Efektowne ciasta na święta Bożego Narodzenia, którymi zachwycisz całą rodzinę. Postaw na tradycyjne ciasta w nowym wydaniu
fot. Adobe Stock, M.studio
Jak przygotować efektowne ciasta na święta Bożego Narodzenia? Oto pyszny zbiór przepisów na ciekawe tradycyjne świąteczne wypieki w odświeżonym, nowoczesnym wydaniu. Postaw na klasyczne babki po włosku oraz niemiecki keks, a także typową słodką roladę biszkoptową. Zobacz wszystkie propozycje na świąteczne ciasta.
Tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe powinny być pełne bakalii i maku, które - według wierzeń naszych przodków - przynoszą pomyślność i bogactwo. Chronią też przed złymi duchami. Ale co najważniejsze - niewiarygodnie smakują!
Podczas świąt zajadamy się nie tylko tradycyjnymi wypiekami, takimi jak makowiec, keks czy pierniki świąteczne. Chętnie sięgamy również po inne smakołyki - serniki, ciasta z masą, ciasta bez pieczenia i inne desery. W tym czasie warto pozwolić sobie na kulinarne grzeszki i w Boże Narodzenie zapomnieć o diecie.
W moim rodzinnym domu, przesiąkniętym niemiecko-śląską kulturą, na ten pyszny świąteczny keks mówiło się sztola, od oryginalnego słowa "stolle". W grudniu możesz dostać go w każdym markecie, ale dużo więcej frajdy zapewni przygotowanie go samodzielnie.
Składniki:
400 g mąki pszennej,
100 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka,
7 g suchych drożdży,
100 g drobnego cukru,
2 jajka,
150 g miękkiego masła,
łyżka cukru wanilinowego,
szklanka bakalii i orzechów,
szczypta soli,
łyżeczka przyprawy do piernika,
kandyzowana skórka cytryny i pomarańczy.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, oba cukry oraz przyprawę do piernika.
Następnie wlej ciepłe, ale nie gorące mleko, dorzuć miękkie masło i od razu wbij jajka.
Zagnieć elastyczne, jednolite ciasto, a następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 30-40 minut, aby wyrosło. Powinno mniej więcej podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto już wyrośnie, dodaj do niego bakalie, orzechy oraz skórkę cytrynową/pomarańczową. Ponownie zagnieć.
Uformuj z ciasta gruby wałek i umieść go w formie, najlepiej keksówki. Możesz też podzielić ciasto i zrobić kilka mniejszych stolli.
Pozostaw jeszcze na ok. 20 minut do wyrośnięcia, a następnie wstaw do piekarnika (170 stopni) na godzinę. Piecz do suchego patyczka.
Świąteczna rolada najczęściej wypełniona jest masą makową lub galaretką, ale w tej wersji przygotujesz ją z aksamitnym kremem orzechowym.
Składniki:
100 g mąki pszennej,
4 duże jajka lub 5 małych,
70 g cukru,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki cukru pudru,
250 g serka mascarpone,
200 g dowolnych orzechów,
łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Jajka utrzyj ze zwykłym cukrem na wysokich obrotach miksera. Musi powstać jasny, puszysty krem.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski, a następnie porcjami dodawaj do jajecznej masy, wymieszaj szpatułką lub zmiksuj na bardzo małych obrotach.
Tak przygotowaną masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika (180 stopni) na 12-15 minut. Piecz do suchego patyczka.
Przygotuj krem. Do miski wrzuć mascarpone, dodaj cukier puder oraz cynamon i całość wymieszaj.
Orzechy zalej wrzątkiem i zostaw na 5 minut. Następnie odcedź, posiekaj i przełóż do kremu. Wymieszaj.
Tak przygotowaną masę wyłóż na lekko wystudzony biszkopt, a następnie zawiń w ciasną roladę. Możesz dodatkowo owinąć ciasto folią, aby się nie rozpadło.
Ciasto będzie gotowe po całkowitym wystudzeniu. Możesz też wstawić je do lodówki.
Możesz także dodatkowo wysmarować ciasto z zewnątrz resztką kremu, a następnie otulić je migdałami albo posiekanymi dowolnymi orzechami.
fot. Efektowne ciasta na święta: rolada z masą orzechową/Adobe Stock, Natallia
Makowa panienka to ciekawe połączenia biszkoptu, masy budyniowej oraz powideł lub konfitury. Dodatek maku sprawia, że całość prezentuje się naprawdę dobrze, a jeszcze lepiej smakuje.
