Poziom trudności:
średni
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 10 g drożdży suszonych,
- 500 g mąki pszennej,
- 100 ml ciepłego mleka,
- 6 łyżek cukru,
- 3 żółtka,
- 100 g masła.
Składniki na nadzienie:
- 4 łyżki masła,
- 2 łyżki cynamonu,
- 2 łyżki drobnego cukru.
Przygotowanie:
Przepis na cynamonki jest dość pracochłonny. Zacząć należy od przygotowania rozczynu z drożdży, mleka, cukru i mąki, a następnie zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Cynamonki powinny spędzić w nagrzanym piekarniku około 20 minut, aż nabiorą pięknego, złotego koloru. Do farszu, poza cynamonem i cukrem, możesz dodać ulubione orzechy albo rodzynki.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj rozczyn: do miski wlej 6 łyżek ciepłego mleka, 2 łyżki mąki pszennej, drożdże i 2 łyżeczki cukru. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Do dużej miski dodaj przesianą mąkę, cukier, masło, ciepłe mleko oraz żółtka. Całość wymieszaj i dodaj wcześniej przygotowany rozczyn.
- Ciasto wyrabiaj przez 10 minut, najlepiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Po tym czasie nakryj je ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto na cynamonki podziel na dwie części - jedną zostaw pod przykryciem, drugą rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
- Za pomocą silikonowego pędzelka, posmaruj ciasto połową masła, posyp 1 łyżką cynamonu i 1 łyżką cukru.
- Ciasto zwiń w rulon i podziel na kawałki o grubości około 1,5-2 cm. To samo zrób z drugą częścią ciasta.
- Cynamonki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując po kilka centymetrów odstępu między nimi. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Cynamonki piecz przez 20 minut, aż będą złociste.
Więcej przepisów na pyszne desery:
Przepis na pączki z piekarnika
Ciasto francuskie z Nutellą
Przepis na pączki bez drożdży