Boże Narodzenie to nie tylko smak wigilijnych dań. To również zapach pierniczków, makowca, cytrusów... Zobacz, jakimi ciastami zachwycisz w tym roku podniebienia swoich świątecznych gości!
Tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe powinny być pełne bakalii i maku, które - według wierzeń naszych przodków - przynoszą pomyślność i bogactwo. Chronią też przed złymi duchami. Ale co najważniejsze - niewiarygodnie smakują!
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie
Podczas świąt zajadamy się nie tylko tradycyjnymi wypiekami, takimi jak makowiec, keks czy pierniki świąteczne. Chętnie sięgamy również po inne smakołyki - serniki, ciasta z masą, ciasta bez pieczenia i inne desery. W tym czasie warto pozwolić sobie na kulinarne grzeszki i w Boże Narodzenie zapomnieć o diecie.
Sernik z galaretką na kruchym spodzie będzie pysznie smakować w towarzystwie truskawek, malin, borówek, a nawet... bananów. Jeśli masz mało czasu, kruchy spód wykonaj w uproszczonej wersji - z bardzo drobno pokruszonych herbatników, wymieszanych z roztopionym masłem. Taki spód nie wymaga podpiekania.
Sernik Izaura to nic innego jak sernik połączony z czekoladowym biszkoptem. Został wymyślony w latach 80. na część bohaterki znanej brazylijskiej telenoweli.
Sernik z makiem z puszki przygotuj na spodzie z biszkoptów lub herbatników. Czas przygotowania to około 40 minut, do tego musisz dodać 80 minut pieczenia.
Makowiec zawijany to czasochłonny wypiek, ale warto przygotować go samodzielnie chociaż 2 razy do roku. Czas przygotowania to około 2 godziny, doliczając dodatkowo 50 minut pieczenia.
Sernik tradycyjny sprawdzi się podczas każdej rodzinnej imprezy i nie tylko. Dodatek rodzynek oraz polewa czekoladowa sprawią, że to ulubione ciasto wielu osób.
Sernik z mascarpone ma nieco inną konsystencję, niż ten tradycyjny. Dodatek sera mascarpone sprawia, że masa serowa jest delikatniejsza i bardziej wilgotna.
Nie wiesz, jakie ciasto podać gościom? Sernik na ciemnym spodzie sprawdzi się na każdą okazję. Zobacz nasz sprawdzony przepis na waniliowy sernik z pyszną karmelową polewą.
Ciasto Jamajka nie należy do szybkich w przygotowaniu deserów - składa się z biszkoptu i 3 warstw z dodatkiem banana. Uwaga, jest czasochłonne - wykonasz je w ok. 2 godziny.
Ten piękny sernik z malinami nie tylko dobrze wygląda, ale też świetnie smakuje. Słodycz ciasta i masy przełamują świeże maliny. Możesz też użyć malin mrożonych.
Sernik ze złotą rosą to klasyczny wypiek, który można podać na święta lub inne okazje. Wygląda rewelacyjnie, świetnie smakuje i zawsze robi wrażenie na gościach.
Sernik z brzoskwiniami jak u babci - możesz użyć albo świeżych owoców, albo zdecydować się na te z puszki. Jego przygotowanie, razem z pieczeniem, trwa około 2 godziny.
Makowiec japoński swoją konsystencję zawdzięcza jabłkom. Jeśli masz ochotę, możesz zamiast nich dodać gruszki. Gotowy placek udekoruj bakaliami, wiórkami kokosowymi albo polewą czekoladową.