Składniki:
- 2 bakłażany
- oliwa
- papryka czerwona i zielona
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki kuskusu
- 250 ml bulionu drobiowego
- 50 dag mielonego mięsa z indyka
- 2 jajka
- natka
- majeranek
- oregano
- ostra papryka
- sól
- pieprz
Sos:
- po 2 łyżki masła i mąki
- 1,5 szklanki mleka
- żółtko
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na bakłażana z kuskusem!
- Bakłażany umyj, wysusz, przekrój wzdłuż na pół.
- Ułóż na blasze, polej oliwą, piecz 15 min w piekarniku o temperaturze 200 stopni C.
- Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
- Warzywa przesmaż na tłuszczu.
- Kuskus zalej bulionem, odstaw na 10 min.
- Wymieszaj z warzywami i odstaw do przestygnięcia.
- Dodaj mięso, jajka i posiekaną natką, dopraw.
- Z bakłażanów wydrąż część miąższu.
- Napełnij je farszem.
- Wydrążony miąższ wyłóż na dno formy.
- W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i przesmaż.
- Rozmieszaj z mlekiem.
- Mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje, dopraw go, wymieszaj z żółtkiem.
- Sosem polej bakłażany, przykryj i piecz 20 min w temperaturze 200 stopni C.
- Usuń folię i piecz bakłażany jeszcze 25 min.