Składniki:
100 g suchego maku,
80 g mąki pszennej,
8 białek i 5 żółtek,
180 g drobnego cukru,
200 g miękkiego masła,
po 100 g posiekanych migdałów i wiórek kokosowych,
500 ml mleka,
opakowanie budyniu śmietankowego,
opakowanie cukru wanilinowego,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
50 ml czarnej herbaty,
łyżka dowolnego likieru,
200 g dżemu borówkowego, wiśniowego lub żurawinowego.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Niewielką część orzechów i wiórek odłóż do dekoracji.
Białka ubij na sztywną pianę. Kiedy będzie już gotowa, małymi porcjami dodawaj cukier (weź tylko 100 g, reszta będzie na krem), cały czas ubijając na niskich obrotach.
Powinna powstać gładka i lśniąca masa.
W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, migdały, wiórki oraz mak, a następnie porcjami przekładaj mieszankę do masy białkowej, mieszając wszystko szpatułka.
Gotową masę przelej do formy i piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt wystudź, a następnie podziel na dwie części. Obie lekko nasącz mieszanką herbaty i likieru.
Przygotuj krem. Odlej pół szklanki mleka, a resztę zagotuj w rondelku z cukrem zwykłym (80 g) i waniliowym. W odłożonej ilości wymieszaj proszek budyniowy oraz żółtka.
Kiedy mleko zacznie się gotować, wlej proszek budyniowy z żółtkami i od razu energicznie zamieszaj, aby nie powstały grudy.
Gotuj 3-4 minuty, a następnie odstaw i całkowicie wystudź.
Zimny budyń utrzyj z masłem na wysokich obrotach miksera.
Jeden blat biszkoptowy posmaruj obficie ponad połową dżemu, a następnie wyłóż na wierzch masę budyniową. Jeszcze raz pokryj ją dżemem i przykryj drugą częścią blatu.
Udekoruj z zewnątrz resztą kremu, posyp orzechami i wiórkami, a następnie wstaw do lodówki.
fot. Efektowne ciasta na święta: makowa panienka/Adobe Stock, Muamu
Panettone to włoska wersja naszej klasycznej babki świątecznej. Doskonale sprawdzi się jako ciasto do kawy, świetnie smakuje także z dodatkiem domowych powideł śliwkowych. Jest to łatwe, ale czasochłonne ciasto, natomiast jest warte tego całego oczekiwania!
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 405,
4 jajka + 3 żółtka,
150 g cukru,
50 ml ciepłego mleka,
100 g miękkiego masła,
opakowanie cukru wanilinowego,
7 g suszonych drożdży,
100 g bakalii lub rodzynek,
kandyzowana skórka pomarańczowa,
płaska łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
Drożdże oraz łyżkę cukru rozpuść w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Zasyp 3 łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 40 minut.
Kiedy podwoi swoją objętość, przygotuj ciasto. Do miski przesiej 200 g mąki, dodaj 2 jajka oraz 50 g masła. Dodaj rozczyn i zagnieć gładkie ciasto, które nie klei się do rąk.
Odstaw je do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.
Do wyrośniętego ciasta dodaj resztę mąki, pozostałe jajka i żółtka, a także oba cukry, sól i resztę masła. Ponownie zagnieć i wymieszaj z bakaliami.
Znów odstaw ciasto na ok. 2 godziny, a po tym czasie przełóż je do formy (najlepsza będzie specjalna do panettone, ale możesz wziąć też formę do babki piaskowej).
Piecz panettone w 190 stopniach przez 30 minut, a potem zmniejsz do 150 stopni i piecz jeszcze 30 minut.
fot. Efektowne ciasta na święta: panettone/Adobe Stock, ricka_kinamoto
Zobacz też inne pomysły na efektowne ciasta na święta:
Seromakowiec siostry Anastazji to doskonałe świąteczne ciasto łączące dwa klasyczne bożonarodzeniowe desery: makowiec i sernik. W seromakowcu siostry Anastazji znajdują się 3 warstwy: ucierane ciasto, warstwa serowa i warstwa z masy makowej. To tradycyjny przepis na makosernik, z którego korzystają miliony Polek.
Keto ciasta świąteczne zawierają znacznie mniej węglowodanów niż ich tradycyjne odpowiedniki. Jest to możliwe dzięki wymianie w przepisie maki pszennej na mąki wykonane np. z migdałów czy wiórków kokosowych. Pozbawione są też dodatku cukru, który zastępuje się bezcukrowymi słodzikami. I tak w całym przepisie na sernik jest 40-50 g węglowodanów, w całym pierniku i makowcu – 50-60 g. Tymczasem w tradycyjnych wypiekach tyle cukrów może być w jednym kawałku tych ciast.
Keto makowiec nie zawiera produktów wysokowęglowodanowych: mąki pszennej, cukru, miodu, suszonych owoców. Zastępuje się je ubogimi w węglowodany składnikami. To pozwala sprawić, że w jednym kawałku takiego niskowęglowodanowego makowca jest tylko kilka-kilkanaście gramów węglowodanów. Wyglądem i smakiem mimo to keo makowce mogą konkurować z tradycyjnymi wypiekami.
Jakie świąteczne ciasta siostry Anastazji warto postawić na wigilijnym stole? Świetnie sprawdzi się aromatyczny sernik i korzenne ciasto z orzechami. Wybierz także tradycyjną babkę albo cynamonową szarlotkę z dodatkami. Świąteczne wypieki mogą być pyszne, a przy okazji proste do przygotowania. Zobacz, jak je zrobić.
Kruche ciasteczka z maszynki siostry Anastazji przygotujesz w kilka chwil, ale musisz mieć pod ręką specjalną nakładkę do maszynki, która umożliwia tworzenie struktury ciastek. Pamiętaj też, że maszynka musi być dokładnie wyczyszczona przed pracą. Do przygotowania wystarczy ci tylko kilka składników.
Tanie i ekspresowe ciasto do kawy przygotujesz z kilku składników, które na pewno masz w domu albo szybko dokupisz je w osiedlowym sklepiku. Jeśli masz niespodziewanych gości i chcesz podać im coś słodkiego do kawy, postaw na szybki sernik bez spodu, lekkie brownie albo klasyczny i szybki placek z jabłkami. To ekspresowe ciasta z niedrogich składników, które zrobisz w kilka chwil.
Keto ciasto dyniowe zawiera do 9 g węglowodanów w porcji. Z dyni da się zrobić różne keto wypieki – od ciasteczek, przez tartę aż po chleb. Wszystkie takie niskowęglowodanowe wypieki są bardzo smaczne i nie wytrącają ze stanu ketozy. Na dodatek wyglądają efektownie i można je podawać także gościom, którzy nie zorientują się, że mają do czynienia z wypiekami bez cukru.
Keto ciasto z malinami może zawierać od ok. 400 do 500 kcal w jednym kawałku. Wszystko zależy od ilości tłuszczu i białka, bo najmniej energii w takim keto deserze dostarczają węglowodany, których jest w porcji jedynie kilka gramów. Najefektowniej wyglądają ciasta przekładane malinami lub kremem malinowym i z wierzchu udekorowane malinami. Można je dodatkowo posypywać wiórkami kokosowymi lub niskowęglowodanową granolą.
Keto szarlotkę najlepiej przygotować z warzyw, gdyż zawierają znacznie mniej węglowodanów. Najlepiej sięgnąć po dynie lub cukinię. Przyprawione cynamonem i gałką muszkatołową oraz słodzikiem świetnie zastąpią ciasto z jabłkami. W porcji takiej keto szarlotki będzie jedynie ok. 12 g węglowodanów, w tym ok. 4 g błonnika.
Keto ciasto ze śliwkami można przygotować z dowolnego rodzaju śliwek. Wszystkie zawierają ok. 10 g węglowodanów w 100 g, a w kawałku ciasta nie ma ich nawet tyle. To sprawia, że porcja keto ciasta ze śliwkami zawiera od 6 do 10 g węglowodanów i bez problemu wpisze się w cały jadłospis keto diety.
Keto ciasto bez pieczenia robi się np. z: masła orzechowego, śmietanki kokosowej, mascarpone lub nerkowców. Tych niskowęglowodanowych ciast nie trzeba piec, ale trzeba włożyć je do lodówki lub zamrażarki. Prezentujemy dopracowane przepisy na keto ciasta bez pieczenia: z truskawkami i mascarpone; z orzechami; z kokosem i warstwowe ciasto z nerkowców. Wszystkie bez cukru i z minimalną dawką węglowodanów.
Keto ciasto z cukinii niczym w smaku nie ustępuje tradycyjnym ciastom i dostarcza znacznie poniżej 200 kcal w jednej porcji przy bardzo małej ilości węglowodanów. Najlepiej z cukinii przygotować brownie lub szarlotkę, które zawsze się udają. Wykorzystuje się w nich mąkę migdałową, a słodki smak nadaje za pomocą keto słodzika. Nieco mniej węglowodanów zawiera brownie, za to szarlotka z cukinii ma więcej białka.
Keto brownie powstaje z czekolady bez cukru, masła, jajek i słodzików, które nie wpływają na poziom glukozy. Do brownie w wersji keto można dodać mascarpone, niskowęglowodanową mąkę, masło orzechowe, orzechy i inne keto dodatki. Oto 3 przepisy na keto ciasto czekoladowe bez cukru, które podbije serca nawet osób, które nie stosują diety low carb na co dzień.
Ciasto jajko sadzone to pyszny i ekstremalnie łatwy w przygotowaniu deser, który pysznie smakuje i idealnie sprawdza się podczas ciepłych wieczorów. Przypomina nieco sernik, ale wzbogacony jest brzoskwiniami lub morelami. Możesz przygotować je na jasnym lub ciemnym spodzie. Zobacz, jak zrobić ten deser.
Choinka z ciasta francuskiego może mieć wiele postaci. Możesz przygotować ją na słodko, z kremem czekoladowym, orzechowym, kajmakiem albo powidłami, ale także na słono - z nadzieniem szpinakowo-serowym. W tym przepisie znajdziesz pomysł na słodką choinkę, ale możesz dowolnie modyfikować jej smak.
Lekkie i puszyste ciasto na maślance ze śliwkami to przepis, który nie może nie wyjść, a dodatkowo wspaniale smakuje. Będzie idealnym towarzyszem porannego czytania książki przy filiżance kawy, a także sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań i imprez rodzinnych. Maślanka sprawi, że wypiek będzie wilgotny i doskonały w smaku.
Jeśli szukasz pomysłu na puszyste ciasto ze śliwkami, wypróbuj ten przepis. Klasyczny biszkoptowy wypiek z dodatkiem owoców, które podkreślają smak lata i wczesnej jesieni, a do tego migdałowa kruszonka - coś wspaniałego! Możesz przygotować to ciasto na imprezę rodzinną, albo zjeść je w towarzystwie kawy i balkonowych roślin.
Aby przygotować pyszne, wielopoziomowe ciasto z borówkami i galaretką, potrzebujesz biszkoptu, gładkiego kremu oraz dekoracji z owoców i galaretki. Wszystko to przygotujesz w jeden wieczór, aby następnego dnia poczęstować najbliższych pysznym deserem na zimno. Zobacz, jakie to proste.
Ciasto jogurtowe z jagodami to pyszny sposób na przemycenie owoców do popołudniowego deseru. Jogurtowe wypieki są lekkie, miękkie i puszyste, rozpływają się w ustach i pasują zarówno do mrożonej czy gorącej kawy, jak i orzeźwiającej lemoniady czy wieczornego drinka. Sprawdź nasz przepis na idealne jogurtowe ciasto.
Tarta z jeżynami to prawdziwie letnie ciasto. Jeśli chcesz, możesz jeżyny połączyć z innymi letnimi owocami, np. malinami, poziomkami, jagodami albo borówkami amerykańskimi. Nasza tarta z jeżynami jest banalnie prosta w przygotowaniu, a najlepiej smakuje serwowana z kulką lodów waniliowych.
Jeśli chcesz przygotować ciasto z borówkami bez pieczenia, potrzebujesz jedynie kilku składników i cierpliwości. Warstwowe ciasta na zimno lubią leżakować w lodówce pomiędzy kolejnymi etapami przygotowania, ale odwdzięczają się doskonałym smakiem i orzeźwiającym efektem. Możesz podać je ze świeżymi owocami, lodami albo kawałkami czekolady.
Ciasteczka na walentynki przełożone dżemem i obsypane cukrem pudrem, przygotujesz z mielonych migdałów. Masę na ciastka możesz przygotować 2 dni przed planowanym pieczeniem i przechowywać w lodówce.
Przepis na cynamonki nie należy do najłatwiejszych, ale jest wart poświęconej energii. Zacznij od przygotowania rozczynu, a następnie zagnieć drożdżowe ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
Nie jest to zdrowy deser, ale dzięki czekoladowemu ciastu z ciastek przekonasz się do wypieków, a twoje dzieci będą wniebowzięte. Potrzebujesz masło, kakao, cukier, herbatniki. Obejdziesz się bez jajek i mąki.
Porzeczkowiec to nic innego jak wilgotny kakaowy biszkopt przełożony waniliowym kremem oraz kwaśnym dżemem porzeczkowym. Sprawdzi się na każdym rodzinnym spotkaniu.
Fit ciasto czekoladowe będzie idealne dla osób dbających o linię, a także tych na diecie wegańskiej. Ma intensywny smak, jest wilgotne i idealne na do kawy.
Babka czekoladowa jest tak pyszna, że zasmakuje każdemu – szczególnie dzieciom! Ozdób ją ulubionymi orzechami i bakaliami, by jeszcze bardziej wzbogacić jej smak.
Ciasto wiewiórka to ciasto pieczone z dodatkiem jabłek i orzechów. Na górę połóż śmietanę ubitą z cukrem – możesz je również posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto z kaszy jaglanej jest naprawdę smaczne, a do tego mogą je jeść także weganie i alergicy. Polej je karmelem, możesz także dodać namoczone rodzynki.