Cynamonki - przepis na pyszne cynamonowe ciasteczka

Przepis na cynamonki nie należy do najłatwiejszych, ale jest wart poświęconej energii. Zacznij od przygotowania rozczynu, a następnie zagnieć drożdżowe ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
Małgorzata Machnicka / 19.03.2021 07:52
DRUKUJ PRZEPIS
Cynamonki - przepis na pyszne cynamonowe ciasteczka fot. Adobe Stock
Poziom trudności: średni
Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 10 g drożdży suszonych,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 żółtka,
  • 100 g masła.

Składniki na nadzienie:

  • 4 łyżki masła,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 2 łyżki drobnego cukru.
Przygotowanie:

Przepis na cynamonki jest dość pracochłonny. Zacząć należy od przygotowania rozczynu z drożdży, mleka, cukru i mąki, a następnie zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.

Cynamonki powinny spędzić w nagrzanym piekarniku około 20 minut, aż nabiorą pięknego, złotego koloru. Do farszu, poza cynamonem i cukrem, możesz dodać ulubione orzechy albo rodzynki.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rozczyn: do miski wlej 6 łyżek ciepłego mleka, 2 łyżki mąki pszennej, drożdże i 2 łyżeczki cukru. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  2. Do dużej miski dodaj przesianą mąkę, cukier, masło, ciepłe mleko oraz żółtka. Całość wymieszaj i dodaj wcześniej przygotowany rozczyn.
  3. Ciasto wyrabiaj przez 10 minut, najlepiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Po tym czasie nakryj je ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia. 
  4. Ciasto na cynamonki podziel na dwie części - jedną zostaw pod przykryciem, drugą rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
  5. Za pomocą silikonowego pędzelka, posmaruj ciasto połową masła, posyp 1 łyżką cynamonu i 1 łyżką cukru. 
  6. Ciasto zwiń w rulon i podziel na kawałki o grubości około 1,5-2 cm. To samo zrób z drugą częścią ciasta.
  7. Cynamonki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując po kilka centymetrów odstępu między nimi. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  8. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Cynamonki piecz przez 20 minut, aż będą złociste.

Więcej przepisów na pyszne desery:
Przepis na pączki z piekarnika
Ciasto francuskie z Nutellą
Przepis na pączki bez drożdży

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA