywa przesmaż na tłuszczu.
  5. Kuskus zalej bulionem, odstaw na 10 min.
  6. Wymieszaj z warzywami i odstaw do przestygnięcia.
  7. Dodaj mięso, jajka i posiekaną natką, dopraw.
  8. Z bakłażanów wydrąż część miąższu.
  9. Napełnij je farszem.
  10. Wydrążony miąższ wyłóż na dno formy.
  11. W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i przesmaż.
  12. Rozmieszaj z mlekiem.
  13. Mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje, dopraw go, wymieszaj z żółtkiem.
  14. Sosem polej bakłażany, przykryj i piecz 20 min w temperaturze 200 stopni C.
  15. Usuń folię i piecz bakłażany jeszcze 25 min.
Reklama

Zobacz inne przepisy na dania z bakłażanem:

Bakłażan z pomidorami - przepis
Kurczak z bakłażanem - przepis
Zapiekanka z bakłażanem - przepis

Reklama
Reklama
Reklama